Minister Demir koopt elf gronden om meer open ruimte te creëren in Vlaanderen
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft 1,8 miljoen euro vrijgemaakt om elf gronden te kopen en zo meer groen en open ruimte te creëren in Vlaanderen.
“Door gronden en constructies aan te kopen, kunnen op het terrein noodzakelijke ingrepen worden gedaan en worden plannen ook effectief omgezet in de praktijk”, luidt het. Het gaat om aankopen in de provincie Antwerpen en in de steden en gemeenten Boechout, Boortmeerbeek, Lier, Linter, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Tervuren, Vorselaar en Zoutleeuw.
‘Missing links’
Meer open ruimte creëren in het dichtbebouwde Vlaanderen is een van de pijlers van het beleid van Demir. “Het belang van natuur wordt jaar na jaar duidelijker. Om te ontspannen, maar evengoed om ons te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering”, zegt de minister in het persbericht. Via gerichte aankopen wil ze ‘missing links’ tussen belangrijke gebieden wegwerken. De projecten worden gerealiseerd door lokale partners.
Voedselbos
Concreet worden gronden in de Molenbeekvallei, in de Antwerpse zuidrand, aangekocht voor 136.200 euro. “De aanpak maakt een breed sociaal project mogelijk en de inrichting zal bijdragen aan een voedselbos, het herstel van natte natuur, waterretentie en verbetering van de toegankelijkheid voor de Molenbeekvallei tussen de Boshoek en de bossen van Ranst”, luidt het dinsdag.
Buurtgroen in de kern
In Boortmeerbeek gaat er 300.000 euro naar de aankoop van de Molensite en de percelen aan de Audenhovenlaan. “De sites worden verder gevrijwaard en planologisch beschermd, er wordt een duurzaam toekomstperspectief uitgewerkt, de ecologische waarden krijgen een flinke boost, de bewoners krijgen toegang tot een stukje buurtgroen in de kern, een ontbrekend deel in de verbinding tussen bestaande recreatieve verbindingen van de Weesbeek wordt gerealiseerd en de molen kan worden bewaard als een markant erfgoedelement”.
Wandellussen
Zo’n 44.000 euro gaat naar de stad Lier voor de aankoop van percelen in het landschapspark Pallieterland. “De verwerving biedt enerzijds de mogelijkheid om trage wegverbindingen naar de achterliggende wijken mogelijk te maken, en anderzijds zorgt het voor de verbinding met de Ringdijk. Het perceel kan ingericht worden met kleine landschapselementen en wandellussen.”
Valleilandschappen
130.500 euro gaat naar de gemeente Linter voor het Getestrand en Waterhof. “De inrichting van deze strategische locaties brengt de thema’s ‘dorpskwaliteit’ en ‘valleilandschappen’, letterlijk dichter bij elkaar. Met verwerving kunnen onderdelen van de ruggengraten ‘Het Groene Spoor’ en de ‘Dormaalbeek’ verwezenlijkt worden. Die twee groenblauwe linten doorkruisen de streek”, klinkt het in het persbericht.
Het Bos van Loos
De stad Mechelen krijgt 558.100 euro voor de aankoop van het Bos van Loos en de verwerving van gronden langs de Ragheno-site ter hoogte van de Bautersemstraat. Het Bos van Loos, ook gekend als ‘het hof van Betzenbroeck’, is een kasteeldomein gelegen ten zuidoosten van het stadscentrum, in de Sint-Albertuswijk van deelgemeente Muizen. “Deze aankoop heeft tot doel de positie binnen het groenblauw netwerk in en rond de stad te versterken en biedt een antwoord op de nood aan toegankelijke groene ruimte. Daarnaast wordt een cluster percelen verworven om een eiland in de Ragheno-site te realiseren en zo de nieuwe wijk te ontsluiten met een mooie open boulevard met aantakking op de Arsenaalverbinding.”
Luwteoase
Er gaat ook 44.725 euro naar de gemeente Sint-Katelijne-Waver voor de aankoop van het Pasbrugbos. “Het Pasbrugbos zal een belangrijke groenpool en luwteoase worden in de wijk Pasbrug, een dichtbevolkte wijk op de grens van Sint-Katelijne-Waver. De percelen worden na de aankoop als natuurgebied ingericht, opgewaardeerd en opengesteld als groene schakel in de Vrouwvliet-vallei”.
