Minister Van Quickenborne wil strenger optreden tegen organisatoren lockdownfeestjes: “Als het van mij afhangt enkele duizenden euro’s boete”
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vindt de inzet van drones om te controleren op de naleving van de coronamaatregelen “te verregaand”. Hij gaat daarmee in tegen de oproep van onder anderen West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé. Van Quickenborne zei ook in VTM NIEUWS dat hij veel strenger wil optreden tegen de organisatoren van lockdownfeestjes.
Delen per e-mail
“Onrustwekkend en crimineel”, veroordeelt Van Quickenborne het aantal lockdownfeestjes die dit weekend plaatsvonden. Volgens hem zijn boetes van 750 euro voor organisatoren te laag. Van Quickenborne wil met hogere boetes “afkoopgedrag” vermijden. “Als het van mij afhangt moet dit minstens gaan over enkele duizenden euro’s om te vermijden dat die feesten nog worden georganiseerd.” De “definitie” van zo'n lockdownfeest zal wel nog worden verduidelijkt door het College van procureurs-generaal morgen.
“Inzet van drones te verregaand”
Over de plannen van verschillende politiezones om drones in te zetten zei Vincent Van Quickenborne dat er een “opbod bezig is”. “Drones zijn een bijzonder invasieve methode. Ze maken geen onderscheid tussen publiek domein en een tuin. Als de politie drones gebruikt, louter om vast te stellen of de coronamaatregelen worden gerespecteerd, is dat te verregaand. Het is voor de privacy van de mensen een te grote bedreiging. Als een drone gebruikt wordt, moet dat gebeuren op vraag van het parket, op basis van een onderzoek.”
Van Quickenborne verklaarde ook nog dat de politie niet zomaar mag binnenvallen in een huis zonder voorafgaande toestemming van parket. “Anders gaat men niet binnen. Bij een feest in een café of loods mag het wel”, aldus Van Quickenborne nog.
Begin deze week kondigde de Limburgse politiezone CARMA - die de steden Genk en Bree en de gemeenten As, Bocholt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Oudsbergen en Zutendaal omvat - aan tijdens de feestdagen drones te zullen inzetten om te controleren op de naleving van het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen. Ook gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen riep de politiezones in zijn provincie op die in te zetten.
Privacy-experts stelden zich meteen grote vragen bij die manier van controle. “Mensen die gesurveilleerd en op straat aangesproken werden door drones, we vonden dat futuristisch en absoluut niet toelaatbaar. We zijn nu een jaar verder en het is blijkbaar bon ton om met surveillancemateriaal mensen op die manier stelselmatig te gaan controleren en een grote inbreuk te begaan op hun privé-leven”, zei Matthias Dobbelaere-Welvaert.
“Tijd om de puntjes op de i te zetten”
Van Quickenborne zei deze voormiddag in De Zevende Dag op Eén al dat “drones inzetten als algemeen middel om de coronamaatregelen te controleren” “een stap te ver” is, maar toen sprak hij nog niet over een verbod. “Het is tijd om de puntjes op de ‘i’ te zetten en bepaalde burgemeesters en provinciegouverneurs duidelijk te maken: dit is de grens”, zei hij wel.
Bekijk hier het integrale studiogesprek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
Samsung laders zullen geleidelijk uit telefoondoosjes verdwijnen
-
PREMIUM
Alle hens aan dek in Houthulst, waar Britse variant om zich heen grijpt: "In anderhalve week 5 keer meer besmettingen”
De uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in het West-Vlaamse Houthulst betekent dat de zeer besmettelijke stam veel meer circuleert dan we dachten. In één en hetzelfde woonzorgcentrum zijn in geen tijd liefst 110 personen besmet. "In onze gemeente is het aantal positieve gevallen in anderhalve week vervijfvoudigd", zegt burgemeester Hindryckx. -
-
Betrapt! Politie moest dit weekend verschillende lockdownfeestjes stilleggen
Dat het (lockdown)feestseizoen is geopend, werd pijnlijk duidelijk afgelopen weekend. Op verschillende plekken over het hele land heeft de politie lockdownfeestjes moeten stilleggen. Een overzicht van Noord naar Zuid. -
Collectief naar Grondwettelijk Hof tegen Vlaams quarantainedecreet
Het grondrechtencollectief Geenvodjepapier.be stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen het Vlaamse quarantainedecreet dat onlangs is goedgekeurd. Volgens het collectief vormt dat decreet een "totale uitholling van de grondwettelijk gewaarborgde vrijheid van de persoon" en beschermt het de burger onvoldoende tegen "onterechte quarantaines en willekeur". -
Zachtere temperaturen, maar kans op buien in de namiddag
Het is vandaag wisselend bewolkt, met in de loop van de namiddag kans op een bui. Aan zee zijn er vaak mooie opklaringen. In de Ardennen is het overwegend zwaarbewolkt en grijs en valt er smeltende sneeuw of sneeuw. De maxima liggen tussen 0 à +1 graad in de Ardennen, 5 graden in het centrum en 6 à 7 graden in het uiterste westen van België. Dat meldt het KMI. -
Jonge startup bedenkt warme corona-actie: deel digitale knuffels uit en steun zo Rode Kruis
21 januari is het internationale knuffeldag, maar omwille van je-weet-wel-wat mag knuffels uitdelen aan iedereen die je wil dus nog even niet. Swipedrinks, een jonge Oost-Vlaamse startup die zich in normale tijden met een uniek betaalconcept richt op evenementen, zet daarom een digitale knuffelactie op ten voordele van Rode Kruis-Vlaanderen. Wie een familielid of vriend een hart onder de riem wil steken, weet dus waar naartoe te surfen.
164 reacties
Freddy Aerts
Veronica Voorhelst
robert dumortier
San Pauwels
betty craninckx