Mobiliteitministers ondertekenen eerste interfederaal plan voor verkeersveiligheid
Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft samen met zijn regionale collega’s Lydia Peeters (Open Vld), Valérie De Bue (MR) en Elke Van den Brandt (Groen) het allereerste interfederale plan voor verkeersveiligheid ondertekend. Met dat plan, genaamd ‘All for Zero’, willen de ministers inzetten op meer kennisdeling, een aangepaste regelgeving, de aanpak van onveilig rijgedrag en effectievere controles en straffen. Het heeft als doel om het aantal verkeersdoden tegen 2050 tot nul te reduceren.
In 2019 vielen er in België 644 verkeersdoden. Het kenniscentrum voor verkeersveiligheid VIAS Insitute berekende dat de kost per verkeersdode vorig jaar 6,8 miljoen euro bedroeg. Als alle verkeersongevallen in rekening worden gebracht, loopt het totaalbedrag op tot meer dan 13 miljard euro, net geen 3 procent van het Belgisch bruto binnenlands product.
Verkeersdoden tot nul reduceren
De ambitie is om het aantal verkeersdoden tegen 2050 tot nul te reduceren. Daarvoor stelde elk bestuursniveau al een verkeersveiligheidsplan op. Tijdens de Staten-Generaal voor verkeersveiligheid dinsdag ondertekenden de verschillende ministers het allereerste interfederale plan om zo de ambities en maatregelen concreter op elkaar te kunnen afstemmen. Het plan zal jaarlijks geëvalueerd worden.
De federale regering komt met 32 concrete maatregelen, zoals de modernisering van de wegcode en de plaatsing van pictogrammen op medicatie om aan te geven dat de medicijnen het rijgedrag kunnen beïnvloeden. Daarnaast werd een nationaal parket voor verkeersveiligheid opgericht. Vlaanderen neemt 37 maatregelen, gaande van conflictvrije en slimme lichtenregelingen tot een snellere aanpak van de gevaarlijke punten. Voorts streeft Vlaanderen ernaar om tegen 2040 geen enkel dodelijk ongeval met fietsers of voetgangers te noteren.
“Burgers beter beschermen”
Er zal worden ingezet op sensibilisering en technologie om onder meer het aantal dodehoekongevallen naar nul terug te dringen. Daarnaast zal ook de regelgeving beter op elkaar worden afgestemd. Een voorbeeld is nieuwe reglementering voor e-steps, waarbij onder meer wordt nagedacht over een eventuele helmplicht en het opleggen van een minimumleeftijd.
Verder werd afgesproken om een betere kennisdeling en gegevensuitwisseling te organiseren en effectiever te controleren en te sanctioneren, zeker in het geval van recidive. Meer dan één op de drie bestuurders (34,5 procent) die tussen 2014 en 2019 bij een verkeersongeluk betrokken waren, zijn recidivist. “Hokjesdenken heeft nog geen enkele verkeersdode kunnen vermijden. Daarom willen we nu nog beter samenwerken zodat het beleid op de verschillende niveaus op elkaar is afgestemd en we de burgers nog beter beschermen”, verduidelijkt Gilkinet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
PREMIUM
Cafébazin Lisbeth (87) staat een dag na gewelddadige overval weer achter haar toog: “Finse zeevaarders leerden me schelden, de Denen roken en drinken”
Vier gemaskerde bandieten beroofden haar van haar geld en juwelen en lieten haar voor dood achter, maar daags na de overval staat Lisbeth Waldack (87) weer in haar café voor een koffietje, een sigaretje en een babbel met haar trouwe klanten. We trokken naar de Viking in de Muide, een arbeiderswijk in het havengebied van Gent voor een gesprek met een straffe madam. -
PREMIUM
Vinders getuigen nadat ze lijk in reiskoffer vinden: “Mijn vriend opende de rits en sprong achteruit. Wie doet nu zoiets?”
“Een stoffen paarse reiskoffer, één op één meter groot. Met een versneden lichaamsdeel in.” Een inwoner van het appartementsblok aan de Bisschoppenhoflaan in Deurne deed vrijdagavond samen met twee vrienden een lugubere ontdekking in de kelder toen ze een kast wilden verhuizen. Een romp werd teruggevonden, zonder hoofd of andere ledematen. De vrienden doen hun verhaal. -
-
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
Dit verandert allemaal op 1 februari
Een nieuwe maand, nieuwe regels en dat is ook zo in februari. Spoorwegmaatschappij NMBS trekt haar tarieven op, het tijdskrediet wordt ingeperkt en wie verwarmt met pellets, kan een aanvraag doen voor een zogenaamde ‘pelletcheque’ ter waarde van 250 euro. Een overzicht. -
6
PROMOJAGERS SUPERTIP. Kruidvat steekt tandje bij in de solden: “Ik kreeg 187,97 euro korting!”
Drogisterij Kruidvat steekt een tandje bij in de solden. Er zijn nu kortingen te scoren van 75 procent en volgens Promojagers België kan je er echt je voordeel doen. De leden van de community delen trots hun kassatickets, waarop te zien is hoe ze soms tot honderden euro's bespaarden. -
Tweakers
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf.