Photo News, Sofie Silbermann
Volledig scherm
© Photo News, Sofie Silbermann

Minder woonleningen en fors gedaalde koopkracht voor vastgoed: gaan de prijzen van huizen ook dalen?

De koopkracht van de Belg voor vastgoed heeft een klap gekregen: het aantal hypothecaire leningen is in de eerste zeven maanden van dit jaar met 19 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Immoteker Finnoteker. Wie toch nog een huis koopt, koopt kleiner. Zal de daling in het aantal woonleningen en kopers ook leiden tot een daling van de vastgoedprijzen? “Zo eenvoudig werkt het helaas niet", zegt financieel expert Paul D’Hoore bij VTM Nieuws.

 1. Streamz lanceert trailer van nieuwe docu 'Is Crypto het Nieuwe Goud?’, van zelfde makers als ophefmakende ‘FIRE’
  Play
  TV

  Streamz lanceert trailer van nieuwe docu 'Is Crypto het Nieuwe Goud?’, van zelfde makers als ophefmaken­de ‘FIRE’

  Streamz lost de trailer van de vierdelige documentairereeks ‘Is crypto het nieuwe goud?’ De reeks volgt negen Vlamingen en vier experten in de mysterieuze wereld van cryptovaluta en NFT’s. Ze geven elk een kritische blik op de unieke en bijzondere digitale munt. Maak kennis met de crypto-aanhangers die hun succes en tegenslagen delen. “In 2017 hebben we al onze bezittingen verkocht en dan zijn we voor bitcoin gegaan", klinkt het bij Didi Taihuttu.
 2. Je effectenportefeuille nalaten aan je kinderen? “Voor een erfenis van 500.000 euro kan het fiscaal voordeel liefst 48.000 euro bedragen”
  PREMIUM

  Je effecten­por­te­feuil­le nalaten aan je kinderen? “Voor een erfenis van 500.000 euro kan het fiscaal voordeel liefst 48.000 euro bedragen”

  Wat gebeurt er met je beleggingen als je er zelf niet meer bent? Kunnen de erfgenamen een effectenportefeuille erven, net als een huis en een som cash? Moet je die beleggingen dan zelf verkopen of doet de notaris dat voor je? We leggen de vragen voor aan onze geldexpert Pascal Paepen. “Je beleggingen moeten niet allemaal op nul komen te staan wanneer je overlijdt. De erfenis kan het begin zijn om ook je kind of kleinkind aan een zorgeloos pensioen te helpen.”
 1. “Wil je erfbelasting vermijden, pak de aankoop van een woning dan anders aan”: onze geldexperte legt uit hoe je dat precies doet
  PREMIUM

  “Wil je erfbelas­ting vermijden, pak de aankoop van een woning dan anders aan”: onze geldexper­te legt uit hoe je dat precies doet

  Hoewel de vastgoedprijzen hoog zijn, blijven Vlamingen graag investeren in bakstenen. Vastgoed wordt immers vaak als een veilige haven voor spaargeld beschouwd. Dat ook de kinderen of kleinkinderen nog van het rendement kunnen genieten, vinden kandidaat-kopers doorgaans een belangrijk pluspunt. Dr. Ayfer Aydogan, onze experte in erfrecht, legt uit hoe je die investering het beste maakt. “Bij je overlijden zullen je erfgenamen anders een hoge erfbelasting moeten betalen.”
 2. Op één na duurste villa ooit verkocht in Knokke voor 14 miljoen euro. Noodgedwongen? Ex-eigenaar kreeg miljoenenboete voor omkoping politie Monaco
  Play
  PREMIUM

  Op één na duurste villa ooit verkocht in Knokke voor 14 miljoen euro. Noodgedwon­gen? Ex-eigenaar kreeg miljoenen­boe­te voor omkoping politie Monaco

  In Knokke is liefst 14 miljoen euro neergeteld voor een villa, meteen het op één na hoogste woningbedrag ooit in de chique badstad. Mogelijk had de (ex-)eigenaar van ‘Villa Fairway’ - Pierre Salik (92) - nog wat extra centen nodig. De keizer van de jeansbroek werd twee jaar geleden tot een miljoenenschikking verplicht nadat hij enkele Monegaskische politieagenten en ambtenaren onder meer met een Porsche had omgekocht in ruil voor een belastingvrij domicilieadres.