Minister van Justitie Van Quickenborne reageert op open brief van zoon wiens moeder slachtoffer werd van verkrachting: “Drukt ons opnieuw met de neus op de feiten”
Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft met een uitgebreide reactie op Facebook gereageerd op de open brief van Wout Van Steenwinkel (24), die getuigde over de lijdensweg van zijn familie en vooral zijn moeder, nadat de vrouw vijf jaar geleden brutaal verkracht werd. Van Steenwinkel roept in de brief op tot juridische hervormingen en een betere opvang en financiële bijstand voor de slachtoffers:
De brief heeft een gevoelige snaar geraakt bij Van Quickenborne, die naar eigen zeggen hoopt om met zijn reactie een klein stukje van Wouts onzekerheid, verdriet en woede te verzachten, in het volle besef dat zijn “woorden nooit de pijn die jij en je gezin voelen, kunnen wegnemen", schrijft hij.
Dagelijks gebeuren er in België naar schatting 80 verkrachtingen. De minister erkent dat er nood is aan een strengere aanpak van seksueel geweld, en dat daar in ons land momenteel hard aan wordt gewerkt. Hij verwijst daarbij naar de verdubbeling van de maximumstraffen voor verkrachting, waarvoor vorige week in de Kamer groen licht werd gegeven.
Wout is in zijn brief kritisch voor de wet-Lejeune, die het voor de verkrachter van zijn moeder mogelijk maakt om al na vijf jaar een aanvraag in te dienen voor vervroegde vrijlating. “Een klap in het gezicht”, stelt hij. Van Quickenborne wijst er in zijn reactie op dat dit niet betekent dat deze gunst ook effectief wordt toegekend. “Er is een verschil tussen vragen en krijgen. Bij zulke zware feiten is het onwaarschijnlijk dat een dader snel vervroegd vrijkomt”, klinkt het.
Verder wordt er volgens Van Quickenborne ook gewerkt aan wetgeving die de procedures voor financiële steun aan slachtoffers moet versnellen, en moeten slachtoffers, hun naasten en nabestaanden beter geïnformeerd worden over de mogelijkheden om financiële steun aan te vragen bij het slachtofferfonds. Zo zijn voor slachtoffers zoals Wouts moeder tussenkomsten tot 125.000 euro mogelijk.
De minister gaat ook in op de verbetering van de opvang van slachtoffers. Intussen zijn er zes Zorgcentra na Seksueel Geweld opgericht in België, waar mensen die seksueel geweld hebben overleefd meteen alle nodige medische en psychologische hulp kunnen krijgen. Het komende jaar komen er nog eens vier centra bij.
De strijd tegen seksueel geweld is niet alleen de verantwoordelijkheid van het gerecht, zegt Van Quickenborne. Justitie komt immers pas na de feiten in beeld. “Daarom is het belangrijk dat de strijd tegen seksueel geweld op alle fronten, door iedereen wordt gevoerd. We moeten ons allemaal samen inzetten om te voorkomen dat het zover komt. Bij elke vorm van seksueel geweld waar we getuige van zijn, moeten we ingrijpen en duidelijk maken dat dit onaanvaardbaar is. Nee is nee en toestemming is de gouden regel. Correct leren omgaan met elkaar in het onderwijs, slachtoffers goed opvangen en menselijk begeleiden, dat zijn allemaal opdrachten voor Vlaanderen. Iedereen moet aan dezelfde kar trekken”, aldus de minister.
De volledige brief van Van Quickenborne:
Beste Wout,
Jouw verhaal grijpt mij, net als duizenden andere landgenoten, ontzettend hard bij de keel. Ik schrijf je deze brief in het volle besef dat mijn woorden nooit de pijn die jij en je gezin voelen, kunnen wegnemen.
Het is monsterlijk wat er op die noodlottige ochtend in september 2016 gebeurd is. Zo’n gruwelijke feiten zijn haast niet met woorden te beschrijven. En toch heb jij er woorden voor gevonden. Dat is moedig. En broodnodig. Met jouw brief druk je iedereen nogmaals op de feiten. Want we moeten er eerlijk over zijn: seksueel geweld is in ons land veel te lang onvoldoende aangepakt. Door justitie. Door de hulpverlening. Door de politiek. Door de ganse maatschappij.
