Moeten leveranciers voorschot verplicht aanpassen als prijzen dalen? “Dan ook wanneer prijs omhoog gaat”
Worden energieleveranciers binnenkort verplicht de voorschotten te verlagen nu de energieprijzen dalen? Regeringspartij Vooruit dient daarvoor een wetsvoorstel in en krijgt alvast de steun van enkele coalitiepartners. De leveranciers reageren niet weigerachtig, maar maken enkele belangrijke kanttekeningen.
Fractieleidster Melissa Depraetere (Vooruit) herhaalde vandaag tijdens het vragenuurtje in de Kamer de wens van Vooruit om energieleveranciers te verplichten de voorschotfacturen te verlagen nu de energieprijzen op de groothandelsmarkten dalen. Ze dient daarvoor ook een wetsvoorstel in. Volgens Depraetere voelen gezinnen op dit moment niet dat de prijzen voor stroom en gas dalen, omdat de voorschotten niet volgen.
“Mensen moeten het verschil nu voelen”
“Nochtans kunnen die facturen vandaag al omlaag”, stelt ze. “Als de prijzen stijgen laten de leveranciers die voorschotten meteen volgen, omgekeerd doen ze dat natuurlijk niet. Mensen moeten het verschil nu voelen, en niet pas bij de eindfactuur.”
Ook CD&V en Open Vld zijn voorstander, bleek in de loop van het vragenuurtje. “De voorschotten moeten dalen op eigen initiatief van de energieleveranciers en niet op vraag van de gezinnen. Gezinnen en ondernemers zijn geen gratis banken”, zei CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten. Volgens Open Vld’er Christian Leysen is het nu “aan de leveranciers om de voorschotten te doen dalen”.
Binnenkort overleg
Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) kijkt de regering er nauw op toe dat de facturen nu effectief in prijs dalen. "Burgers kunnen niet de financierders spelen van de energiebedrijven." Volgens de eerste minister zullen minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open Vld) daarover binnenkort samenzitten met de leveranciers.
De Croo benadrukte ook dat vorig jaar een wetsontwerp van Van der Straeten is gestemd waardoor burgers voorgestelde voorschotfacturen kunnen weigeren en aanpassen.
“In twee richtingen”
Marc Van den Bosch, algemeen directeur van FEBEG, de sectorfederatie van de energieleveranciers, reageert niet weigerachtig op het voorstel, maar maakt wel enkele kanttekeningen.
“Als de regering dat wil, zullen we erover spreken. Het is echter niet zo dat leveranciers klanten bewust te veel voorschot aanrekenen. Intentie is altijd om de eindfactuur zo dicht mogelijk tegen nul uit te laten komen. Feit is zelfs dat nog steeds een grote groep klanten op het einde van de rit moet bij betalen. Tegelijk maken de volatiele prijzen het op dit moment moeilijk om die voorschotten heel precies te berekenen. Wie uitsluitend z’n reële maandverbruik wil afgerekend zien, heeft overigens nu al de mogelijkheid om voor maandfacturatie te kiezen.”
Veel klanten verkiezen stabiliteit. Met een voorschot dat elke maand wijzigt, weet een klant nooit waaraan hij toe is
“Als het om een verplichting gaat, moet men bovendien beseffen dat het in de twee richting moet werken”, stelt Van den Bosch nog. “Dan gaat het voorschot niet alleen automatisch naar beneden wanneer de prijzen dalen, maar ook weer naar boven wanneer de prijzen stijgen. Bovendien lijkt een maandelijkse aanpassing me sowieso geen goed idee. Veel klanten verkiezen stabiliteit. Met een voorschot dat elke maand wijzigt, weet een klant nooit waaraan hij toe is. Als je voor zo’n verplichting wil gaan, lijkt het me realistischer om naar een driemaandelijkse aanpassing te gaan.”
Lees ook:
KIJK. Laagste energieprijzen in maanden: moet ik van contract veranderen? Onze energiespecialist Kristof De Paepe (mijnenergie.be) legt uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gasprijzen opnieuw in dalende lijn dankzij einde koudeprik
De Europese gasprijs zit opnieuw in dalende lijn, nu de koudeprik van de voorbije dagen op zijn laatste benen loopt. Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt zakt de prijs voor een megawattuur gas dinsdagochtend met bijna 10 procent naar 60 euro. Ook maandag werd aardgas goedkoper. -
Mijnenergie
Een draagbare thuisbatterij voor 1.650 euro: dit zijn de plus- en minpunten van zo'n systeem
Thuisbatterijen winnen sterk aan populariteit. Maar voor wie in een appartement woont, ligt de plaatsing ervan minder voor de hand. MyGrid meent daar met een draagbare thuisbatterij een antwoord op te bieden. Het stelt op Batibouw zijn mobiele batterij voor die je gewoon in het stopcontact oplaadt. Mijnenergie.be licht deze nieuwigheid toe. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
-
PREMIUM
Hervorming van energiefactuur is klaar: dit is de impact voor jou
Minister Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft zijn langverwachte hervorming van de energiefactuur klaar. Vanaf 1 april zou de btw op stroom en gas permanent naar 6% zakken én zouden de accijnzen verhogen, waardoor de maandfactuur gemiddeld 20 euro zou stijgen. -
Gouden Formule 11
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
20
Wereldwijde aanbod cocaïne op recordhoogte: “België is nu een van de belangrijkste invoercentra”
België, Nederland en Duitsland zijn de belangrijkste invoercentra voor cocaïne in West-Europa geworden. Dat wordt nogmaals bevestigd in een rapport dat het VN-bureau voor drugs- en criminaliteit (UNODC) donderdag in Wenen heeft voorgesteld. -
Weyts houdt vast aan timing eindtermen
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts houdt vast aan de vooropgestelde timing om vanaf september 2023 te kunnen starten met de nieuwe eindtermen in de derde graad van het secundair onderwijs. Dat heeft de N-VA-minister donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Elisabeth Meuleman (Groen) en Hannelore Goeman (Vooruit). Om regelgevend tijdig klaar te zijn, suggereert Weyts om te werken met een voorstel van decreet in plaats van een ontwerp van decreet. Dat gaat doorgaans sneller omdat de tekst dan niet via de Raad van State moet passeren.
100 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWilly Bogaert
Marc Stromberg
Willy Bogaert
Alfons Detemmerman
Albert de Lovendeghem