Microbioloog Herman Goossens.
Volledig scherm
Microbioloog Herman Goossens. © Photo News

Microbioloog Herman Goossens: “Wellicht minder overlijdens dan in maart, maar ‘collateral damage’ zal veel erger zijn”

Microbioloog Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen heeft in het actualiteitenprogramma Vandaag op televisiezender één zijn bezorgdheid geuit over de sterk stijgende druk op onze ziekenhuizen en diensten intensieve zorgen. Hij noemde de situatie “echt niet goed”. “Ik denk dat nog niet iedereen voldoende doorheeft voor wat voor een gevaarlijke situatie we nu staan”, zegt hij.

 1. Geen symptomen? Geen test. Biostatisticus Geert Molenberghs: "Hele strategie van testing & tracing op één avond door het venster gegooid”
  PREMIUM

  Geen symptomen? Geen test. Biostatis­ti­cus Geert Molen­berghs: "Hele strategie van testing & tracing op één avond door het venster gegooid”

  Wie een hoogrisicocontact heeft gehad - langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter - met iemand die besmet is met corona hoeft niet langer getest te worden, als die zelf geen symptomen vertoont. Dat is nodig, nu de laboratoria niet meer kunnen volgen. Maar wat met de contacttracing nu? En wordt de curve daardoor niet kunstmatig afgevlakt? Wij legden de vragen voor aan infectioloog Steven Callens en biostatisticus Geert Molenberghs.
 2. Zomaar van hot naar her reizen, is ook met een coronavaccin iets wat we zullen moeten loslaten

  Zomaar van hot naar her reizen, is ook met een coronavac­cin iets wat we zullen moeten loslaten

  Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de universiteit van Kopenhagen, schetst een somber beeld van de toekomst zelfs indien er een coronavaccin wordt gevonden. “Aids legde de vrije seks aan banden, Covid-19 is ook een soa, geen seksuele, maar een sociaal overdraagbare aandoening. De seks zoals we die in de jaren 70 hadden, is nooit teruggekomen. Ik denk dat hetzelfde gaat gelden voor onze sociale relaties”, zegt de Nederlander in een interview met de Volkskrant.
 1. Vrouw valt in slaap achter het stuur en wordt door agenten uit zinkende auto gered
  Play

  Vrouw valt in slaap achter het stuur en wordt door agenten uit zinkende auto gered

 2. Morgen vieren de Amerikanen Thanksgiving. Maar wat is dat?
  Play

  Morgen vieren de Amerikanen Thanksgi­ving. Maar wat is dat?