Dat is aan het veranderen. Het begint in alle gelederen van de samenleving door te dringen dat het zo niet verder kan. Er gebeuren in ons land naar schatting 80 (!) verkrachtingen per dag. Elke dag worden 80 mensen en hun naasten gruwelijk getekend voor het leven. Bij justitie voeren we de strijd tegen seksueel geweld op alle fronten op. Ik wil hier dieper op ingaan. In de hoop dat de gedachte dat er wel degelijk iets verandert, toch een klein stukje van jouw onzekerheid, verdriet en woede kan verzachten.
Eerst en vooral: ik ben het volledig met je eens dat de straffen voor seksueel geweld in ons land vaak te licht zijn. Wie verkracht werd, blijft getekend voor het leven. De straffen voor verkrachting moeten daarom fors naar omhoog. En dat doen we. Vorige week werd ons nieuw seksueel strafrecht gestemd en goedgekeurd in het parlement. Door deze wet zullen de maximumstraffen voor verkrachting vanaf deze zomer verdubbelen. En bij bepaalde verzwarende omstandigheden kunnen de straffen oplopen tot 28 jaar. De rechter kan bovendien opleggen dat een veroordeelde na zijn straf verplicht wordt opgevolgd.
De wet-Lejeune blijft voer voor debat. Zoals je zelf aanhaalt, moeten we ook rekening houden met het belang van de geslaagde re-integratie van gedetineerden in de maatschappij. De meeste daders, ook van seksueel geweld, komen ooit vrij. We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zij niet opnieuw slachtoffers maken. Daarom bestaat de mogelijkheid om veroordeelden tijdens hun straf vervroegd vrij te laten onder strikte voorwaarden. Dit is echter enkel mogelijk na positief advies van de gevangenisdirecteur en de rechter. Het komt bij jullie ongetwijfeld hard binnen om te vernemen dat de dader deze aanvraag heeft ingediend, maar weet dat dit niet betekent dat dit deze gunst ook effectief wordt toegekend. Er is een verschil tussen vragen en krijgen. Bij zulke zware feiten is het onwaarschijnlijk dat een dader snel vervroegd vrijkomt.
Bovenop de vreselijke mentale en fysieke impact voor het slachtoffer en haar omgeving zijn er ook de financiële gevolgen. Slachtoffers kunnen steun vragen bij het slachtofferfonds. Ook naasten en nabestaanden kunnen dat. Voor slachtoffers zoals jouw mama zijn tussenkomsten tot 125.000 euro mogelijk. Ook daar heeft justitie al een lange weg afgelegd, al zijn we er nog lang niet. Want het is inderdaad zo dat dat slachtoffers nog veel beter moeten geïnformeerd worden van deze mogelijkheden en dat de procedures sneller moeten. Met een nieuwe wet die in volle voorbereiding is, gaan we ook op die punten verbetering brengen.
De opvang van slachtoffers moet bovendien menselijker. Op een plek waar ze zich veilig voelen en meteen alle nodige medische en psychologische hulp krijgen. Daarvoor hebben we Zorgcentra na Seksueel Geweld in het leven geroepen. Zes zijn er intussen al geopend. Het komende jaar komen er nog eens vier bij zodat er een is per provincie. Die aanpak helpt justitie ook om sneller en beter bewijzen te verzamelen. Zo kunnen we, zoals in Antwerpen al het geval is, het aantal veroordelingen voor verkrachtingen verdubbelen.
Dat is wat justitie doet. Helaas komt het gerecht pas in beeld na de feiten. Daarom is het belangrijk dat de strijd tegen seksueel geweld op alle fronten, door iedereen wordt gevoerd. We moeten ons allemaal samen inzetten om te voorkomen dat het zover komt. Bij elke vorm van seksueel geweld waar we getuige van zijn, moeten we ingrijpen en duidelijk maken dat dit onaanvaardbaar is. Nee is nee en toestemming is de gouden regel. Correct leren omgaan met elkaar in het onderwijs, slachtoffers goed opvangen en menselijk begeleiden, dat zijn allemaal opdrachten voor Vlaanderen. Iedereen moet aan dezelfde kar trekken.
