Herman Goossens, hoogleraar medische microbiologie aan de UAntwerpen.
Volledig scherm
Herman Goossens, hoogleraar medische microbiologie aan de UAntwerpen. © BELGA

Microbioloog Herman Goossens: “Zeer ernstige dreiging met de Engelse variant slaagt er niet in ons wakker te schudden”

Herman Goossens, hoogleraar medische microbiologie aan de UAntwerpen, waarschuwt in een opiniestuk in De Standaard voor de nieuwe Britse mutatie van het coronavirus. “De zeer ernstige dreiging met de Engelse variant slaagt er blijkbaar niet in ons nu wakker te schudden”, stelt hij. “Een ezel stoot zich toch geen tweemaal aan dezelfde steen?”

58 reacties

 • Gino Sinnesael

  1 maand geleden
  “Zeer ernstige dreiging met de Engelse variant slaagt er niet in ons wakker te schudden”. Klopt! Onze grenzen staan nog steeds open, en er is geen enkele medische controle of vereiste om België binnen te komen. De regering is aldus verantwoordelijk voor de extra besmettingen die weer gaan binnenkomen!
 • eric van der jeugdt

  1 maand geleden
  God ja zeg een aanpassinske van het nu beroemde vaccin en de miljarden stromen terugal binnen voor big farma.
 • Gino Denil

  1 maand geleden
  De Spaanse griep was niet gedaan na drie golven. Dat duurde van 2018 tot 2020 in 7 golven. Dit virus is besmettelijker dan een griepvirus en heeft mogelijks een groter sterftecijfer. Bij ons komen we uit op een mortaliteit van 2%. Als er geen immuniteit ontstaat en dat virus kan ook nog al muterend zwaardere vormen aan nemen dan valt daar niet mee te leven. Dan sterven we langzaam uit. We moeten het weg krijgen, immuniteit opbouwen of een doeltreffend geneesmiddel hebben.
 • Patrick Kelchtermans

  1 maand geleden
  Als vooral kinderen hyperbesmettelijk zijn met deze nieuwe variant, vaccineer dan eerst die kinderen? Ah nee, de fabrikanten raden af om personen jonger dan 16 in te enten. Maar als die nieuwe variant tot hier geraakt, gaan de asociale toeristen wel om ter hardst staan roepen dat het allemaal de schuld van de scholen is. Trouwens, besmettelijker is toch niet dodelijker? Volgens mij is de Zweedse aanpak uiteindelijk toch de beste. Je kan een maatschappij geen jaren aan een stuk lam leggen.
 • Guido van driel

  1 maand geleden
  Duidelijker kan haast niet. Iemand die weet waarover hij spreekt en niet rond de pot draait zoals het hele politiek bestel. Begin 2020 werd hij ook scheef bekeken met zijn voorspellingen van 7000 doden. We zijn die kaap al gepasseerd. Ook de media speelt hier een zeer gevaarlijke rol. Goed nieuws show en sensatiezucht zijn de drijfveren.
 1. Na noodkreet zoon Joachim Coens: mogen we onze jongeren nog vragen om te blijven volhouden?

  Na noodkreet zoon Joachim Coens: mogen we onze jongeren nog vragen om te blijven volhouden?

  “Ik weet oprecht niet hoelang ik dit nog volhoud.” De noodkreet van Felix Coens, zoon van CD&V-voorzitter Joachim Coens, laat niemand onberoerd. Op Twitter schrijft de student over hoe hard hij mentaal afziet van de coronamaatregelen. Dan rijst de vraag: kunnen onze jongeren een eventuele derde golf nog aan? Mogen we hen blijven vragen om te ‘blijven volhouden’? We vroegen het aan motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste van de Universiteit Gent.
 2. Oostenrijkse skigebieden kunnen toestroom skiërs niet aan, honderden Britten ontvluchten quarantaine in Zwitsers skioord

  Oostenrijk­se skigebie­den kunnen toestroom skiërs niet aan, honderden Britten ontvluch­ten quarantai­ne in Zwitsers skioord

  De skigebieden in Oostenrijk zijn nog maar enkele dagen opnieuw open - weliswaar vooral alleen voor de lokale bevolking - maar die heeft blijkbaar enorm gehunkerd om weer sneeuwpret te beleven. De toestroom van binnenlandse toeristen was zondag zo groot dat sommige gebieden de toegang afsloten. In Zwitserland zijn de skigebieden in de belangrijkste wintersportgebieden wél heel de tijd opengebleven, ook voor toeristen. Maar foto’s en video’s laten onwenselijke toestanden zien: een grote menigte zonder aandacht voor de coronaregels. Honderden Britten zijn bovendien in de nacht van zaterdag op zondag met de noorderzon vertrokken nadat bleek dat ze in quarantaine moesten op hun hotelkamer in Verbier.
 1. Tornado richt enorme schade aan in Alabama
  Play

  Tornado richt enorme schade aan in Alabama

 2. Winkeliers achtervolgen dief en vangen hem voor politie
  Play
  Op Interventie

  Winkeliers achtervol­gen dief en vangen hem voor politie