Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.
Volledig scherm
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. © BELGA

Minister Demir over kernuitstap: "Blij dat Groen bocht aan het nemen is"

Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zijn Groen en federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten “een bocht aan het nemen” over de volledige kernuitstap in 2025. “Wat iedereen al weet, zinkt ook in bij Groen: geen volledige kernuitstap in 2025. Ik ben blij dat ze die bocht aan het nemen is. Jammer dat het via onterechte beschuldigingen moet”, zo schrijft Demir op Facebook.

18 reacties

 • leo Mariën

  1 jaar geleden
  Zo goed als wereldwijd is men ervan overtuigd dat kernenergie een deel (ca. 30%) van de energie transitie zal uitmaken. Oude centrales dicht en vervangen door amper vervuilende (1/100) , compacte centrales. Centrales die dan ook nog eens super veilig zijn. Groen wil ons in de richting van (groen?) Duitsland duwen. Eén van de meest vervuilende landen van de EU en dan moet ook gezegd worden dat de elektriciteitsprijs daar bij de hoogste van de EU behoort.
 • René Verhoeven

  1 jaar geleden
  Zouden de idealistische dromers van groen toch beginnen ontwaken en inzien dat het onhaalbaar is wat ze willen? Hernieuwbaar is afhankelijk van het weer, vandaar dat hun load factor zo laag is, bij momenten zal je 100% groene stroom hebben, de dag erop heb je dan weer niks, hoe moet je dat aan de mensen uitleggen als er geen is? Stabiele basis nodig, nucleair is ideaal hiervoor, aangevuld met groen en gascentrale tegen de schommelingen van groen. Iedereen zou moeten tevreden zijn hiermee.
 • Ronny Ooijen

  1 jaar geleden
  Marcus Camps, de productie van hernieuwbare energie uit wind en zon bedroeg eind 2020 18,6% van de elektriciteitsmix en dat is een derde méér ten opzichte van het jaar voordien. En dat is dus zonder pelletkachels of hydro. Die 10% die u vernoemt is inderdaad praat voor de vaak.
 • Marcus Camps

  1 jaar geleden
  We zitten nu nog maar aan tien procent hernieuwbare energie. Daar zitten de pelletkachels dan ook nog bij ... Meer elektrische wagens veranderen hier niks aan, is zelfs totaal irrelevant. De thermische rendementsprocessen voor elektriciteitsproductie of voor verbrandingsmotoren zijn vergelijkbaar. Het schrappen van kernenergie gaat ons aandeel hernieuwbare energie terugschroeven tot drie procent ... Al de rest zijn leugens, politiek bedrog, groen geleuter en praat voor de vaak.
 • Jan Verbinnen

  1 jaar geleden
  De partij die de meest bochten van allemaal pakt zal het eens zeggen !
 1. Tinne Van der Straeten: “Ik ga niet mee in politieke strijd rond gascentrale Vilvoorde”

  Tinne Van der Straeten: “Ik ga niet mee in politieke strijd rond gascentra­le Vilvoorde”

  “Ik ga niet mee in een politieke strijd.” Zo reageerde federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in ‘De Ochtend’ op de discussie over de beslissing van de provincie Vlaams-Brabant om een vergunning te weigeren voor de nieuwe gascentrale in Vilvoorde. De Groen-minister vindt wel dat investeerders moeten kunnen vertrouwen op de correcte naleving van de regels. “Als een project volgens de regels vergunbaar is, moet het kunnen vergund worden”, klinkt het.
 2. Van ‘Minx’ tot ‘Schitt’s Creek’: met deze hilarische series vult u de leegte die ‘Friends' nalaat, weer op
  TV
  3

  Van ‘Minx’ tot ‘Schitt’s Creek’: met deze hilarische series vult u de leegte die ‘Friends' nalaat, weer op

  ‘Oh… my… God!’ Vanaf één oktober zwiert Netflix ‘Friends’ van z’n platform en het ziet er niet naar uit dat de twee zomaar ‘on a break’ gaan. Maar niet getreurd, want wij hebben enkele waardige vervangers voor u opgesomd om de pijn van deze natuurlijke streamingcyclus te verzachten. Al zult u wel moeten pivoteren tussen de verschillende streamingzenders om uw lachspieren te bedienen. Van het klokkenspelgevoelige ‘Minx’ op Streamz tot het opbeurende ‘Schitt’s Creek’ op VRT MAX.
 1. Topman Belgisch leger voorstander om militaire dienstplicht opnieuw in te voeren: “Dat zou logisch zijn”
  Play
  650

  Topman Belgisch leger voorstan­der om militaire dienst­plicht opnieuw in te voeren: “Dat zou logisch zijn”

  Admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, is er voorstander van om de militaire dienstplicht opnieuw in te voeren. “Dat zou logisch zijn”, zegt de legerbaas in een interview met RTBF. Vanwege de huidige situatie waarbij Europa door Rusland wordt bedreigd, kan volgens hem de noodzaak ontstaan om het grondgebied van de NAVO of van Europa te moeten verdedigen. Volgens minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) is militaire dienstplicht vandaag niet aan de orde en ligt het ook niet op tafel. “We moeten volop inzetten op de-escalatie”, zegt ze.
 2. Vanaf nu kan je een betaalpauze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?
  Spaargids.be

  Vanaf nu kan je een betaalpau­ze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?

  Wie zijn rekeningen niet langer kan betalen, kan vanaf vandaag een betaalpauze voor de hypothecaire lening aanvragen. Om in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Is dat het geval, dan hoef je van je lening gedurende een jaar geen kapitaal af te lossen, maar betaal je alleen de intresten. Hoeveel is dat dan precies? En schuilen er ook addertjes onder het gras? Spaargids.be zocht het uit.