Je ziet, beste Wout, er is veel aan het veranderen. De ommekeer waar je in het slot van jouw brief voor pleit, is bezig. Duizenden mensen in ons land werken hieraan. Experten die mee nieuwe regels schrijven. Verplegers en psychologen in onze Zorgcentra na Seksueel Geweld die slachtoffers opvangen. Gedreven parketmagistraten die daders achter tralies proberen te krijgen. Allemaal maken zij van de strijd tegen seksueel geweld een prioriteit. Een strijd die we samen moeten voeren. Zodat onze moeders, onze zussen en onze dochters wél veilig en zonder zich zorgen te hoeven maken de deur uit kunnen gaan. Of het nu voor een ochtendloop is of om ‘s avonds uit te gaan.
Ik besef dat dit de ondraaglijke pijn in jouw gezin niet wegneemt. Niets of niemand kan ongedaan maken wat jullie is overkomen. Voor jou en je familie hoop ik dat er een einde komt aan de onzekerheid, door een snelle en heldere uitspraak in de burgerlijke afhandeling van de zaak. Dat jouw begrijpelijke woede zich vertaalt in strijdvaardigheid. En dat de tijd, ooit, het onmetelijk verdriet dat je voelt, zal verzachten. Hopelijk blijf je, net als bij het schrijven van jouw open brief, de moed vinden om al deze beproevingen te doorstaan. Samen met jouw familie.
Herbekijk ook: Vijf jaar geleden werd de Vilvoordse Nathalie Huygens (49) op een erg gewelddadige manier verkracht
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
De robotstofzuiger poetst droog én nat: wat zijn de troeven en obstakels van zo'n toestel?
Sinds de robotstofzuiger onze huiskamers verovert, liggen die er consequent proper(der) bij. En het briljante is dat je er zelfs niet eens voor uit je luie zetel hoeft te komen. HLN Shop verzamelt alles wat je moet weten over dit handige huishoudgadget. -
Gynaecoloog behaalde doctoraat aan VUB met valse studies
Hatem Abu Hashim, vandaag professor in Egypte, behaalde zijn doctoraat aan de VUB met negen klinische studies waarin zogezegd onvruchtbare vrouwen werden behandeld. Die studies blijken echter statistische nonsens. Vorige maand heeft de VUB de doctorstitel van Abu Hashim ingetrokken, schrijft De Standaard maandag. -
Reclameregels voor virtuele munten: “De enige garantie in crypto is het risico”
Reclame voor virtuele munten, zoals bitcoin, wordt vanaf midden mei gereguleerd. Zo zal bij elke reclameboodschap de duidelijke waarschuwing “Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico" moeten staan. Dat meldt de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) vandaag. -
-
Gouden Formule 13
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
Mijnenergie
Een draagbare thuisbatterij voor 1.650 euro: dit zijn de plus- en minpunten van zo'n systeem
Thuisbatterijen winnen sterk aan populariteit. Maar voor wie in een appartement woont, ligt de plaatsing ervan minder voor de hand. MyGrid meent daar met een draagbare thuisbatterij een antwoord op te bieden. Het stelt op Batibouw zijn mobiele batterij voor die je gewoon in het stopcontact oplaadt. Mijnenergie.be licht deze nieuwigheid toe. -
update93
MR-voorzitter Bouchez kritisch voor premier De Croo: “Je kan niet zeggen dat de situatie dramatisch is en dan niet van richting veranderen”
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez spoort de federale regering aan om het begrotingstekort van ons land dringend aan te pakken. Volgens hem is de budgettaire situatie namelijk “dramatisch”. Dat zei de Franstalige liberaal bij VTM NIEUWS, waar hij kritisch was voor de rol van premier De Croo (Open Vld). “Als je kapitein bent van de boot, kan je niet zeggen dat de situatie dramatisch is en dan niet van richting veranderen.” -
Wout (24) schrijft open brief over moeder Nathalie (49) die verkracht werd tijdens het joggen: “Mama’s euthanasie-aanvraag begint haar einde wel heel concreet te maken”
Vijf jaar geleden werd de Vilvoordse Nathalie Huygens (49) op een erg gewelddadige manier verkracht. De tol die Nathalie en haar gezin moesten betalen was enorm. Haar zoon, de 24-jarige Wout Van Steenwinkel, vertelt nu in een open brief hoe zwaar de impact van seksueel geweld is op een gezin. “Een slachtoffer van seksueel geweld krijgt op het moment van de feiten levenslang toegewezen. Het is als het ware een mentale moord op de persoon die je ooit was. Mijn mama heeft ook al vaak toegegeven dat ze die ochtend liever gestorven was”, aldus Wout. Nathalie startte onlangs een euthanasieprocedure op als gevolg van haar traumatische ervaring.