Ministerraad verdeelt middelen uit transitieplan voor spoor
Meer toegankelijke stations, een betere spoorinfrastructuur voor meer goederenvervoer en een verbeterd reizigersverkeer en een betere verbinding tussen Brussel en Luxemburg. Daarin investeert de federale regering de 250 miljoen euro uit het Transitieplan voor het spoor, meldt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) vrijdag.
“De federale regering maakt een heldere keuze: het spoor wordt de ruggengraat van de mobiliteit van de toekomst”, zegt Gilkinet. De ministerraad raakte het vrijdag eens over de verdeling van de middelen uit het Transitieplan, dat die ambitie kracht moet bijzetten. “Sinds het begin van deze legislatuur keren we de trend en investeren we volop voor de treingebruikers, zowel reizigers als bedrijven.”
Zo gaat 28 miljoen euro naar een betere toegankelijkheid. Daarbij is sprake van digitale projecten voor een beter onthaal in de stations en verbeterde reizigersinformatie, maar ook van infrastructuurwerken in stations om de perrons te verhogen of het onthaal te verbeteren.
Goederenvervoer
Een grote hap uit het budget - 180 miljoen euro - is gereserveerd voor goederenvervoer. De Vivaldi-regering heeft immers de ambitie om het vrachtvolume per spoor tegen 2030 te verdubbelen. Minister Gilkinet wijst daarbij op investeringen in de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge, of in de strategische Montzen-route of de Athus-Meuselijn, of spooraansluitingen naar grote bedrijven.
De laatste schijf van 42 miljoen euro gaat naar de as Brussel-Luxemburg. Met dat geld worden de geplande investeringswerken versneld, zodat de gemoderniseerde spoorverbinding eerder in dienst kan worden genomen. De minister mikt daarbij op ergens in de loop van 2028. De reistijd tussen Brussel en Luxemburg wordt ook met meer dan een half uur ingekort voor de snelste treinen op deze verbinding.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rousseau waarschuwt voor nepprofiel van hem dat intiem videobelt en om geld vraagt: “Let op online”
-
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
Om de zoveel tijd pakken telecomoperatoren ermee uit op hun website: interessant ogende smartphonedeals. De nieuwste smartphone van Apple of Samsung tegen een zeer voordelige prijs, in ruil voor een abonnement bij een provider: het doet heel wat klanten overstag gaan. Maar zijn die deals ook voordelig? En zo nee, zijn er dan totaal geen zaakjes te doen? Mijntelco.be pluist het uit. -
Hedebouw (PVDA) herhaalt wens om pensioenleeftijd te verlagen: “Werken tot je 67 is onmogelijk”
Raoul Hedebouw (45) heeft in een interview met RTL Info opnieuw gepleit voor een lagere pensioenleeftijd. Volgens de PVDA-voorzitter is werken tot 67 jaar voor heel wat werknemers “onmogelijk”. -
-
4
NMBS zet tientallen taxi’s in om reizigers in rolstoel van en naar Mechelen te brengen: “Ik voel me als een koning”
-
PREMIUM
Erdogan was al op haar trouwfeest toen ze nog in Brussels parlement zat: wie is de Belgische die het in Turkije tot minister schopte?
Turks president Recep Erdogan benoemde dit weekend verrassend een Belgische vrouw tot minister van Familiezaken. Mahinur Özdemir Göktaş (41) kwam piepjong de Belgische politiek in en zorgde daar voor controverse, maar mag zich ook al jaren een vertrouweling van de machtigste man van Turkije noemen. Erdogan was er zelfs bij op haar huwelijk. Stond het in de sterren geschreven dat hij haar ooit naar Ankara zou halen? -
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
Zin om de week in te zetten met een portie onvervalst tienerdrama? Dan bent u bij VRT MAX aan het juiste adres. Zij brengen met ‘More Than This’ een uitstekende Australische reeks in stelling, waarbij het gevoelsleven van vijf adolescenten centraal staat. -
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening