Minister Vandenbroucke wil verplichte prik voor zorgpersoneel, Margot Cloet: “Zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn in de zorg”
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zal voorstellen om een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel in te voeren. Dat heeft hij vanavond gezegd in het Canvas-programma “Terzake”. “Ik zal uitdrukkelijk in de federale regering en aan de collega’s in de gewesten voorstellen dat we vaccinatie verplicht maken voor mensen die actief zijn in de zorg”, stelde hij.
“Ik ben het helemaal eens met de vaccinatieverplichting voor het zorgpersoneel”, zo zei de minister. Volgens hem zijn de geesten er stilaan rijp voor. “Ik denk dat de norm zou moeten zijn om je te laten vaccineren - voor mensen die werken in de zorg, maar ook voor artsen of kinesitherapeuten. Als voorbeeld voor andere mensen en voor de veiligheid.”
Vandenbroucke wil zich niet laten vastpinnen op een timing, maar “zal er geen gras over laten groeien”. In de loop van september zullen er eerst nog adviezen worden ingewonnen bij onder meer de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen, de Hoge Raad voor Preventie en de Nationale Arbeidsraad. Tegelijkertijd is het juridische werk al opgestart. “Ik wil in september een aantal adviezen krijgen, maar nu zijn we al gestart met het juridisch werk. Ik ga heel uitdrukkelijk in de federale regering en aan de collega’s in de gewesten voorstellen dat we vaccinatie voor mensen die actief zijn in de zorg verplicht maken”, zei Vandenbroucke.
Koudwatervrees
In Vlaanderen is de vaccinatiegraad bij zorgpersoneel het hoogst. Eind juli had volgens Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Wouter Beke (CD&V) minstens 92 procent van de Vlaamse zorgverleners zich laten vaccineren. In Wallonië en Brussel is de vaccinatiebereidheid minder groot.
De socialistische minister liet ook weten dat tegen eind augustus ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen op vrijwillige basis zullen bekendmaken hoeveel procent van hun personeel gevaccineerd is. In Wallonië zou het nog wat langer kunnen duren: “daar is nog meer koudwatervrees” om dat vrijwillig te doen, klonk het.
In juli bevalen de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) en haar Franstalige tegenhanger ARMB al aan om een verplichte vaccinatie in te voeren voor al het zorgpersoneel. In een advies pleitten ze voor “de verplichte vaccinatie voor alle verzorgend en niet-verzorgend personeel van ziekenhuizen, klinieken en zorginstellingen, evenals voor alle artsen, andere gezondheidszorgbeoefenaars en mantelzorgers, betrokken bij (ambulante) zorg”.
En begin augustus bleek dat 85 procent van de deelnemers aan de Grote Coronastudie van de UAntwerpen voorstander is van een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel in België.
“Vanzelfsprekendheid”
Margot Cloet van Zorgnet Icuro, een Vlaams netwerk van zorgorganisaties, is altijd al voorstander geweest van een verplichte vaccinatie bij het zorgpersoneel. “Ik denk dat dan ook dat dit de volgende belangrijke stap is die we moeten zetten en heel de vaccinatiecampagne voor de zorgsector. De minister zegt dat het wel nog maanden kan duren vooraleer dit rond is maar ik hoop toch dat deze verplichting nog voor het einde van het jaar in een wetgeving wordt gegoten zodat daar begon volgend jaar mee begonnen kan worden.”
“In Vlaanderen zitten we met een redelijk hoge vaccinatiegraad in de zorg - we schommelen daar rond de 80 procent maar het is toch belangrijk dat ook die overige 20 procent zich laat vaccineren”, zegt Cloet. “In de eerste plaats hebben zij een voorbeeldfunctie maar als werkgever willen wij ook dat onze werknemers maximaal beschermd zijn. Verplichte vaccinatie is ook in het belang van de continuïteit van de zorg zodat dat mensen niet ziek worden en uitvallen. De verplichting is ook belangrijk voor Brussel waar een zeer lage vaccinatiegraad is en zo’n duwtje nodig is.”
Wie zich uiteindelijk nog niet wil laten vaccineren, kan volgens Cloet maar beter naar een andere carrière uitkijken. “Wie nu in de zorgsector aan de slag is, moet nu al verplicht een hepatitis B-prik hebben en in sommige functies, bijvoorbeeld in een mortuarium, zijn nog andere inentingen verplicht. In een volgende stap kan je als werkgever in de zorg niemand meer tewerkstellen die geen coronaprik heeft gehad. Vaccinatie zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn voor wie in de zorg werkt of gaat werken. Het voorbije jaar is voldoende bewezen dat het er gewoon bijhoort. We moeten er alles aan doen om dat virus geen vrij spel te geven en zeker niet in de zorg.”
Derde prik
Vandenbroucke ging in “Terzake” voorts nog in op een mogelijke derde prik. Daarvoor verwees hij naar een advies van de taskforce vaccinatie dat hij wil volgen. Dat advies raadt een derde prik in eerste instantie aan voor “de meest kwetsbare groep”, met name een groep van 300.000 à 400.000 mensen die een probleem hebben met hun immuniteit, zoals bijvoorbeeld transplantpatiënten, mensen aan nierdialyse of kankerpatiënten, zo zei de minister.
Het zou dus niet de bedoeling zijn om meteen alle ouderen een derde prik te geven. “We moeten nog even uitkijken, niet halsoverkop beslissen om alle ouderen die derde prik te geven”, aldus Vandenbroucke. “Daar gaan we de komende weken wat meer gegevens over krijgen, dus het is nog even afwachten of we dat beslissen.”
Bekijk ook: Frankrijk verplicht vaccinatie van zorgpersoneel
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
8
Uitzonderlijk: Kamer kon geen stemmingen organiseren omdat meerderheid met onvoldoende leden aanwezig was
De plenaire vergadering van de Kamer heeft woensdagavond geen stemmingen kunnen houden omdat er onvoldoende leden van de meerderheid in het halfrond aanwezig waren. De afgewerkte wetteksten zullen tijdens de volgende plenaire vergadering worden gestemd. -
-
Brugge
Politie zet veroordeelde Brugse kindermisbruiker (54), naar eigen zeggen gevlucht naar Ibiza, op 'Most Wanted'-lijst
-
Video56
Harde beelden tonen mesaanval op ambulancier nabij Charleroi: “Fysiek en mentaal zit ik aan de grond”
Een ambulancier is vorige week aangevallen met een mes in een dorp nabij Charleroi. De daders zijn een man en zijn minderjarige zoon, meldt RTL Info. De nieuwssite kreeg beelden van het incident in handen. Het slachtoffer liep geen steekwonden op, maar is nog steeds in shock. -
PREMIUM164
Nergens wordt loon meer belast: België meer dan ooit aan top van 38 OESO-landen
Ook vorig jaar betaalden werknemers nergens meer belastingen op hun loon dan in ons land. Van elk 100 euro brutoloon van gehuwde tweeverdieners met kinderen ging al dik 45 euro naar de staat. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) daarover gisteren publiceerde. -
PREMIUMLeuven4
Video toont hoe kraai fiets- en wandelpad onveilig maakt: “Ik vrees dat we met een psychopaat te maken hebben”