Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)
Volledig scherm
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) © BELGA

Minister Demir schaft vergunningsplicht voor ontharding af

Wie in Vlaanderen wil ontharden, wordt vrijgesteld van de bestaande vergunningsplicht. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir beslist. “De huidige regeling leidt tot Kafkaiaanse situaties”, zegt de N-VA-minister.

 1. STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
  TV

  STREAMING­TIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zom­bie-apocalyps

  Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie).
 2. Minikerncentrale is even klein als kmo-bedrijf. Maar blijft veiligheid gegarandeerd?
  PREMIUM

  Minikern­cen­tra­le is even klein als k­mo-be­drijf. Maar blijft veiligheid gegaran­deerd?

  De toekomst van de stroomvoorziening oogt weer nucleairder dan ooit. Nog voor het eind van dit decennium wordt in Canada een revolutionaire nieuwe minikerncentrale in gebruik genomen. De BWRX-300 zou zelfs op het gemiddelde Vlaamse industrieterrein passen. Ook Polen, Groot-Brittannië en Zweden hebben plannen om er te bouwen, terwijl ons land voorzichtig interesse toont. Maar hoe werken zulke ‘minicentrales’ precies? In hoeveel stroom kunnen ze voorzien? En vooral: zijn ze veilig?
 1. Vlaanderen krijgt volgend jaar een Kampioenschap Tegelwippen. Tegel-wàt?
  PREMIUM

  Vlaanderen krijgt volgend jaar een Kampioen­schap Tegelwip­pen. Te­gel-wàt?

  Ontharden en vergroenen zijn de nieuwste modewoorden, zowel in de Wetstraat als de Dorpsstraat. Maar geef toe: dat klinkt sàài. Dus lanceert Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA) in 2023, in navolging van Nederland, het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Want de strijd tegen hitte-eilanden en overstromingen kan gerust wat humor, competitiegeest en gekke termen als 'koerknallen’ gebruiken.
 2. Hét geheim van 80 jaar huwelijk? Angeline (97) en Eduard (99) zijn langst getrouwde koppel van ons land: “Het was destijds van moetens, maar je ziet... het is meegevallen, hé”
  PREMIUM
  Houthalen-Helchteren
  17

  Hét geheim van 80 jaar huwelijk? Angeline (97) en Eduard (99) zijn langst getrouwde koppel van ons land: “Het was destijds van moetens, maar je ziet... het is meegeval­len, hé”

  Tachtig jaar huwelijk. Tàchtig. Dat verdient pralines van de koning en een kus van de burgemeester. Want nooit eerder mocht in ons land een echtpaar klinken op een eiken bruiloft. Maria Angelina Haeseldonckx (97) en Eduard Cuyvers (99) uit Houthalen-Helchteren gaven elkaar in 1943 het jawoord. “Ruzie? Maken we nooit. En na al die jaren zijn we nog steeds niet uitgepraat.”