De 3M-fabriek in Zwijndrecht.
Volledig scherm
De 3M-fabriek in Zwijndrecht. © Photo News

Milieuorganisaties dagvaarden de Vlaamse overheid, OVAM en Lantis in dossier van PFOS-vervuiling

Milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, BioForum en Velt dagvaarden de Vlaamse overheid, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Lantis (de bouwheer van de Oosterweel) in het dossier van de PFOS-vervuiling rond de 3M-site in Zwijndrecht.  

25 reacties

 • Jan Van de Velde

  4 maanden geleden
  De eisers blijken niet te weten dat de vrijheid van ondernemen ook een grondrecht is en van fundamenteel belang voor de inkomens in de samenleving. De wetgever heeft alle verplichtingen - o.m. de aansprakelijkheid voor milieuschade - op de producent gelegd om goede redenen. Geldt ook voor de informatieplicht. Geen enkele overheid kan ooit beschikken over de juiste en voldoende kennis en actiemiddelen om haar bed te maken bij reële of potentiële gevaren voor het milieu.
 • Jan Van de Velde

  4 maanden geleden
  3M is hier niet sinds de jaren 90 maar sinds de jaren 60. Grondslag: regionale expansie en bevordering van de tewerkstelling. De hele vraag is wanneer de exploitatie werd vergund die tot de bodemverontreiniging heeft aanleiding gegeven. Zorg- en informatieplicht zijn precies twee plichten die sinds ca. 1990 door het Vlarem aan de vergunninghouder en niet aan de overheid worden opgelegd. Uiteraard want die zit er dichtst bij en moet geacht worden de gevaren van zijn product te kennen.
 • vanaeken jokke

  4 maanden geleden
  Groen wist al 20 jaar dat 3M vervuilden maar groen doet het voor de poen Scharon en Gerry.Zij hebben de vervuiling toe gelaten het mocht van groen en de groene ministers van leefmilieu hadden er geen probleem mee het mocht van hun.
 • chris delanghe

  4 maanden geleden
  Als de politiek faalt (die zouden de belangen moeten dienen van het land en de belastingsbetalers ipv de belangen van de industrie) moet de bevolking opkomen voor haar rechten en belangen. Dàt hoort zo in een rechtstaat.
 • medhi sauvage

  4 maanden geleden
  Sinds 2017 zijn er rapporten op verschillende kabinetten terecht gekomen (die gaan ze niet sturen naar oppositiepartijen denk ik zo) dat zaakje stinkt, het lijkt me dus normaal dat ze die rechtse regering eens tot op het bot fileren, met de fijne kam erdoor.
 1. Joke Schauvliege vindt niet dat ze fouten maakte in PFOS-dossier: “Ik zou het met kennis van 2017 opnieuw zo doen”

  Joke Schauvlie­ge vindt niet dat ze fouten maakte in PFOS-dos­sier: “Ik zou het met kennis van 2017 opnieuw zo doen”

  Er waren in 2017 geen aanwijzingen dat de PFOS-vervuiling in de omgeving van de 3M-site in Zwijndrecht een gevaar was voor de volksgezondheid. Dat heeft voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) gezegd in de onderzoekscommissie PFAS-PFOS van het Vlaams Parlement. Voormalig minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) liet een gelijkaardige boodschap horen en counterde de critici die spreken van een “doofpotoperatie”.
 2. Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
  Spaargids.be

  Je tuinhuis, bloemen­perk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzeke­ring voor je tuin

  Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt.