Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © Shutterstock

Minderjarige Belg gearresteerd na ‘sim-swapping’-aanvallen op Amerikaanse beroemdheden: meer dan 80 miljoen euro gestolen

Tien hackers uit Groot-Brittanië, Malta en ons land zijn de afgelopen week gearresteerd nadat ze via sim-swapping meer dan 100 miljoen dollar (82 miljoen euro) aan cryptomunten stalen bij Amerikaanse beroemdheden. Ze maakten in 2020 duizenden slachtoffers door het telefoonnummer van hun doelwit over te nemen. “Je moet gewoon de telecomoperator kunnen overtuigen om een nieuwe simkaart op te sturen.”

4 reacties

 • DIRK Verthe

  6 maanden geleden
  Cryptomunten zijn toch beveiligd met een geencrypteerd wachtwoord?
 • Ward Vandevelde

  6 maanden geleden
  In 2018 deed ik zelf de test: ik maakte een nieuw emailadres aan met dezelfde naam en vroeg via de helpdesk van Mobile Vikings een nieuwe simkaart aan, louter door hen publieke informatie van mezelf te bezorgen. Ik vertelde hen dat mijn gsm gestolen was en ik dus geen toegang meer had tot mijn oorspronkelijke mailadres en gsm en dat ik tijdelijk ergens anders verbleef... Guess what? Ze verstuurden deze simkaart zomaar op... Dit is in België ook perfect mogelijk... Amper controle of jij het bent!
 • jo vissenaeken

  6 maanden geleden
  Het nadeel van digitalisering zeker
 • Mark Talman

  6 maanden geleden
  Jaja, en dan zijn er slimmerikken die kontant geld willen afschaffen. Dat electronische systemen nooit waterdicht zijn en op zijn minst kunnen lamgelegd worden weten ze blijkbaar niet. De oorlogvoering v d toekomst: de munt van een land of enkele grote banken uitschakelen.
 1. INTERVIEW. Gewezen hoofd van cel pedofilie: “Opscheppen over kindermisbruik en achteraf leugenaar blijken? Nee, nog nooit meegemaakt”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Gewezen hoofd van cel pedofilie: “Opscheppen over kindermis­bruik en achteraf leugenaar blijken? Nee, nog nooit meegemaakt”

  “Ikzelf heb in mijn carrière nooit meegemaakt dat een vermeende pedoseksueel opschept over daden die hij zou hebben gepleegd, en dat het achteraf leugens bleken te zijn.” Dat zegt Peter De Waele, zeventien jaar lang hoofd van de cel pedofilie van de federale politie, naar aanleiding van het onderzoek dat loopt naar de acteur die tegen een undercoverjournalist heeft beweerd dat hij kinderen seksueel heeft misbruikt. “Maar,” zegt De Waele, “ik was ook altijd extreem objectief. Die man is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.”
 1. Grote regionale verschillen in sterftecijfers van coronapatiënten: “Belangrijk om hier lessen uit te trekken”

  Grote regionale verschil­len in sterftecij­fers van coronapa­tiën­ten: “Belangrijk om hier lessen uit te trekken”

  Volgens KU Leuven-intensivist Geert Meyfroidt is het belangrijk om lessen te trekken uit de grote onderlinge verschillen tussen ziekenhuizen in de sterftecijfers van coronapatiënten. Toch is het nog te vroeg om al te grote conclusies te trekken, zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Zo is een en ander mogelijk te verklaren omdat bepaalde ziekenhuizen bijvoorbeeld meer oudere patiënten hebben opgenomen.