Mogelijk 2 gevallen van nieuwe variant in ons land opgedoken: dit zegt viroloog Marc Van Ranst

De nieuwe coronavariant die is opgedoken in het zuiden van Afrika, is mogelijk ook al in ons land vastgesteld. Volgens viroloog Marc Van Ranst zijn er twee stalen die onderzocht worden. Dat bevestigt hij bij HLN LIVE. Wat weten we op dit moment over de nieuwe variant? En zullen onze vaccins wel voldoende werken? Bekijk hieronder de belangrijkste antwoorden van Van Ranst.

 1. Mahdi wil verplichte PCR-test om uitzettingscijfers te verhogen: “Covid mag geen excuus zijn”

  Mahdi wil verplichte PCR-test om uitzet­tings­cij­fers te verhogen: “Covid mag geen excuus zijn”

  De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft vorig jaar 1.299 personen die criminele feiten hebben gepleegd, teruggestuurd naar hun land van herkomst. Dat zijn er 150 meer dan in 2020, zo blijkt zaterdag uit cijfers van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). “Wie een bevel krijgt om het grondgebied te verlaten, kan hier niet blijven. Zeker voor personen die feiten hebben gepleegd, is het belangrijk dat we een zeer kordaat beleid voeren”, aldus Mahdi.
 1. Binnenspeeltuinen blij dat ze weer open zijn: “We hebben omzetverlies gedraaid van 120.000 euro, maar nog geen euro steun gekregen”
  PREMIUM

  Binnen­speel­tui­nen blij dat ze weer open zijn: “We hebben omzetver­lies gedraaid van 120.000 euro, maar nog geen euro steun gekregen”

  Bijna twee maanden geleden moesten de binnenspeeltuinen halsoverkop sluiten. Na het Overlegcomité van vrijdag leek er geen vuiltje aan de lucht, zaterdagochtend vernamen ze in het nieuws dat ze toch bij de ongelukkigen waren en moesten ze klant en kind noodgedwongen de deur wijzen. “We hebben een omzetverlies gedraaid van 120.000 euro, maar nog geen euro steun gekregen.”
 2. Familie van Piet (58) neemt advocaat onder de arm, na dodelijke val in werfput: “Dit moet uitgeklaard worden”
  Izegem

  Familie van Piet (58) neemt advocaat onder de arm, na dodelijke val in werfput: “Dit moet uitge­klaard worden”

  Met een burgerlijke partijstelling tegen netbeheerder Fluvius, een onderaannemer en de stad Izegem wil de familie van Piet Sintobin duidelijkheid over de omstandigheden waarin de 58-jarige Izegemnaar dinsdagavond in een werfput viel. De val werd de vrijgezel uiteindelijk fataal. “We beschuldigen niemand, maar we zijn het Piet verschuldigd deze stap te zetten”, zegt de familie.
 3. Last van vocht in huis? Zoveel kost het om dat aan te pakken (en op deze premies kan je rekenen)
  Livios

  Last van vocht in huis? Zoveel kost het om dat aan te pakken (en op deze premies kan je rekenen)

  18 procent van de Belgische woningen kampt met schade door vochtproblemen, dat blijkt uit cijfers van het Steunpunt tot bestrijding van armoede. Volgens het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) is zelfs 70 procent van de gevallen van bouwschade te wijten aan vocht. Vochtproblemen zijn hardnekkig en pak je best zo snel mogelijk aan. Maar hoeveel kost dat? En welke premies kan je daarvoor aanvragen? Bouwsite Livios zocht het uit.