Beeld van eergisteren uit het vaccinatiecentrum van Tienen, waar deze man alvast zijn derde prik kreeg.
Volledig scherm
Beeld van eergisteren uit het vaccinatiecentrum van Tienen, waar deze man alvast zijn derde prik kreeg. © Bollen

Minstens 81 van de 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen blijven open, minstens tot einde van het jaar

In Vlaanderen blijven 81 of 82 - over één centrum is nog niet beslist - van de huidige 95 vaccinatiecentra open na vandaag/vrijdag. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) vrijdag gezegd op de persbriefing vaccinatie van het Agentschap Zorg & Gezondheid. “Ook de extra prik organiseren we dicht bij de mensen”, aldus Beke.

 1. Timing boosterprik voor 65-plussers vastgelegd, vaccinatiecentra misnoegd over "late communicatie”

  Timing booster­prik voor 65-plus­sers vastgelegd, vaccinatie­cen­tra misnoegd over "late communica­tie”

  De ministers van Volksgezondheid hebben een akkoord bereikt over de precieze uitrol van de boostervaccinatie van 65-plussers. De vaccinatie zal plaatsvinden minstens vier maanden na de tweede dosis van een AstraZeneca-vaccin of de enige dosis van het Johnson & Johnson-vaccin en minstens zes maanden na de tweede dosis van een Moderna- of Pfizer-vaccin. Veel vaccinatiecentra reageren misnoegd, omdat helemaal niet duidelijk is of zij nu langer moeten openblijven of niet.
 1. Van Gucht: “Vaccins blijven goed beschermen tegen ziekenhuisopname, na verloop van tijd minder goed tegen besmetting: uitbreiding boosterprik ligt op tafel”
  Play

  Van Gucht: “Vaccins blijven goed beschermen tegen ziekenhuis­op­na­me, na verloop van tijd minder goed tegen besmetting: uitbrei­ding booster­prik ligt op tafel”

  Het coronavaccin van Pfizer beschermt na volledige inenting voor 90 procent tegen ziekenhuisopname na besmetting, en dat voor minstens zes maanden, zo blijkt uit een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De bescherming tegen besmetting neemt wel na verloop van tijd flink af. De resultaten liggen in de lijn van de gegevens in ons land, bevestigt Steven Van Gucht van Sciensano, en lijken het belang van een boosterprik te onderstrepen. “Die ligt op tafel voor risicogroepen jonger dan 65 en ook voor wie het vaccin van Johnson & Johnson - en dus maar één prik - kreeg”, aldus de viroloog.
 2. Geen test meer op dag 7, alleen nog op dag 1 voor gevaccineerden: huisartsen zijn woedend en gaan hun eigen teststrategie volgen
  Play

  Geen test meer op dag 7, alleen nog op dag 1 voor gevacci­neer­den: huisartsen zijn woedend en gaan hun eigen teststrate­gie volgen

  Het testbeleid voor volledig gevaccineerden wordt versoepeld. Na een hoogrisicocontact zal er geen test meer nodig zijn op dag 7, alleen nog op dag 1. Dat heeft Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gezegd. De huisartsen zijn woest over de versoepelde teststrategie en laten aan VTM Nieuws weten hun eigen teststrategie te volgen. “Als dit tot verwarring zou leiden bij de burgers is dit volledig op conto van de politiek te schrijven die liever een beroepsgroep zag ten onder gaan dan de nodige politieke beslissingen te nemen”, klinkt het.