Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) ziet een complot achter de klimaatbetogingen.
Volledig scherm
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) ziet een complot achter de klimaatbetogingen. © BELGA

“Mijn uitspraak klopt niet maar ik heb niet gelogen”: Schauvliege excuseert zich nadat ze klimaatprotest opgezet spel noemde

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) excuseert zich voor een toespraak die ze afgelopen weekend gaf. Daarin noemde ze de klimaatmarsen “opgezet spel” en “in scène gezet” om haar tegen te werken. “Ik heb duidelijk een fout gemaakt”, reageert ze nu in De Ochtend. “Maar ik heb niet het gevoel dat ik gelogen heb.” Anuna De Wever reageerde ook op Radio 1: “Ik moest eerst lachen, maar het is ook heel jammer. Een belediging voor alle betrokken jongeren.” Ook bij Qmusic bood Schauvliege vanochtend haar excuses aan.

  1. CD&V wil bekritiseerd klimaatbeleid in scholen gaan uitleggen: “Trieste poging tot politieke recuperatie”

    CD&V wil bekriti­seerd klimaatbe­leid in scholen gaan uitleggen: “Trieste poging tot politieke recupera­tie”

    CD&V heeft een brief rondgestuurd naar de directies van alle katholieke scholen in Vlaanderen, om te vragen kinderen niet meer te laten spijbelen voor het klimaat. “We vragen de leerlingen om aan hun schoolplicht te voldoen”, staat te lezen in de brief. CD&V wil het gehekelde klimaatbeleid van Vlaams minister Joke Schauvliege ook in de scholen gaan uitleggen. De brief kan op tal van verbouwereerde reacties rekenen. Zo noemt Knack-journalist Dirk Draulans die “een trieste poging tot politieke recuperatie”. “Complete nonsens”, klinkt het bij partijvoorzitter Wouter Beke.
  2. Het debat: moeten vliegtickets duurder worden om het milieu te redden?

    Het debat: moeten vliegtic­kets duurder worden om het milieu te redden?

    “Spotgoedkope vliegtickets, dat is niet verantwoord”, zegt Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V). Ze is ervan overtuigd dat we op Europees niveau naar een toeslag op de tickets moeten gaan. Kan deze maatregel het reisgedrag van consumenten wijzigen? En vooral: zal het daadwerkelijk een positieve impact hebben op het milieu? Laat weten wat jij denkt over deze kwestie. Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.