Henk Deleu
Volledig scherm
© Henk Deleu

Modesector luidt alarmbel: “Verkoop op afspraak heeft mokerslag gegeven"

Uit een nieuwe peiling van Mode Unie blijkt dat de situatie binnen de zelfstandige modesector met de dag nijpender wordt. In steden noteerden modehandelaars de afgelopen dagen een negatief omzetcijfer van 70 procent tot  zelfs 90 procent, vergeleken met de normale weekendomzet. De sectorfederatie pleit voor het afschaffen van het shoppen op afspraak: “Anders kunnen de verliezen niet meer opgehaald worden”. 

 1. "Amper twee klanten per dag": winkeliers met handen in het haar door shoppen op afspraak
  PREMIUM

  "Amper twee klanten per dag": winkeliers met handen in het haar door shoppen op afspraak

  Een afspraak maken om te kunnen winkelen zet een enorme rem op de verkoop. De gevolgen van het nu sinds goed een week verplichte shoppen op afspraak zijn alarmerend: handelaars spreken van slechts één à twee klanten die ze op afspraak over de vloer krijgen, in het weekend is dat heel vaak zelfs helemaal niemand. Een afspraak maken, zelfs al kan dit vaak nog aan de winkeldeur zelf, is voor heel wat klanten een grote, psychologische drempel. Volgens NSZ ging de omzet vorige week nog eens met bijna een kwart achteruit. Winkeliers zitten met de handen in het haar: “Het eerste weekend van de nieuwe regeling was echt héél slecht: vijf koppels in een hele zaterdag. Dat brengt echt niet op.”
 2. “Dit is broodroof, alweer”: meeste shoppers blijven thuis, winkelstraten geven uitgestorven indruk
  PREMIUM
  Antwerpen

  “Dit is broodroof, alweer”: meeste shoppers blijven thuis, winkelstra­ten geven uitgestor­ven indruk

  De vierde (semi)lockdown in Antwerpen op één jaar tijd zoog zaterdag de winkelstraten al behoorlijk leeg. Op de Meir wandelde 10 à 20 procent van het volk dat je hier op een normale zaterdagmiddag ziet. Smallere winkelstraten in het centrum maakten een uitgestorven indruk. “Dat winkelen op afspraak houdt geen steek”, zegt een bijzonder boze Dinah Maes van modezaak Bitte Kai Rand. “Puur nattevingerwerk, op niets gebaseerd. Dit is broodroof. Alweer.”
 1. En plots staat er een alligator voor het raam: "Straks breekt hij het glas!"
  Play

  En plots staat er een alligator voor het raam: "Straks breekt hij het glas!"

 2. Is de 71-jarige Mary de sterkste oma ter wereld?
  Play

  Is de 71-jarige Mary de sterkste oma ter wereld?