Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld)
Volledig scherm
Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) © BELGA

Minister Somers reageert op LGBTQ+-enquête: “Om stil van te worden, maar cijfers verbazen niet”

“Het zijn cijfers om stil van te worden, maar verbazen doen ze niet. Ze liggen namelijk in het verlengde van eerder onderzoek”, schrijft Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) in een reactie op de enquête van HLN en VTM NIEUWS over de LGBTQ+-gemeenschap.

 1. Werelddierendag op zijn best: explosievenhonden leggen examen af én maar liefst 80% slaagt ook effectief
  Play

  Schattig, maar ook heel slim: deze honden slagen voor hun examen als explosie­ven­hond

  Zo’n 150 explosievenhonden hebben hun examen afgelegd. Dat is verplicht om voor privé bewakingsfirma’s te mogen werken op de luchthaven, maar ook de federale politie heeft 21 explosievenhonden. Meer dan 160 honden worden per jaar in het certificeringscentrum getest. Het attest krijgen ze niet cadeau, maar toch ligt het slaagpercentage wél hoog. Maar liefst 80% van de explosievenhonden slaagt voor zijn examen: “We zijn streng, maar zien dat er serieuze inspanningen geleverd worden.”
 2. “Ik ben eraan gewend geraakt, en dat vind ik erg”: Mikael (26) werd (opnieuw) slachtoffer van homofoob geweld
  PREMIUM

  “Ik ben eraan gewend geraakt, en dat vind ik erg”: Mikael (26) werd (opnieuw) slachtof­fer van homofoob geweld

  Een gebroken neus, verwondingen in het gezicht, de ellebogen en de onderrug: Mikael De Geyter (26) herstelt nog volop nadat die* afgelopen donderdag in elkaar geslagen werd in Brussel. Mikael is queer, danser en model, en het is niet de eerste keer dat die te maken kreeg met homofobie. “In het middelbaar duwden pesters hun penis in mijn gezicht: dat zou ik leuk vinden, als homo.”
 1. Topondernemer Fernand Huts meldt succes in strijd tegen plastic afvalberg: “Wij zijn erin geslaagd om plastic 100 procent te recycleren”
  33

  Toponderne­mer Fernand Huts meldt succes in strijd tegen plastic afvalberg: “Wij zijn erin geslaagd om plastic 100 procent te recycleren”

  Een aantal jaar geleden kondigde Antwerps topondernemer Fernand Huts aan dat hij zou investeren in onderzoek naar en de bouw van speciale fabrieken die plastic kunnen omvormen naar de oorspronkelijke grondstoffen. Vollédige recyclage dus. In een interview met ‘VTM Nieuws’ claimt hij vandaag dat de proefinstallatie van zijn dochterbedrijf, de Antwerpse afvalverwerker Indaver, er dankzij onderzoek nu ook echt in geslaagd is die volledige recyclage uit te voeren.
 2. Wordt de regenboogvlag misbruikt door grote bedrijven? “Ze verdienen er naar schatting 917 miljard dollar mee”
  PREMIUM

  Wordt de regenboog­vlag misbruikt door grote bedrijven? “Ze verdienen er naar schatting 917 miljard dollar mee”

  Vandaag begint de Antwerp Pride, met de Parade zaterdag als hoogtepunt. Dat belooft veel regenboogvlaggen in het straatbeeld, en ook in de winkelrekken zien we die steeds vaker. Nobel van die bedrijven ... of een slinkse marketingtruc? Senne Misplon van Wel Jong Niet Hetero, Eef Heylighen van Çavaria en LGBTQIA+-activiste Fleur Pierets leggen uit hoe je ‘rainbow washing’ herkent. “Bedrijven die ons willen steunen, moeten vandaag méér doen dan veertig jaar geleden.”
 3. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.