Zoniënwoud
428.100 euro is gereserveerd voor de gemeente Tervuren voor de aankoop van een perceel in de Hertenbergstraat. Het perceel is een van de laatste onbebouwde plekken tussen het dorp Tervuren en het Zoniënwoud. “Het gebied is dan ook strategisch gelegen omwille van de verbinding tussen het grootschalig boscomplex en de bovenloop van de Voer”, klinkt het.
Graafweide Schupleer
De gemeente Vorselaar krijgt 45.000 euro voor percelen in het hefboomproject Graafweide Schupleer. “De verwervingssubsidie draagt bij tot belangrijke ruimtelijke doelstellingen: het realiseren van publiek toegankelijke trage verbindingswegen, ontharding van het valleisysteem door het verwijderen van weekendverblijven, visvijvers en paardenstallingen én de uitbreiding van natuur- en bosgebied ter realisatie van Natura 2000-doelen”.
Spaanse Citadel
Tot slot is 76.300 euro bestemd voor de stad Zoutleeuw, voor een verwerving binnen het project Spaanse Citadel. Het stadscentrum van Zoutleeuw wordt regelmatig met zware wateroverlastproblemen geconfronteerd: het centrum bevindt zich in een kwelgebied en aan de samenvloeiing van vele kleine en grotere waterlopen zoals de Kleine Gete en de Dormaalbeek. “De aankoop in een natuurlijk overstromingsgebied is bepaald in nauw overleg met de omwonenden en landbouwers die regelmatig getroffen worden door de wateroverlast”, klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duffel
Mini-recyclagepark weer op Duffelse markt in 2022: “Alternatief voor mensen die moeilijk tot bij het grote recyclagepark geraken”
Het mini-recyclagepark van IVAREM staat in 2022 opnieuw elke eerste dinsdag van de maand op de wekelijkse markt in Duffel. Bewoners kunnen daar kleine spullen, die in een draagtas passen, aanbieden. -
Mijnenergie
Sociale energieprijzen stijgen vanaf april: met hoeveel procent? En wat met de 400.000 gezinnen die dit tarief verliezen?
De sociale tarieven voor het tweede trimester van 2023 stijgen gemiddeld met 7,7% voor elektriciteit en met 9,5% voor aardgas. Let wel: zonder het plafonneringsmechanisme, dat de energieregulatoren hanteren, zouden de tarieven gemiddeld met 19% zijn gestegen voor elektriciteit en met 100% voor aardgas. Mijnenergie.be licht toe. -
Tongeren
Tongeren maakt resultaten Straatvinken bekend: “Gemiddeld 86 procent gemotoriseerd verkeer op zes meetplaatsen”
Tijdens het straatvinken moeten deelnemers één uur lang meten hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door hun straat passeren. Op die manier komen steden te weten hoe gezond hun verkeer is. Op de zes tellocaties in Tongeren blijkt er gemiddeld 86 procent gemotoriseerd verkeer te zijn. Maar de stad heeft plannen om langzamer verkeer te creëren. -
-
Dermagne: “Delhaize lijkt sociaal overleg vergeten te zijn”
Supermarktketen Delhaize, die de 128 winkels die het nog in eigen beheer heeft aan zelfstandigen wil overlaten, “lijkt de traditie van het sociaal overleg vergeten te zijn”. Dat heeft federaal vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) gezegd tijdens een debat in de commissie Sociale Zaken van de Kamer. -
Gouden Formule 16
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
HLN Shop
Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten. -
PREMIUM103
Slachtoffers hard voor Studio 100-bazen Bourlon en Verhulst: “Ik zou beschaamd zijn in hun plaats”
Met een kort persbericht schoof Studio 100 de fors bekritiseerde Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof opzij. Over de inhoud van het rapport-Mussche, dat peilde naar een toxische bedrijfscultuur en grensoverschrijdend gedrag bij de pretparkengroep - geen woord. Ook voor de slachtoffers van de grote baas: geen woord. De ontgoocheling bij Michiel, Régis en Philip is groot. “Een sorry, was dat te veel gevraagd, misschien?”