Minister Vandenbroucke wil extra maatregelen om beroep verpleegkundige aantrekkelijker te maken
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil extra maatregelen om de aantrekkelijkheid van het beroep van verpleegkundige op te krikken. Dat heeft de minister verklaard in de Kamer, tijdens een debat over het rapport van het Kenniscentrum Gezondheidszorg over de verpleegkundigen.
Volgens dat onderzoek vertoont gemiddeld 20 procent van de verpleegkundigen op een afdeling intensieve zorg een hoog risico op een algemene burn-out. Zo’n 40 tot 45 procent heeft een hoog risico op deelaspecten ervan, zoals emotionele uitputting, depersonalisatie of verminderde bekwaamheid.
Het KCE dringt erop aan een algemeen plan uit te werken om het werk van verpleegkundige, in het bijzonder op de dienst intensieve zorg, aantrekkelijker te maken. Het plan moet volgens het kenniscentrum onder andere een betere verloning, een opwaardering van de opleiding en een verbetering van de kwaliteit van de werkomgeving omvatten.
Toekomstplan
“Dit rapport is erg belangrijk. Het gaat om een zeer moeilijke situatie en de huidige maatregelen zullen niet volstaan”, reageerde de minister in de bevoegde Kamercommissie. Het gaat over een combinatie van uitputting als gevolg van de coronacrisis én de algemene schaarste op de arbeidsmarkt. Volgens hem moet nu breed worden nagedacht over allerlei aspecten om de aantrekkelijkheid op te trekken, zoals de organisatie van het werk, opleiding, verloning en de valorisering van onregelmatige prestaties.
Minister Vandenbroucke zei eerder al in een interview in de studio van ‘VTM Nieuws’ dat hij het zorgberoep aantrekkelijker wil maken. “Ik heb 100 miljoen euro ter beschikking. Dat kan gebruikt worden om een premie te geven bijvoorbeeld”, zei hij toen. “Het tekort aan personeel begint zeer dramatisch te worden. Je hebt toenemende nood en mensen die met pensioen gaan. Dat wringt enorm. Ik wil met de vakbonden en werkgevers samenzitten om na te denken wat er moet gebeuren in de toekomst.”
Herbekijk hier het gesprek met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke:
100 miljoen euro
In eerste instantie wil Vandenbroucke de huidige agenda afwerken. Dat gaat over de besteding van 100 miljoen euro uit het laatste sociaal akkoord waar met de sociale partners overleg over loopt en over het complement voor gespecialiseerde verpleegkundigen met een bijzondere beroepstitel. Het gaat over 2.500 euro bruto op jaarbasis. Vandenbroucke hoopt dat dossier binnen een tweetal weken af te kloppen.
Maar nadien wil hij een nieuwe agenda aanvatten, waarbij hij tripartite overleg met de sociale partners vooropstelt. Ook hoopt hij met de collega’s van de deelentiteiten in de interministeriële conferentie te kunnen nadenken over de aantrekkelijkheid van het beroep van verpleegkundige, maar ook breder in de zorg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Proximus-CEO reageert voor het eerst op komst Roemeense operator naar ons land: “Niet beste resultaat voor de sector”
Proximus is klaar voor de komst van de nieuwe telecomoperator DIGI naar ons land. Dat zei CEO Guillaume Boutin in het kader van de miljoenste fiberaansluiting van Proximus. “We hebben geen schrik voor concurrentie.” -
TV1
Klaar voor een avond vol spanning? Wij raden deze truecrimeseries aan
Het overkomt iedereen wel eens: keuzestress. Het aanbod op de streamingdiensten wordt dan ook steeds groter. Zin in een spannend avondje tv-kijken? Dan zijn truecrimeseries echte aanraders. Het is allang geen guilty pleasure meer om naar deze series te kijken. Ze zorgen voor de nodige spanning én zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. Dit zijn onze zeven aanbevelingen. -
De Sutter treft maatregelen om top ambtenarij te vervrouwelijken
Sollicitanten voor een topjob bij de overheid zullen voortaan geselecteerd worden door een selectiecommissie die voor de helft uit vrouwen bestaat. Het gaat om een maatregel van minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) om het aantal vrouwen binnen de ambtenarij op te krikken. De mandaten worden daarnaast ingeperkt tot maximum twaalf jaar. -
-
PREMIUMBerlare
Minnaar (30) schiet Sandra (32) neer en rijdt vervolgens met haar naar zijn zus in Berlare: “Heeft ze hem een laatste keer duidelijk proberen maken dat het voorbij was tussen hen?”
-
Spaargids.be
Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten. -
Aanvullend pensioen en maaltijdcheques meest toegekende extra loonvoordelen
De tweede pensioenpijler en maaltijdcheques zijn de meest toegekende extra loonvoordelen in de private sector in ons land. Dat blijkt uit een studie van de RSZ, op basis van gegevens uit 2019 en 2020. De waarde van alle voorwaarden samen wordt op 10 miljard euro geschat, waarvan de tweede pensioenpijler - het aanvullend pensioen - en de maaltijdcheques meer dan de helft voor hun rekening nemen. -
Bier, vet, regen of gras? Praktische tips om je handtas te beschermen tegen zomervlekken
Festivals, braderijen, avondmarkten, picknicks … De zomer is in het land! Loods je handtas veilig door het feestgedruis en laat bier-, vet-, regen- en grasvlekken je favoriete accessoire niet verpesten. Zo pak je dat aan. “Wat je ook doet: behandel een vetvlek nooit met water.”