Minister Verlinden lanceert Staten-Generaal van de Politie
BinnenlandIn het Egmontpaleis in Brussel heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dinsdag de Staten-Generaal van de Politie (SEGPol) gelanceerd. Bedoeling van het project is om het huidige politiemodel te updaten, 20 jaar na de politiehervorming van 2001.
Het huidige politiemodel, met een geïntegreerde politie gestructureerd op twee niveaus, een lokale en federale politie, kwam er na het Octopusakkoord uit 1998, in de nasleep van de affaire-Dutroux. Maar twintig jaar later, met de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen die sindsdien hebben plaatsgevonden, staat het model steeds meer onder druk, klinkt het.
“We hebben de afgelopen veertien maanden gezien dat de wereld in zeer korte tijd op zeer drastische wijze kan veranderen. Zeggen dat ons land niet meer hetzelfde is als twintig jaar geleden, is dus een understatement. De wereld verandert, ons land verandert, de samenleving verandert - en de politiedienst kan simpelweg niet achterblijven”, zei minister Verlinden tijdens het lanceerevenement, waarbij naast de politietop enkele vertegenwoordigers uit de academische wereld en de administratie aanwezig waren. Wegens de coronamaatregelen waren er ook verschillende online tussenkomsten.
Verschillende organisaties zullen meewerken aan SEGPol, zoals het Centrum voor Politiestudies, de Circle of Police Leadership, het Centre d'études de la police, het coördinatiecomité van de geïntegreerde politie en de Algemene Directie Veiligheid & Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken. De komende maanden en jaren zullen zij rondetafelgesprekken, seminaries, studiedagen en workshops organiseren. Bedoeling is om de uitdagingen in beeld te brengen en uiteindelijk te komen tot concrete beleidsaanbevelingen.
Thema’s
De minister wees op de verschillende thema’s die aan bod zullen komen. Het gaat bijvoorbeeld om meer diversiteit, de relatie met de bevolking -en dan vooral jongeren-, burgerparticipatie en de zogenaamde ‘new way of protesting’, of nieuwe manier van actievoeren, waarbij sociale media een belangrijke rol spelen.
Ook de thema’s die al lang aanslepen - minister Verlinden sprak van de zogenoemde ‘evergreens’ - zullen integraal in beeld gebracht worden. Daarbij gaat het onder meer om de financiering van de lokale politie, de optimale schaalgrootte, en de invulling van de gespecialiseerde steun door de federale politie.
Begin 2022 staat nog een tussentijds evenement gepland. Eind volgend jaar, of in de eerste maanden van 2023, moet uiteindelijk het slotevenement plaatsvinden.
“Niet hervormen om te hervormen”
De commissaris-generaal van de federale politie, Mark De Mesmaeker, kondigde bij zijn aantreden in 2018 aan dat er onder zijn bewind geen nieuwe hervormingen zouden komen binnen de federale politie. Een grote hervorming zoals in 2001 moet dus niet verwacht worden. “We moeten niet hervormen om te hervormen”, zei De Mesmaeker na afloop van het startevenement dinsdag. “De structuren zijn er en die zijn goed. Wel moeten we nakijken wat er anders en beter kan.”
Volgens De Mesmaeker moet de financiering een van de speerpunten zijn van deze SEGPol. Zo zei hij in zijn toespraak dat er “geen armada zonder boter bij de vis” kon zijn, refererend naar een uitspraak van de minister eerder op de namiddag. Nu de regering een groeipad heeft vastgelegd voor de politie, pleitte De Mesmaeker ervoor “om niet met de ene hand weg te nemen wat er met de andere hand gegeven is”.
Financiële middelen
Gelijkaardige geluiden konden opgevangen worden bij de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, Nicholas Paelinck, die er ook voor pleitte om “niet te veranderen om te veranderen”. Wel moet de politieorganisatie meer “wendbaar” zijn, zei hij in zijn toespraak, en moet er een “dynamischer evenwicht” nagestreefd worden. Ook qua financiële middelen schoot de overheid de afgelopen twintig jaar volgens hem “schromelijk tekort”.
“We juichen dit initiatief van de minister van Binnenlandse Zaken toe”, besloot Paelinck. “En we hopen dat de Staten-Generaal van de Politie in het komend jaar zal leiden naar een disruptieve aanpak, innovatie en technologie met als doel een attractievere werkgever, een kwalitatiever statuut en een performantere benadering van ons veiligheidsbeleid.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM55
Het grote geld komt niet eens van YouTube: zoveel verdient Acid
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
Om de zoveel tijd pakken telecomoperatoren ermee uit op hun website: interessant ogende smartphonedeals. De nieuwste smartphone van Apple of Samsung tegen een zeer voordelige prijs, in ruil voor een abonnement bij een provider: het doet heel wat klanten overstag gaan. Maar zijn die deals ook voordelig? En zo nee, zijn er dan totaal geen zaakjes te doen? Mijntelco.be pluist het uit. -
-
Brouns: “Grondig intakegesprek nodig vooraleer huishoudhulp aan de slag gaat bij nieuwe klant”
-
PREMIUM
Ongeziene oproep van federaal parket: geloven speurders dat Jürgen Conings meekijkt? Vrezen ze voor een aanslag? En wat met Marc Van Ranst?
Kijkt Jürgen Conings mee naar hoe veiligheidsdiensten in binnen- en buitenland naar hem op zoek zijn? Het federaal parket lijkt daarvan uit te gaan, want in een korte mededeling die live werd uitgezonden op zowel VTM als VRT richtte federaal procureur Frédéric Van Leeuw zich zondag rechtstreeks tot de voortvluchtige militair. “Aan Jürgen Conings vragen wij om contact op te nemen met iemand die hij vertrouwt.” De reactie van Conings blijft voorlopig uit. -
Livios
Water al ruim 10 procent duurder in 2023: dit kan je doen om toch te besparen
Na een prijsstijging bij de Watergroep zullen Vlamingen dit jaar 10,7 procent meer betalen voor drinkwater in vergelijking met vorig jaar. Er wordt bovendien verwacht dat de prijs van drinkwater alleen maar verder zal stijgen. Spaarzaam omgaan met water is dus de boodschap. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. Bouwsite Livios zocht uit op welke manieren je het meeste water kan besparen. -
Politie betrapt 2.681 bestuurders op gsm-gebruik tijdens nieuwste controleactie
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBart De Groote
Thomas Gerkens
Dirk Verschueren
Raphaël Defour
Baldr VanHoek