Met ‘Operatie Slak’ probeert machinist zijn ontslag uit te lokken: “Ik wil weg bij de NMBS. De privésector betaalt veel beter”
Een Waalse machinist heeft deze week met opzet twee treinen met fikse vertraging laten aankomen. Met de eenmansactie die de man zelf ‘operatie slak’ noemt, wil de machinist zijn ontslag uitlokken. Dat schrijven de kranten van Sudpresse. "Dit is het opzettelijk belemmeren van het vlot spoorverkeer. Daar moet de NMBS streng op reageren", zegt Kamerlid Inez De Coninck (N-VA).
“Ik wil ontslagen worden. Ik heb al een contract bij een andere maatschappij. Daar zijn de voorwaarden veel beter. Maar de NMBS verplicht me om nog één jaar opzeg te doen. Dat is veel te lang”, aldus de misnoegde Cedric Grumiaux uit Bergen.
De man reed dinsdag tijdens twee ritten opzettelijk veel trager dan normaal. Met respectievelijk 37 en 13 minuten vertraging kwam hij aan op de stations van bestemming, Luik en Doornik. Het is een eenmansactie, zegt Grumiaux, maar naar eigen zeggen is hij niet de enige die weg wil bij de NMBS. “In ons depot zijn er wel zeventig die de overstap willen maken naar de privé.”
Leegloop
De leegloop heeft te maken met de opmars van nieuwe spelers op de markt. Privébedrijven als Lineas, Captrain Belgium, DB Cargo NL, DB Schenker en Europorte azen op de NMBS-machinisten sinds het spoor in 2007 volledig werd opengesteld voor binnenlands en internationaal goederenvervoer. Ze lokken treinbestuurders met een beter loon, een bedrijfswagen of andere voordelen.
Grumiaux loopt door zijn actie alvast het risico om op staande voet te worden ontslagen. "U zult begrijpen dat ik dat niet erg vind."
Bij ontslag moeten we een nieuwe treinbestuurder aanwerven, die ook een opleiding van een jaar moet krijgen. Vandaar de opzegtermijn
Onaanvaardbaar
De NMBS bevestigt dat een trein tussen Bergen en Luik dinsdag met 37 minuten vertraging aankwam. "Onaanvaardbaar. We gaan in gesprek met de betrokken treinbestuurder en gaan dit intern bekijken", aldus woordvoerder Dimitri Temmerman. Bij de NMBS geldt inderdaad een opzegtermijn van een jaar voor treinbestuurders. "Treinbestuurders volgen bij ons een opleiding die een jaar duurt. Dat is een hele investering. Bij ontslag moeten we een nieuwe treinbestuurder aanwerven, die ook een opleiding van een jaar moet krijgen. Vandaar de opzegtermijn", argumenteert de NMBS.
Niet ongestraft laten
"Dit gedrag is een volledig misprijzen van de reizigers, de NMBS als werkgever en de belastingbetaler. Die laatste heeft véél geld geïnvesteerd in de opleiding van de man. Die opleiding kost om en bij de 75.000 euro. Na zo'n dure opleiding is het logisch dat de NMBS haar treinbestuurders niet zomaar laat vertrekken", aldus Inez De Coninck.
"De NMBS mag dit niet ongestraft laten. Als ze dit blauw-blauw laat, zal de actie gekopieerd worden door anderen." Volgens De Coninck is de actie mogelijk strafrechtelijk vervolgbaar. "De treinbestuurder in kwestie belemmert doelbewust het vlotte treinverkeer. Dat is strafbaar volgens het strafwetboek. Particulieren krijgen bovendien, terecht, hoge boetes als ze het treinverkeer belemmeren."
"Bovendien misbruikt de persoon in kwestie gemeenschapsmiddelen voor zijn persoonlijk belang en toont hij niet de nodige loyaliteit die je van een werknemer mag verwachten." Niettemin vindt De Coninck dat de NMBS op zoek moet naar een oplossing voor soortgelijke gevallen. Want de relatie met deze werknemer lijkt onherstelbaar.
De treinbestuurder in kwestie belemmert doelbewust het vlotte treinverkeer. Dat is strafbaar volgens het strafwetboek
Vakbond niet verrast
De vakbond kan zich niet vinden in de individuele actie van de werknemer. "Een vreemde manier van werken die de dienstverlening aan de reiziger schaadt", oordeelt Piens. Anderzijds vindt hij het wel een signaal aan de directie. "Er is veel ongenoegen bij de treinbestuurders. We betreuren dat die problematiek niet wordt aangepakt."
Door een tekort aan treinbestuurders kunnen die massaal hun verlofdagen niet opnemen, stelt Piens. Ook hun toekomstige pensioenregeling wordt onder de loep genomen. En er wordt gesleuteld aan de stelsels van deeltijds werken. "Dat weegt op hun motivatie. Bovendien is het een erg zware job. Het is de klok rond werken."
ACV bepleit daarom een mix aan maatregelen om de problematiek van het tekort aan treinbestuurders aan te pakken. Premies, bezoldiging en dienstroosters kunnen worden verbeterd, meent de spoorvakbond. De vakbond zegt ook gekant te zijn tegen de opzegtermijn van een jaar die de spoorwegmaatschappij heeft ingevoerd.
Vorig jaar hebben een tachtigtal treinbestuurders hun ontslag ingediend bij de NMBS, die dus dit jaar vertrekken. In 2018 wil de NMBS er 317 aanwerven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
LEUVEN
Geparkeerde trein bolt station binnen
In Leuven is gisterennamiddag omstreeks 15.30 uur een geparkeerde trein zonder machinist het station ingereden. "De trein reed twee wissels kapot en is tussen het normale treinverkeer tot stilstand gekomen. Een aanrijding werd nipt vermeden", zegt een goed ingelichte bron. Dat laatste wordt ontkend door NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. "Er is inderdaad een trein met drie rijtuigen uit zichzelf beginnen rijden. Dat gebeurde aan wandeltempo, en weg van het station. De trein kwam tot stilstand toen een medewerker aan de remleiding trok. Er vielen geen gewonden", vertelt Temmerman. -
-
ANTWERPEN
Minder treinongevallen dankzij rendierdetectie?
Het Antwerpse IT-bedrijfje Engine27 werkt op vraag van spoorwegbeheerder Infrabel aan een slim camerasysteem dat het aantal persoonsongevallen op de Belgische spoorwegen sterk moet terugdringen. Opmerkelijk: de jonge start-up kwam eerder met technologie voor automatische rendierdetectie op de Noorse spoorwegen. -
PREMIUM
Spoor wil 4.400 jobs minder tegen 2022
-
PREMIUM
Elke dag één treinbestuurder ziek door trauma spoorlopers
Elke dag zit een treinbestuurder ziek thuis met een trauma door spoorlopers. "Zelfs als zo'n incident goed afloopt, heeft dat voor ons zware gevolgen", zegt een bestuurder die vorige week met de schrik wegkwam. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
192 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerbob jansens
Luk Janssens
Jean Pollet
Jean Pollet
Marc Bohets