Minister Vandenbroucke wil snel debat over verplichte vaccinatie
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) spoort de Kamer aan snel werk te maken van een grondig parlementair debat over de eventuele invoering van een vaccinatieverplichting.
Lees al het nieuws over het coronavirus in dit dossier.
Dat antwoordde hij maandagmiddag op vragen in de commissie Binnenlandse Zaken, waar de Vooruit-vicepremier samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) naar maandelijkse gewoonte verslag uitbracht van de epidemische noodsituatie.
De vraag of het coronavaccin al dan niet verplicht moet worden voor de algemene volwassen bevolking klinkt al maanden. Maatschappelijk, maar ook politiek, is daar onenigheid over. Premier Alexander De Croo evacueerde de discussie eind vorig jaar naar het coronacommissariaat, dat sindsdien onderzoekt hoe de vaccinatiegraad verder kan worden opgekrikt. De vaccinatieplicht is daarbij één van de pistes.
Dit vraagt wetgeving en een breed parlementair debat
Maar het parlement hoeft die evaluatie niet af te wachten, opperde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maandagmiddag in de Kamer. "Het coronacommissariaat zal de inzichten bundelen, maar zelf niet echt een standpunt innemen. En het is ook niet aan het Overlegcomité om daarover te beslissen. Dit vraagt wetgeving en een breed parlementair debat. Ik zou niet wachten als het aan mij lag", zei hij.
Kamervoorzitster Eliane Tillieux kondigde eind vorige maand in een communiqué al aan dat de Kamer na het kerstreces zou debatteren over de verplichte vaccinatie en de coronapas, van zodra de gevraagde adviezen voorhanden zijn. Een concrete datum daarvoor is nog niet bekend.
Maandelijks verslag in de Kamer
Vandenbroucke bracht maandag samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden het maandelijkse verslag uit van de epidemische noodsituatie, zoals voorzien in de pandemiewet. Die noodsituatie loopt af op 28 januari. Om de huidige coronamaatregelen aan te houden, moet de noodsituatie verlengen.
Volgens Verlinden wordt daar in de komende dagen advies over verwacht van de Risk Assesment Group RAG "en de andere organen van het crisisbeheer". "Daarna beslissen we over een eventuele verlenging, en over hoe lang die dan zou moeten zijn.”
Vandenbroucke: coronabarometer niet volledig automatisch
Intussen werkt de federale regering verder aan een barometer, die het coronabeleid een zekere mate van voorspelbaarheid moet geven. Vandenbroucke benadrukte nog eens dat zo'n barometer niet volledig automatisch zal werken, en dat er dus nog altijd een politiek overlegde beslissing nodig zal zijn.
Concreet ijvert de Vooruit-vicepremier ervoor de experten autonoom te laten bepalen waar de alarmdrempels liggen. "Het debat moet niet gaan over de cijfers, want die zijn redelijk objectief. De vraag is welke maatregelen je daaraan koppelt." Vandenbroucke hoopt volgende week te kunnen landen. "Ik ben er niet van overtuigd dat het zal lukken, maar als het lukt zou dat een belangrijke stap zijn en een soort reset na alles wat we hebben meegemaakt rond de laatste beslissingen (van het Overlegcomité, red.)".
De federale regering en de deelstaten houden volgende week wellicht een nieuw Overlegcomité. Een concrete datum ligt nog niet vast. Deze week ligt de focus op voorbereidend overleg, onder meer tussen het federaal niveau en de deelstaten.
LEES OOK:
Herbekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is het land klaar voor massale uitval? 14 sectoren over hun noodplannen
Niemand met een glazen bol die met zekerheid kan zeggen of omikron de volgende weken met daggemiddelden tussen 30.000 en 125.000 nieuwe besmettingen ons land plat zal leggen. Maar wie gewaarschuwd is, telt voor twee. In veel cruciale sectoren liggen noodplannen klaar. -
Deze landen hebben nu hoogste besmettingscijfers van heel Europa (en zo gaat het met landen die als eerste omikrongolf voelden)
De besmettingscijfers zitten opnieuw in de lift in ons land en volgens viroloog Steven Van Gucht zouden ze tegen half januari kunnen stijgen tot mogelijk 125.000 nieuwe gevallen per dag. Ook de rest van Europa ziet het aantal coronabesmettingen steil de hoogte in gaan. Een overzicht van de landen die momenteel de slechtste cijfers hebben en hoe het eraan toegaat in de landen die als eerste hun grafieken de verkeerde kant zagen uitgaan. -
Ninashop
The backpack is back! De mooiste rugzakken voor de lente
De tijd dat je een rugzak enkel op de schouders van festivalgangers spotte, is definitief voorbij. Investeren in een luxueuze leren rugzak geeft net zoveel voldoening als eindelijk die gedroomde designertas aan de haak slaan. The backpack is back, en hij blijft ook voor een tijdje. Ninashop.be ging voor jou op zoek naar de knapste exemplaren -
-
Bewolkt met temperaturen tot 22 graden, vanavond kans op regen
Donderdagnamiddag wordt in het binnenland wisselend bewolkt met een matige zuidwestenwind, met maximumtemperaturen tussen 17 en 22 graden. Aan de kust wordt het overwegend bewolkt met soms wat hoge bewolking, met rukwinden van mogelijk 50 km/u. Dat meldt het KMI. -
Veiligheidsscreening voor gevoelige jobs schiet tekort: momentopnames, onvoldoende gegevens en te weinig personeel
Hoewel de veiligheid en de belangen van ons land op het spel staan, schiet het Belgische systeem om mensen met gevoelige jobs te screenen tekort. Dat concludeert het Rekenhof, schrijft De Tijd vrijdag. -
Livios
De vier meest gemaakte fouten bij de aanleg van je tuin
Wil je dit voorjaar je tuin (gedeeltelijk) opnieuw aanleggen? Bouwsite Livios vroeg aan tuin- en landschapsarchitecten welke fouten het vaakst gemaakt worden én hoe je ze vermijdt. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen.