Ministerraad zet licht op groen voor afbouw gunstige eindeloopbaan bij politie
De federale regering heeft vrijdag in eerste lezing het licht op groen gezet voor de afbouw van de zogenaamde NAVAP-regeling bij de politie, waardoor politieambtenaren onder bepaalde voorwaarden vier jaar voor het vervroegd pensioen al kunnen stoppen met werken. De politiebonden protesteren al maanden tegen het aangekondigde uitdoofscenario.
Door de NAVAP-regeling (non-activiteit voorafgaand aan de pensionering, red.) kunnen bepaalde politiemensen al vier jaar voor het vervoegd pensioen vanaf 58 jaar stoppen met behoud van tot 75 procent van het loon.
De federale regering besliste tijdens het begrotingsconclaaf in oktober vorig jaar om de gunstige regeling uit te doven over een periode van tien jaar. Die beslissing is nu ook officieel goedgekeurd door de ministerraad.
Concreet wordt de leeftijdsgrens om toegang te krijgen tot de NAVAP-regeling stelselmatig verhoogd. Tegen 1 januari 2033 moet de regeling volledig verdwenen zijn.
Uitstel loonsverhoging
De politiebonden protesteren al maanden tegen dat scenario. De beslissing kwam bovenop het uitstel van een met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) afgesproken en langverwachte loonsverhoging. Die zou op 1 januari van dit jaar ingaan, maar tijdens het begrotingsoverleg in oktober besliste Vivaldi om de verhoging pas vanaf komend najaar door te voeren, in verschillende stappen.
De Raad van State moet zich nu over de teksten buigen. Daarna volgt de parlementaire bespreking.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nog geen herbruikbare bekers op grote festivals: “Dit is overgangsjaar”
-
Van Quickenborne open voor debat over straffen na zaak Reuzegom, “maar er moet balans zijn”
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is bereid een open debat te voeren over de straffen in ons land, maar waarschuwt dat daarbij een balans moet worden bewaakt. Het mag niet enkel gaan om vergelding, maar ook over hoe je mensen op het rechte pad krijgt. Dat heeft de minister vandaag verklaard in De Zevende Dag op VRT 1. -
PREMIUM
Taalhistoricus schrijft boek over geschiedenis van het ‘n-woord’: “Als je het n-woord schrapt, dan schrap je meteen de geschiedenis”
Het uitspreken, dat ligt al een tijdje zeer gevoelig, maar dan nog valt er wel heel wat te zeggen over het ‘n-woord’. De Nederlandse taalhistoricus Ewoud Sanders (65) heeft een boek geschreven over de geschiedenis ervan. Wanneer hebben we het afgezworen, is het zinvol het uit Van Dale te schrappen zoals activisten willen en gaat dat excuus van wie het nog gebruikt - ‘ik heb het nooit anders geweten en ik bedoel er niets slecht mee’ - wel echt op? -
-
PREMIUM
Erdogan was al op haar trouwfeest toen ze nog in Brussels parlement zat: wie is de Belgische die het in Turkije tot minister schopte?
-
Vlaming fietst meer dan ooit: 1 op 5 gaat met tweewieler naar het werk
Uit een studie naar het verplaatsingsgedrag van de Vlaming blijkt dat meer dan een vijfde van de werknemers naar het werk fietst. Ook voor andere verplaatsingen wandelen en fietsen we steeds liever. De wagen blijft weliswaar het populairste vervoersmiddel, maar dat aandeel zakt voor het eerst onder de 60 procent. -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
Verdien je genoeg? Doe de test: dit is het gemiddelde in jouw sector en provincie