Moderna-vaccin beschermt ook tegen Zuid-Afrikaanse variant: “Uit voorzorg werken we wel aan nieuwe versie”
Het Moderna-vaccin beschermt ook tegen de nieuwe mutaties van het coronavirus. Dat laat het Amerikaanse farmabedrijf zelf weten. De antilichamen die opgewekt worden, hebben het echter wel moeilijker om de Zuid-Afrikaanse variant te detecteren. Daarom werkt de producent aan een nieuwe versie die als ‘booster’ moet dienen.
Delen per e-mail
“We nemen deze beslissing uit voorzorg”, klinkt het bij Moderna. “We weten niet of we dit aangepaste vaccin zullen nodig hebben, hopelijk is dat niet het geval.”
De conclusie komt er na labotests bij acht proefpersonen en twee apen. Na vaccinatie werden er evenveel antilichamen geproduceerd bij de Britse variant als bij de originele variant. Bij een besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant daalde de immuunreactie van ons lichaam met een factor van zes. “Maar dat is nog altijd genoeg om beschermd te zijn”, aldus Moderna.
Viroloog Johan Neyts is dezelfde mening toegedaan. “Vaccins zorgen ervoor dat in het bloed heel veel antistoffen aangemaakt worden. Als het dan een beetje minder goed werkt, is dat geen probleem. Men neemt dus gewoon het zekere voor het onzekere", stelt hij in HLN Live.
Twee miljoen dosissen
België tekende in op twee miljoen dosissen, het laagste aantal op ons lijstje met bestellingen. Moderna staat garant voor een efficiëntie van 94 procent. Net als bij Pfizer zijn er twee prikjes nodig. Vorige week kreeg hoofdverpleegkundige Luc Clement in het Antwerpse Middelheimziekenhuis de eerste spuit.
Voor de zogenaamde ‘booster’ is dan nog een extra inenting nodig. “Als mensen bijvoorbeeld in het voorjaar gevaccineerd worden, kan er in het najaar een derde dosis nodig zijn om een optimale bescherming tegen die Zuid-Afrikaanse variant te verkrijgen. Op die manier blijft het tikkertje spelen met het virus”, stelt Neyts.
Uit de prijslijst die staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) per ongeluk lekte, blijkt het Moderna-vaccin het duurste te zijn. Eén dosis kost 15 euro. Pfizer vraagt 12 euro, AstraZeneca amper 1,78 euro.
Lees ook: Hoe onze ziekenhuizen zich wapenen tegen derde golf: “Waakzaam en een beetje ongerust” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Minister Vandenbroucke: “Bezoek mag voortaan wel door woning om naar terras of tuin te gaan”
-
-
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Lille
Na Graspop verschuift ook Sunrise Festival naar zomer 2022: “Maar we mikken nog wel op Sunset Festival eind augustus”
Het dancefestival Sunrise heeft definitief beslist om de editie van 2021 niet te laten doorgaan en in te plannen voor eind juni 2022. De organisatie hoopt wel dat hun andere festival - Sunset - eind augustus of begin september kan plaatsvinden. -
QUIZ
QUIZ. 7 Dagen, 7 Vragen. Hoe goed ben jij op de hoogte van de actualiteit?
Zeven dagen, zeven vragen. Bewijs dat je de actualiteit beter beheerst dan Stef Wauters, Dany Verstraeten en Goedele Wachters samen. -
16
CD&V roept op om apothekers in te zetten voor toediening griepvaccin
CD&V-Kamerlid Nawal Farih dient een wetsvoorstel in dat apothekers toelaat om een griepvaccinatie toe te dienen. Bedoeling is om de drempel voor een vaccinatie te verlagen en zo de vaccinatiegraad op te krikken.