Wolven sloegen eerder deze week meermaals toe in Meeuwen, waar ze een koe en twee pony's doodbeten.
Volledig scherm
PREMIUM
Wolven sloegen eerder deze week meermaals toe in Meeuwen, waar ze een koe en twee pony's doodbeten. © Mine Dalemans

“Met goeie afsluiting kan je wolven 'leren' van schapen af te blijven”

Een afsluiting van 1.20m met twee stroomdraden: dat volstaat om de wolf uit een schapenwei te houden, zo leert de ervaring van het Nederlandse natuurgebied De Veluwe. “Er zitten midden in het wolvengebied schapen achter zo’n afsluiting. De wolven hebben intussen geleerd dat zo’n stroomstoot een negatieve ervaring is en laten de schapen met rust", zegt de Vlaamse onderzoeker Bjorn Mols (33) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hoe moet het dan, om wolven en mensen de natuur te laten delen?

44 reacties

 • Dithmar Guillaume

  3 dagen geleden
  Wolven horen hier thuis...jaja en beren ook...want die zaten hier vroeger ook. Wat een argumenten zijn dat nu eigenlijk. Dan gaan we nog veel fauna en flora moeten terug brengen omdat dat hier vroeger aanwezig was. De meeste daarvan zullen wel kunnen maar men moet toch beseffen dat andere, zoals de wolf, toch beter niet meer opnieuw worden geïntroduceerd.
 • Bart Verwegen

  1 week geleden
  In tegenstelling tot wat sommigen beweren horen wolven hier wel degelijk thuis. Het is door toedoen van de mens dat ze in Europa bijna volledig uitgeroeid werden.
 • luc De Vriese

  1 week geleden
  In Frankrijk kwamen wolven uit Italië binnen ca 30 jaar geleden. De schapenkudden in de oostelijke Franse Alpen (Hautes Alpes en Alpes de haute Provence), een dun bevolkt gebied, waren snel voedsel voor wolven. Daar is het opgelost door de schapenkudde-eigenaars gewoon te vergoeden per gedood schaap.
 • Liliane Vervliet

  1 week geleden
  Het is niet aan ons om onze dieren te verdedigen tegen deze indringers ,wolven horen hier niet thuis.
 • Peter Vijverman

  1 week geleden
  En na al die afsluitingen, wat gaan de wolven dan eten? Gaat men er herbivoren van maken? Deze dieren horen hier gewoonweg niet meer thuis.