Minister Diependaele wil Vlaamse frietkoten beschermen
Volledig scherm
Minister Diependaele wil Vlaamse frietkoten beschermen © Marc Baert/ Tessa Kraan

Minister Diependaele wil frietkoten beschermen als monument: “Ik hou van een heerlijk pak friet, maar de typische frietkoten gaan verloren”

Het is deze week de Week van de Friet. Volgens Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) de ideale gelegenheid om onze frietkotcultuur extra in de kijker te zetten. Hij deelt dan ook in primeur mee om de Vlaamse frietkoten te beschermen als monument.  

 1. Waarom werd Dave De Kock na zijn vrijlating niet meer opgevolgd? Minister Van Quickenborne: “Dat juridisch instrument bestond toen nog niet voor deze feiten”
  Play

  Waarom werd Dave De Kock na zijn vrijlating niet meer opgevolgd? Minister Van Quickenbor­ne: “Dat juridisch instrument bestond toen nog niet voor deze feiten”

  Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) liet maandag bij ‘VTM Nieuws’ weten dat het juridisch instrument waarmee Dave De Kock (34), de ontvoerder van de vierjarige peuter Dean, na zijn vrijlating moest worden opgevolgd destijds nog niet bestond. In 2008 mishandelde De Kock de tweejarige Miguel Van Kriekinge, met de dood van het kind als gevolg. Daarvoor kreeg de man een gevangenisstraf van tien jaar, die hij volledig uitzat.
 2. Energieminister Van der Straeten: “Een domme btw-verlaging, daar pas ik voor”

  Energiemi­nis­ter Van der Straeten: “Een domme btw-verlaging, daar pas ik voor”

  Een levensduurverlenging van de twee jongste kerncentrales zal niet volstaan om de bevoorradingszekerheid te garanderen in de winter van 2025-26, maar er zal een aanvullend mechanisme — lees: gascentrales — nodig zijn. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) herhaald in de Kamer. De minister benadrukte bovendien dat ze gekant is tegen een gewone btw-verlaging op elektriciteit en gas. “Een domme btw-verlaging die de lonen en de uitkeringen verlaagt, daar pas ik voor”, klonk het.
 3. Conflict, geheimen en onverwerkte trauma’s: vijf disfunctionele families uit streamingland
  Streamz

  Conflict, geheimen en onverwerk­te trauma’s: vijf disfunctio­ne­le families uit streaming­land

  Tijdens de feestdagen oprecht genoten van alle familiebijeenkomsten? Dan hebt u het gelukkig meer getroffen dan de gezinnen die deze week aan bod komen in onze Kijkgids. Naar aanleiding van de terugkeer naar de heerlijk hypocriete wereld van televangelisten in ‘The Righteous Gemstones’ (Streamz) gingen wij immers op zoek naar de meest disfunctionele tv-families. Met de door demonen gekwelde Rayburns (‘Bloodline’, Netflix), de herenigde Bennetts (‘The Ranch’, Netflix), de rotverwende Bluths (‘Arrested Development’, Hulu) en de met ijzeren hand regerende Al-Fayeeds (‘Tyrant’, Disney+) komt u alvast geen drama tekort.
 1. Op zoek naar een koptelefoon of (draadloze) oortjes? Dit zijn dé 5 koopjes van het moment
  Hardware Info

  Op zoek naar een koptele­foon of (draadloze) oortjes? Dit zijn dé 5 koopjes van het moment

  De soldenperiode is volop aan de gang en we bevinden ons in de periode rond Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Hoog tijd dus om jezelf dus even extra te verwennen, met een headset bijvoorbeeld. Techexpert en hoofdredacteur bij Hardware Info Frank Everaardt wijst je de weg naar dé koopjes van het moment, met aandacht voor gamers, sporters, vergadertijgers, bingewatchers en alles daartussen.