Minister Van Quickenborne geeft geen garantie dat terrorist Assadi niet uitgeleverd wordt
Het verdrag met Iran was vandaag voer voor debat in de bevoegde Kamercommissie. Daarbij vielen heel wat kritische stemmen en bedenkingen te horen. Peter De Roover (N-VA) vreest voor opsluiting en uitlevering van Belgische toeristen. Verder kan minister Van Quickenborne (Open Vld) niet garanderen dat de Irandeal niet gebruikt zal worden voor de uitlevering van de Iraanse terrorist Assadi.
N-VA-fractieleider Peter De Roover zette de toon. "De keuze is of ons land een betrouwbare partner is in de strijd tegen terrorisme, of dat we als land chanteerbaar worden." Hij bedoelde daarmee dat "schurkenstaten" aanslagen kunnen plegen en er ongestraft mee wegkomen. Want als de dader wordt gevat, plukt Teheran gewoon een Belg van straat, wordt die opgesloten en weet Iran dat België uiteindelijk wel door de knieën zal gaan, luidde de redenering.
Hij vreest met andere woorden dat Belgen morgen meer gevaar zullen lopen door het verdrag in wet te gieten. "We lopen het risico dat Belgen als wisselmunt bij het nekvel zullen worden gevat. Dat is wat fundamenteel op tafel ligt. Misschien is het volgende commando al een aanslag aan het voorbereiden, wetende dat het niets kan overkomen.”
Daarbij aansluitend wilde de N-VA'er weten of er garanties zijn dat het verdrag niet zal worden gebruikt om Assadi uit te leveren aan zijn thuisland. Assadi werd veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij het beramen van een aanslag. "Ik kan daar geen voorafname over doen", reageerde minister Van Quickenborne.
Vlaams Belang: “Nog meer vrijhaven voor terroristen”
“Hiermee heeft de paars-groene regering een stevige bocht gemaakt”, stelt Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang). “Eerder klonk het bij Van Quickenborne nog zeer resoluut dat onze rechtsstaat ‘geen onderwerp kan uitmaken van een koehandel, laat staan van een tapijtenmarkt’.”
Ondertussen blijft ons land ook handel drijven met Iran, via het Europese Instex-mechanisme om de Amerikaanse economische en financiële sancties te omzeilen. “Niets verhindert Iran om nog meer westerse burgers met dubbele nationaliteit die zaken doen via Instex op te sluiten en te gijzelen in ruil voor Iraanse terroristen die hier zijn gearresteerd. België wordt op die manier zo mogelijk nog méér een vrijhaven voor moslimterroristen”, aldus Bury.
Delicate deal
Niet enkel op de oppositiebanken weerklonk kritiek. Ook binnen de meerderheid werd gewezen op het delicate karakter van de deal. De meeste vragen rezen bij Ecolo-Groen. De tussenkomst van fractieleider Wouter De Vriendt vertoonde opvallende gelijkenissen met die van De Roover. "Zetten we hiermee de deur open voor gijzelingsdiplomatie?", vroeg De Vriendt. "U legt de goedkeuring op onze schouders. Ik wil verantwoordelijkheid nemen, maar dan moeten alle elementen op tafel liggen, met alle implicaties van het verdrag", vulde zijn fractiegenoot Samuel Cogolati aan.
Djalali
De Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmad Reza Djalali valt niet onder de strikte toepassing van het verdrag dat ons land heeft gesloten met Iran. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vandaag verklaard in de Kamer. Hij heeft immers niet de Belgische nationaliteit. Maar dat belet ons land niet zijn inspanningen voort te zetten om Djalali vrij te krijgen.
Met of zonder verdrag
Minister Van Quickenborne beseft dat het allerminst op een evidente kwestie gaat. "Mijn kompas is dat van de veiligheidsdiensten. Zij zeggen heel duidelijk: het verdrag niet afsluiten betekent morgen nog meer gegijzelden", aldus de minister. "Dit gaat over het de verdediging van de belangen van ons land en onze landgenoten..
Verschillende Kamerleden verwezen naar andere landen zoals het Verenigd Koninkrijke en Australië die geen gelijkaardig verdrag hebben, maar in het verleden tot een soort ruil met Iran zijn overgegaan. "Ons land heeft de moed gehad personen te vervolgen en veroordelen voor terrorisme. Andere landen doen het op een andere manier: niet vervolgen, niet veroordelen en de zaak snelsnel vergeten. Dat doen wij niet", klonk het. "Wij kiezen voor een instrument van de rechtsstaat.”
Momenteel zit er een 25-tal Iraniërs in een Belgische gevangenis. Om voor overbrenging in aanmerking te komen, moeten beide landen hun toestemming geven en moet de veroordeelde zelf akkoord gaan.
Het wetsontwerp kreeg vandaag nog geen groen licht. Het debat wordt morgen vanaf 9 uur voortgezet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
3
Druk op spoedgevallen neemt fors toe: tot 20 procent meer patiënten dan voor corona
De meeste spoedgevallendiensten in Vlaanderen zagen in de eerste helft van 2022 meer patiënten langskomen dan in dezelfde periode in 2019, dus voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT NWS bij ruim twintig Vlaamse ziekenhuizen. Als oorzaak wordt onder meer verwezen naar de overbelaste huisartsen, een vergrijzende bevolking en meer mentale klachten als gevolg van de coronapandemie. -
1 op de 4 LGBTQ+-personen krijgt te maken met fysiek geweld: “Een verontrustend cijfer”
Woensdag start de Antwerp Pride, een groot feest dat nog tot zondag duurt om de LGBTQ+-gemeenschap te vieren. Maar wat betreft aanvaarding van holebi’s en transgender personen is er nog heel wat werk aan de winkel: dat blijkt uit een enquête die Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws organiseerden bij 1.000 Vlamingen over de houding tegenover personen uit de LGBTQ+-gemeenschap (holebi’s, trans personen, queer mensen en anderen). We hebben het bijvoorbeeld moeilijker met twee mannen die hand in hand over straat lopen dan twee vrouwen, en geweld tegenover holebi’s is nog steeds schering en inslag. -
Jobat
Deze maatregelen moet je baas nemen tijdens een hittegolf
Het wordt de komende dagen broeiend warm, en dat kan onaangename gevolgen hebben op je werkplek. Werkgevers moeten dan maatregelen nemen om de impact te beperken. Waaruit bestaan die precies? Vanaf wanneer moet het? En hoe zit het met telewerkers? Jobat.be vroeg raad aan arbeidsexpert Helena Muyldermans van Vlaamse werkgeversorganisatie Voka en Catherine Mairy, legal experte bij Partena Professional. -
-
Dit is Belg (41) die in Iraanse cel zit en als pasmunt moet dienen voor gevangenenruil met terrorist
De Belgische man die in Iran in de cel zit en als pasmunt moet dienen voor een gevangenenruil met een veroordeelde terrorist, blijkt de 41-jarige Olivier Vandecasteele uit Doornik te zijn. -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
PREMIUM35
93-jarige deelnemer hekelt inkorting Dodentocht: “65 kilometer? Dat is een boogscheut ver!”
-
Yasmine krijgt extreme allergische reactie door haarkleuring: “Ik raakte meteen in paniek"
Yasmine liet vorige week haar haar verven bij de kapper, maar reageerde allergisch en zag er dagenlang onherkenbaar uit. Op TikTok plaatste ze enkele filmpjes over wat haar overkwam. Daarmee wil ze anderen waarschuwen. Elk jaar krijgt het Antigifcentrum 75 meldingen van mensen die allergisch reageren op haarverf.