Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS).
Volledig scherm
PREMIUM
Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS).

Minstens 10 jaar werken voor minimumpensioen, vervroegd of deeltijds pensioen na 42 jaar en bonus voor wie blijft werken: de langverwachte pensioenplannen van minister Lalieux

Als het van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) afhangt, heeft iedereen na minstens tien jaar werken recht op het minimumpensioen. Al is het vooral de bedoeling om mensen aan te moedigen langer door te werken. En wie gaat dat betalen? “De pensioenshervorming is geen besparingsoperatie”. Exclusief voor onze redactie licht ze haar plannen toe.

175 reacties

 • Ingrid David

  1 maand geleden
  Als je 10 jaar op invaliditeit staat telt dat ook mee voor pensioen.
 • simonne goderie

  1 maand geleden
  Er zullen altijd mensen bevoordeeld zijn e’ er zullen ook benadeelde zijn ,hoe je het ook draait en keert ,maar belangrijk is dat alle mensen een minimum bestaan kunnen hebben en niet kreunen va’ armoede zoals nu reeds het geval is .
 • DIRK VAN DESSEL

  1 maand geleden
  Wat wordt gedaan in verband met de flagrante "discriminatie op basis van pensioen" waarvan Economisch Productieven tot het BNP het slachtoffer zijn ? Dank zij hun inzet genereren zij belastinggeld waarmee overheidspersoneel betaald wordt plus ook hun veel vetter pensioen dan dat van ex-Economisch Productieven tot het BNP zelve ! Stop die discriminatie !
 • Dirk Vansteenkiste

  1 maand geleden
  Volle loopbaan is 45 jaar werken, ongeacht uw leeftijd Ziekte dagen tellen mee, je vraagt er niet om Werkloosheid, tijdelijk telt mee in berekening van de loopbaan. Meer dan een jaar volle werkloosheid telt niet meer mee. Uitzondering hier op zijn die mensen die op latere leeftijd door de bedrijven op non-actief worden gezet. Hier zouden de bedrijven als boete de rsz bijdrage moeten doorbetalen De index aanpassing … 2% berekenen op minimum pensioen, voor iedereen dit bedrag!
 • raf peeters

  2 maanden geleden
  @Stefanie van Dijk ,ook in Nederland moet je 45 jaar gewerkt hebben voor vol pensioen en als je daar voor je 65 ste op pensioen vertrekt dan heb je 1350€ pensioen,niet meer of minder(uitzondering: met 14 begint te werken en op 60 de 45 jaar bijeen hebt)pensioen
 1. Regering zet licht op groen voor stemrecht vanaf 16 jaar bij Europese verkiezingen
  61

  Regering zet licht op groen voor stemrecht vanaf 16 jaar bij Europese verkiezin­gen

  Bij de Europese verkiezingen van 2024 zullen jongeren vanaf 16 jaar kunnen gaan stemmen. Die afspraak stond al in het federale regeerakkoord en de ministerraad heeft donderdag het licht op groen gezet, zo meldt Groen, dat mee aan de kar heeft getrokken voor de hervorming. Eens het parlement de wijziging heeft goedgekeurd, zullen naar schatting 270.000 jongeren tussen 16 en 18 jaar mee kunnen stemmen voor de Europese verkiezingen.
 2. Premier De Croo raadt mensen aan om mondmasker te dragen in binnenruimtes nu coronacijfers stijgen
  Play

  Premier De Croo raadt mensen aan om mondmasker te dragen in binnenruim­tes nu coronacij­fers stijgen

  De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) raadt mensen aan om het mondmasker vaker te dragen. Dat zegt hij bij VTM Nieuws. Ook viroloog Steven Van Gucht pleit hiervoor. “Het laat toe om veel dingen te doen en toch een veiligheid in te bouwen”, klinkt het. “We nemen een deel van het risico weg, en dat kan ons helpen op dit moment”, luidt het. Meer dan de helft van de lezers geeft in onze poll hieronder aan bereid te zijn het mondmasker opnieuw op te zetten, ook al is dat niet verplicht.
 3. Ook in ons land nieuwe coronavariant die besmettelijkste zou kunnen zijn tot nu toe: wat is er aan de hand en moeten we ons zorgen maken?

  Ook in ons land nieuwe coronavari­ant die besmette­lijk­ste zou kunnen zijn tot nu toe: wat is er aan de hand en moeten we ons zorgen maken?

  In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe stam van het coronavirus opgedoken die experten op het puntje van hun stoel heeft. AY.4.2 is een afstammeling van de bekende deltavariant en zou volgens de eerste onderzoeksresultaten “de meest besmettelijke coronavirusstam” zijn “sinds het begin van de pandemie”. Wat is er aan de hand? Is de stam ook al opgedoken in ons land? En moeten we ons zorgen maken? Viroloog Marc Van Ranst geeft uitleg.