In ons land zal AstraZeneca enkel nog toegediend worden aan wie 41 jaar of ouder is, besliste de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid.
Volledig scherm
PREMIUM
In ons land zal AstraZeneca enkel nog toegediend worden aan wie 41 jaar of ouder is, besliste de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. © EPA

Moeten we ons zorgen maken over een tweede dosis AstraZeneca? En waarom is er geen leeftijdsgrens voor Johnson & Johnson? De belangrijkste vragen beantwoord

Ons land heeft beslist het AstraZeneca-vaccin enkel nog toe te dienen aan mensen die 41 jaar of ouder zijn. Maar alle Belgen die al een eerste dosis kregen met AstraZeneca, zullen een tweede keer ingeënt worden met hetzelfde merk. Moeten zij zich zorgen maken? Waarom komt er geen leeftijdsgrens voor het Johnson & Johnson-vaccin? Wanneer zal iedereen die dat wil, een eerste prik gehad hebben? De belangrijkste vragen beantwoord.

70 reacties

 • Sam Bedfort

  3 maanden geleden
  De grens gaat van +18 door EMA, naar +65, +56 en +41 van onze regering, nadat ze eerst verklaarden het EMA te volgen, ook toen andere landen wel voorzichtig waren. De EU en ziekenhuispersoneel worden ingeënt met Pfizer. Dat zegt genoeg. De burgers krijgen AZ. Het EMA maakt bekend dat er veel doden en blinden zijn nadat ze ingeënt zijn.
 • linda Hofkens

  3 maanden geleden
  Daar men vanuit de overheden dit AZ en J&J zo opmerkelijk promoot zegt genoeg over de manier van denken over de gewone burger. Men stampt de zorg constant tegen de schenen door overvolle ziekenhuizen en torenhoge IC patienten. De burger heeft geen keuze en moet de goesting van de politiek volgen. Als je een vaccin wil moet je nemen wat zij zeggen waar gaat dat naartoe?? Noord-Korea is er niks tegen. IN 2024 doen wij ons goesting met jullie en heb je hopelijk geen keuze meer dan het af te bollen.
 • Lisa Carpentier

  3 maanden geleden
  @Bob Jansens: op de bijsluiter van AZ staat: tweede dosis tussen 4 en 12 weken. Het is dus niet iets van de regering.En
 • werner vanhoutte

  3 maanden geleden
  Het moet tot ons doordringen dat er in deze pandemie een factor zit , waar we moeten over nadenken. Dit is een ongeziene financiele en logistieke operatie, met slechts een winnaar : de pharma industrie. Een sector , die zo machtig is , dat zij wetenschappers als machteloze pionnen kan bewerken, sturen en waar nodig uitschakelen . Machteloos, omdat geen enkel onderzoeksteam in onze universiteiten kan werken zonder de royaltie's .van pharma . Ook reguliere huisartsen zijn pionnen in dit gebeuren
 • lars vandenberge

  3 maanden geleden
  Geef die AZ maar aan mij, liever dan J&J. AZ heeft betere bescherming. De risico's zijn enorm uit proportie getrokken. Vaccinatie weigeren en corona krijgen dat is pas serieuze risico's nemen.
 1. Pukkelpop communiceert later vandaag, Vandenbroucke: “Als men de spelregels toch niet ziet zitten, dan gaat het niet door”
  Play

  Pukkelpop communi­ceert later vandaag, Vandenbrou­c­ke: “Als men de spelregels toch niet ziet zitten, dan gaat het niet door”

  Naast PCR-testen mogen bezoekers van Pukkelpop ook gebruikmaken van sneltesten. Die zullen wel maar 24 uur geldig zijn, bevestigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gisteren in VTM Nieuws. Wie een langere periode blijft, zal zich dus verschillende keren moeten laten testen. De organisatie is van deze toegift dinsdagavond al op de hoogte gebracht. Toch werd gisteren alsnog de stekker (tijdelijk) uit de opbouw en de ticketverkoop getrokken. “Als men de spelregels toch niet ziet zitten of niet kan voldoen aan de voorwaarden, dan gaat het niet door”, zei Vandenbroucke deze ochtend bij Radio 1.