Minister Vandenbroucke maakt 43 miljoen vrij voor verplegend personeel: “Voorstel is 2.500 euro bruto meer per jaar”
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil beter betaald verplegend personeel en meer handen in onze ziekenhuizen. Daarom maakt hij 43 miljoen vrij voor gespecialiseerde verpleegkundigen, kondigt hij aan bij Sudinfo.
In overleg met de sociale partners is onder de vorige regering een nieuw functiemodel (IFIC) voor zorgpersoneel ontwikkeld. “Het doel van deze functieclassificatie was om zorgverleners te betalen op basis van taken en niet meer op basis van het diploma. Sinds de start van de legislatuur hebben we via sociale akkoorden een half miljard aan dit nieuwe model besteed”, zegt minister Vandenbroucke. “Een aanzienlijk bedrag dat de meeste lonen verbetert, zeker de lonen op instapniveau. Dat is een van de doelstellingen van de hervorming.”
Maar voor de gespecialiseerde verpleegkundigen was er geen voordeel. “Er was een anomalie voor hen. Het IFIC-systeem valoriseerde hun specialisatie niet genoeg, terwijl gespecialiseerde verpleegkundigen vooral werken op intensieve zorg en de spoedafdelingen. Deze diensten spelen een sleutelrol in de pandemie”, legt de minister uit.
“Ik stel voor om het probleem te verhelpen door een forfaitair bedrag in te voeren dat de goedgekeurde specialisaties herwaardeert. Het voorstel is 2.500 euro bruto meer per jaar voor gespecialiseerde verpleegkundigen met een beroepstitel en 833 euro bruto meer per jaar voor gespecialiseerde verpleegkundigen met een specifieke beroepskwalificatie.”
Deze som wordt toegekend vanaf januari 2022 en gebeurt met terugwerkende kracht.
LEES OOK.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. Professor verpleegkunde schudt overheid en experten wakker: “Niet het virus, maar chaotisch beleid doet zorgsector kraken”
In de zomer van 2020 schreef professor Verplegingswetenschappen Eva Goossens (UAntwerpen) samen met twaalf collega’s een open brief. “Geef ons een zitje in de cockpit van het crisisbeleid, want de zorgsector staat op instorten.” Anderhalf jaar later stelt ze vast dat niemand die noodkreet ernstig nam. “De overheid blijft vasthouden aan adviseurs die veel van het virus weten, maar weinig van het organiseren van de zorg. De sector is ondertussen volop aan het kraken. Niet door het virus, maar door chaotisch beleid.” Goossens pleit voor een nieuwe strategie. -
Antwerpen
Nazivlaggen doen reizigers vreemd opkijken: “Even geschrokken toen ik door het station liep”
Wie vandaag in het Antwerpse Centraal Station moet zijn, wordt even teruggekatapulteerd naar de Tweede Wereldoorlog. In het station hangen sinds vanmorgen rode nazivlaggen voor opnames van de film ‘Wil’. En dat is niet voor iedereen even duidelijk. -
21
Crevits roept mensen op om te kiezen voor job in de zorg
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) heeft donderdag in een videoboodschap naar aanleiding van Rerum Novarum mensen opgeroepen om te kiezen voor een job in de zorg. De ruim 700.000 mensen die in de zorgsector werken belichamen de warme solidariteit waartoe Rerum Novarum oproept, aldus Crevits. -
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
PREMIUMAalst/Asse
Drie jaar nadat Kayleigh (14) het leven liet in zwaar ongeval, komt bestuurder (20) eindelijk voor rechtbank: “Er moet gerechtigheid komen voor onze poppemie”
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Fedasil dit jaar al 740 keer veroordeeld na geweigerde opvang
Dit jaar gaat er nauwelijks een dag voorbij waarop alle asielzoekers die daar recht op hebben, een opvangplaats krijgen. Omdat Fedasil met een wachtlijst voor opvangplaatsen werkt, stapt Vluchtelingenwerk systematisch naar de rechter. De rechtbank verplichtte Fedasil zo al 740 keer om toch onmiddellijk een opvangplaats toe te wijzen. Dat schrijft ‘Het Nieuwsblad’.