Minder alcoholgebruik bij studenten in 2021, wel meer cannabis
Corona heeft een duidelijke invloed gehad op het middelengebruik van studenten. Dat blijkt dinsdag uit een nieuw rapport van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Er werd minder alcohol gedronken dan bij de vorige bevraging in 2017. Het cannabisgebruik daarentegen is wel lichtjes gestegen. VAD concludeert wel dat de meeste studenten doorgaans verstandig met middelen omgaan.
Met de enquête “In hogere sferen?” houdt het VAD, de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid in het kader van het preventiebeleid van alcohol- en andere drugproblemen, al sinds 2005 vierjaarlijks de vinger aan de pols. Tussen februari en april 2021 vulden 33.373 studenten aan het Vlaamse of Nederlandstalige Brusselse hoger onderwijs de online vragenlijst in. “Zowel het kotleven als het studenten- en uitgaansleven in het algemeen zagen er in deze periode sterk anders uit dan bij de vorige edities van het onderzoek”, klinkt het. Deze steekproef werd gewogen volgens de instellings-, leeftijd- en geslachtsverdeling van de Vlaamse studentenpopulatie. Zo kwamen de onderzoekers tot een zo representatief mogelijk beeld.
Minder alcohol, meer cannabis
Allereerst is het alcoholgebruik gedaald. Waar de gemiddelde student in 2017 nog dertien glazen per week dronk, daalde dat in 2021 tot negen glazen per week. Bovendien is er een groot verschil tussen de studenten van wie het drankgebruik onder de alcoholrichtlijn van het VAD blijft (niet meer dan tien glazen per week) en zij die deze grens wel overschrijden. De laatste groep bestaat uit zo’n kwart van de ondervraagden en drinkt gemiddeld 29 glazen per week. De groep die onder de richtlijn blijft, drinkt gemiddeld drie glazen per week.
Het cannabisgebruik steeg lichtjes. Zo had 24 procent in 2017 het laatste jaar wiet gebruikt. In 2021 lag dit op 27 procent. Toch ligt het aantal regelmatige gebruikers op slechts acht procent. Ook het gebruik van andere illegale drugs steeg lichtjes. Xtc en cocaïne zijn het meest populair, met respectievelijk acht procent en vijf procent laatstejaarsgebruik. Ook werd het gebruik van lachgas bevraagd. Dit blijkt echter niet courant te zijn onder studenten, met slechts drie procent laatstejaarsgebruik.
Verstandig gebruik
Wanneer we kijken naar kalmerende of stimulerende medicatie, is de groep gebruikers niet groter geworden, maar binnen deze groep is het aandeel dat wekelijks of vaker deze medicatie neemt, wel sterk toegenomen. Toch concluderen heel wat studenten dat deze middelen hen eigenlijk niet helpen en gaven acht op de tien studenten negatieve bijwerkingen aan.
Uit al deze cijfers concludeert VAD dat de meeste studenten op een (relatief) gezonde manier omgaan met alcohol, cannabis en psychoactieve medicatie. Ten tijde van de bevraging, dronk drie kwart niet te veel, en vertoonde twee derde geen risicovol drinkpatroon. Drie kwart gebruikte het voorgaande jaar geen cannabis. En de groep die stimulerende medicatie oneigenlijk gebruikt, vormt een minderheid in de studentenpopulatie.
Preventieve maatregelen
Daarnaast toetste het onderzoek ook naar het mentaal welbevinden van de studenten. Zo gaven vier op de tien studenten aan dat ze last hebben van psychische klachten. Bijna drie op de tien geven aan zich sterk eenzaam te voelen. De aanhoudende coronamaatregelen hebben dit hoogstwaarschijnlijk in de hand gewerkt, stellen de onderzoekers. Ze zien hier dan ook een mogelijke verklaring voor het regelmatiger gebruik van psychoactieve medicatie bij een groep studenten.
“Het blijft nodig om in te zetten op preventieve maatregelen rond middelengebruik voor studenten”, zegt Katleen Peleman, directeur van VAD. “Op dit moment lijken de cijfers voor alcohol een stap in de goede richting - maar met de cafés op slot is dat niet verwonderlijk. Nu het studentenleven weer iets normaler verloopt, zal het gebruik vermoedelijk ook weer toegenomen zijn.” Maar ook hoe het gebruik van illegale middelen en kalmerende of stimulerende medicatie zal evolueren, is koffiedik kijken, zo concludeert Peleman. “Blijven inzetten op preventie is dan ook geen overbodige luxe.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
UGent krijgt extern meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag na getuigenissen over machtsmisbruik bij proffen
De Universiteit Gent kreeg heel wat kritiek te verduren de afgelopen weken na een reeks getuigenissen over machtsmisbruik bij proffen. Het intern meldpunt was op de hoogte daarvan, maar zonder veel gevolg. Daarom heeft de raad van bestuur van de UGent nu besloten om een onafhankelijk meldpunt in het leven te roepen. -
Franse skitrip wordt horrorvakantie: 450 Nederlandse studenten vroeger naar huis nadat sommigen in het ziekenhuis zijn beland
Een groepsreis in de Franse Alpen van twee Nederlandse studentenverenigingen is vroegtijdig afgebroken nadat meerdere studenten in het ziekenhuis werden opgenomen. De studenten waren ernstig ziek geworden na de après-ski. Vermoedelijk werden ze gedrogeerd. -
Weyts werkt aan onafhankelijk meldpunt voor misbruik in hoger onderwijs
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts belooft om een centraal, onafhankelijk en neutraal meldpunt op te richten voor misbruik in het hoger onderwijs. Dat heeft hij donderdag verklaard in de commissie Onderwijs op vraag van onder meer Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). -
-
Europees Parlement klaar voor onderhandelingen over hervormd asiel- en migratiebeleid: “Snellere screening en solidariteit onder lidstaten”
Het Europees Parlement heeft vandaag zijn positie bepaald voor onderhandelingen met de lidstaten over essentiële pijlers van een nieuw Europees asiel- en migratiebeleid. Het parlement spreekt zich onder meer uit voor een snellere screening van asielzoekers aan de buitengrenzen en verplichte solidariteit onder de lidstaten in crisissituaties. -
46
MR scherp na arrestaties mogelijke terreuraanslag: “Als er ooit probleem is, is het de schuld van ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie”
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) moet haar verantwoordelijkheid nemen. Dat zegt MR-Kamerlid Denis Ducarme, nadat de politie acht mensen heeft opgepakt die ervan verdacht worden een aanslag te willen plegen in ons land. Hij pleit voor extra manschappen bij de antiterrorismedienst. -
PREMIUMSpaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.