Professor Tytgat
Volledig scherm
Professor Tytgat © Joel Hoylaerts/Getty Images

Moeten we stoppen met het gebruik van pannen met PFAS? Toxicoloog Jan Tytgat: “Geen gevaar op blootstelling bij correct gebruik”

Na het PFOS-schandaal in Zwijndrecht heerst er grote ongerustheid. Dergelijke chemische stoffen worden ook verwerkt in allerlei andere gebruiksvoorwerpen. Zo stuurden lezers ons de vraag of pannen met antiaanbaklaag nog wel mogen gebruikt worden, want ook bij de productie van sommige pannen wordt een dergelijke stof aangewend. Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) stelt onze lezers gerust: “Wanneer je die pannen correct gebruikt, is er geen risico op blootstelling.”

26 reacties

 • Marc Van der Vloedt

  2 maanden geleden
  Reeds in 2016 werd er een uitzending "Zembla" gebracht over Dupont en zijn PFOA in de (braad)pannen. Het is alsof multinationals een patent hebben op het mogen "vergiftigen" van mens en omgeving !
 • christianne bruyland

  2 maanden geleden
  Buiten smijten die pannen, geen risico's dergelijke pan zonder kerf, tot men ze een poosje heeft gebruikt en dan begint de miserie.
 • Chloe Kezako

  2 maanden geleden
  Normaal gebruik van een pan volgens een toxicoloog (expert): de pan blijft altijd onder de 200° en er komen nooit krassen in. Heeft deze man al eens in een keuken gestaan.
 • pascal de groote

  2 maanden geleden
  Ik heb eens zo'n pan gebruikt tot het enkel nog ijzer ipv teflon was heb ik nu een probleem ?
 • Filip Vanlaeken

  2 maanden geleden
  Kan je zulke pannen maken zonder te vervuilen of zonder kinderen bloot te stellen als er iemand zijn vork in de pan gestoken heeft ? Indien ja : waarom is dan half Zwijndrecht nu bijna Tsjernobyl. In dien nee : verbied dan de verkoop ervan.