Minister Gilkinet mikt op minstens 3,4 miljard euro extra voor NMBS en Infrabel
Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) gaat aan de regering iets meer dan 3,4 miljard euro extra vragen voor investeringen bij het spoor, in het kader van de nieuwe beheersovereenkomsten voor de periode 2023-2032. Dat heeft hij woensdag gezegd in de Kamercommissie Mobiliteit, waar het voorontwerp van de nieuwe beheersovereenkomsten met de NMBS en Infrabel werden toegelicht.
Bij de commissieleden heerste opluchting over het feit dat er eindelijk een akkoord is over de nieuwe beheersovereenkomsten - de vorige dateren van veertien jaar geleden. Maar er kwam ook kritiek over de financiële 'flou' van de plannen. Verschillende Kamerleden verweten de minister dat zijn ambities niet financieel onderbouwd zijn. N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman had het over "een ongedekte cheque".
Ik hoop op een akkoord tegen de begrotingsgesprekken van 2023, ook al gaat het om een meerjarentraject.
Maar minister Glikniet verduidelijkte dat dit de normale gang van zaken is, want het gaat nog maar om berekende voorstellen, in samenspraak met de NMBS en Infrabel. Nu starten de onderhandelingen binnen de regering en daarbij hoopt de minister iets meer dan 3,4 miljard euro extra overheidsbudget uit de brand te slepen. “Ik hoop op een akkoord tegen de begrotingsgesprekken van 2023, ook al gaat het om een meerjarentraject", zei Gilkinet, waarbij hij verwees naar de investeringsplannen bij Defensie. “Elke 1 euro die geïnvesteerd wordt in het spoor levert 2,8 euro op aan de economie”.
Naast extra overheidsgeld, is het de bedoeling dat de doelstellingen uit de nieuwe beheersovereenkomsten ook gefinancierd worden met meer eigen middelen (bijvoorbeeld uit ticketverkoop) en uit efficiëntiewinsten, verduidelijkte Gilkinet. Woensdag raakte al bekend dat de spoorwegmaatschappijen het tegen 2032 met zo'n 2.000 personeelsleden minder zullen moeten doen, , volledig via natuurlijke afvloeiingen.
Dialoog
De minister benadrukte ook dat het de bedoeling is om jaarlijks een evaluatievergadering te houden met de spoorbedrijven over de behaalde doelstellingen. “Zo een dynamiek bestaat nu nog niet. We willen meer duidelijke indicatoren, meer rapportage, corrigerende maatregelen,....”, aldus de Ecolo-minister.
Ook de sociale dialoog met het personeel blijft belangrijk, klonk het nog. Gilkinet benadrukte dat meer treinen ook meer “rijdend personeel” betekenen, want treinen laten rijden zonder begeleiders maakt geen deel uit van de plannen. Ook aan hun statuut zal niet worden geraakt, beloofde de minister. Hij erkende wel dat het een uitdaging wordt om voldoende mensen te vinden. Door de pensioengolf moet alleen al de NMBS de volgende tien jaar 4.900 personeelsleden vervangen.
30 procent meer reizigers over tien jaar
De krijtlijnen van de nieuwe beheersovereenkomsten raakten eerder al bekend. Voor het reizigersverkeer wordt gemikt op 30 procent meer reizigers tegen 2032. Dit door meer treinen te laten rijden (minstens 4.220 op weekdagen versus 3.800 vandaag), een betere frequentie en meer vroege en late treinen. Daarnaast krijgt de spoorwegmaatschappij meer vrijheid over haar tarieven (bijvoorbeeld goedkopere tarieven tijdens daluren) en moet ze 181 stations beter toegankelijk maken. In het beheerscontract wordt ook gemikt op 40 procent meer fietsstallingen en 500 extra parkeerplaatsen voor wagens. Tegen 2025 moet het volledig spoornetwerk uitgerust zijn met het veiligheidssysteem ECTS.
“Stiptheid is ergernis nummer één”
Minstens 91 procent van de treinen moet de volgende jaren op tijd rijden. Verschillende Kamerleden, onder wie Joris Vandenbroucke (Vooruit), hadden liever wat meer ambitie gezien bij de minister, "want stiptheid is ergernis nummer één". Maar minister Gilkinet wees erop dat de ambitie wel degelijk wordt opgetrokken: "In het vorige beheerscontract was er sprake van minstens 86 procent, mét neutralisering.” De minister wil ook een meer waarheidsgetrouw beeld krijgen van de stiptheid en gaat daarvoor meten in 108 stations. "We willen ook de stiptheid kennen op 3 minuten in plaats van 6 minuten vertraging", zei de minister, maar daarover is nog geen akkoord met de NMBS.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wevelgem
Spectaculair ongeval op A19: “Hij kwam vanuit de graskant gevlogen, net als in een film”
Op de A19 ter hoogte van de verkeerswisselaar in Wevelgem kwam het zaterdagmiddag iets voor 12 uur tot een spectaculair ongeval. Een bestuurder die vanop de E403 de A19 wilde oprijden miste zijn bocht en ging over de graskant op de A19. “Ik besef dat ik erg veel geluk heb gehad”, vertelt de 33-jarige bestuurder uit Wervik. -
PREMIUMJabbeke
Pomchi in buggy doodgebeten door stafford tijdens wandeling in Jabbeke: “Mijn mama probeerde nog tevergeefs de hond los te rukken van Lizzy”
-
Tweakers
Een goede laptop voor een lage prijs? Dit is onze favoriet
Een goede laptop hoeft geen fortuin te kosten, zeker niet wanneer je een apparaat zoekt voor je studie of werk. Samen met technologiesite Tweakers zochten wij naar de beste laptops die je voor minder dan 700 euro kunt kopen. -
-
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
PREMIUM
“Tofste meester van de school” misbruikte kinderen op zijn schoot in de klas: parket wil ook directie voor rechtbank voor schuldig verzuim
-
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten. -
Vlaanderen kreeg er op twee jaar 656 hectare bos bij: “Zwaarste inspanning blijft grond vinden om te bebossen”
Vlaanderen heeft de voorbije twee jaar 656 hectare nieuw bos gekregen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), op basis van de recentste gegevens van de zogenaamde Bosalliantie. De doelstelling van 4.000 hectare bos blijft daarmee wel veraf.