Met een elektrische auto van Oostende naar de Hoge Venen, Test Aankoop testte het uit: “Een tocht van twee dagen en heel wat laadstress”
UPDATEMet een elektrische auto van Oostende naar Botrange rijden, het is een enorme uitdaging. Expert Steve Mestdagh van Test Aankoop legde meerdere obstakels bloot: “Laadpalen werken traag of niet, en een laadpaal vinden kan heel moeilijk zijn.” Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) belooft beterschap.
Delen per e-mail
Mestdagh legde de route af met de Polestar 2, een elektrische auto van zo’n 70.000 euro. Al bij vertrek in Oostende botst hij op een eerste probleem: de batterij is na een nachtje in het stopcontact thuis maar voor 25 procent opgeladen. Daarmee kan je nog geen 50 kilometer afleggen. “Een echte laadpaal is duidelijk een must”, zegt Mestdagh.
Wanneer Mestdagh op zoek gaat naar extra energie in het enige snellaadstation van België botst hij alweer op een probleem. Hij krijgt de laadpalen niet aangesloten met zijn app. Uiteindelijk belt hij naar producent Fastned, die de auto na twee pogingen kan aansluiten op het elektriciteitsnet. Na een dik uur is de Polestar 2 eindelijk opgeladen. Nu kan Mestdagh 370 kilometer rijden.
Duur
Of dat denkt hij toch. Na een tijdje rijden op de E40, krimpt het rijbereik enorm. Na een afstand van amper 91 kilometer, is het rijbereik gedaald met 54 procent. De auto moet dus opnieuw opgeladen worden. In Drongen werkt de laadpaal niet, dus Mestdagh rijdt door naar Wetteren: “Daar moest ik bijna 38 euro betalen voor een halve laadbeurt. Slik.”
Na opnieuw een tijdje rijden is het al avond, en laadt Mestdagh de auto op aan een publieke laadpaal in Leuven. De volgende dag kan er eindelijk over de taalgrens worden gereden. De lagere temperatuur en steilere wegen in Wallonië eisen wel hun tol: Na 142 kilometer is het rijbereik met 220 kilometer gedaald. Gelukkig haalt Mestdagh zijn einddoel: het hoogste punt van België in Botrange.
Met een batterij gevuld voor nog maar 60 kilometer moet onze expert wel nog thuisraken. Iets dat niet zo makkelijk is: “Een gemeentewerker verwijst me door naar een laadstation aan een nieuwe park&ride. Ik vind het laadstation. Ik vind een laadpaal. Maar de laadpaal blijkt nog niet zijn aangesloten.”
“Gelukkig vind ik toch nog een laadpaal in Luik. Met nog zo’n 9 procent op overschot kom ik daar aan. Dit kan toch niet de bedoeling zijn”, aldus Mestdagh.
Investeringen
Volgens de Vlaamse regering worden er wel inspanningen geleverd. Zo maakte ze al bekend dat ze 30 miljoen euro uittrekt om 30.000 extra laadpalen te installeren in Vlaanderen tegen 2025. Langs de grote verkeersassen zou er om de 25 kilometer snellaadinfrastructuur beschikbaar moeten zijn.
“De transitie naar volledig elektrische personenvoertuigen zal de komende jaren een feit worden”, zegt Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Dit vraagt een globale, ondersteunende beleidsaanpak met een breed spectrum aan maatregelen, waar de versnelde uitbouw van (snelle) laadinfrastructuur het speerpunt zal zijn.”
Zelf een elektrische auto aanschaffen? Bekijk hier het aanbod in de showroom van HLN Drive.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tegen 2030 rijden in België 2 miljoen elektrische wagens rond, en die hebben oplaadpunten nodig: “We hebben er 150.000 nodig, nu zijn het er 8.482"
“Aan de snelheid waarmee de ene autofabrikant na de andere aankondigt binnen enkele jaren uitsluitend nog elektrische wagens te produceren, heeft België tegen 2030 minstens 150.000 publieke oplaadpunten nodig.” Zo reageert AVERE, de Belgische federatie voor elektromobiliteit, op de plannen van onder meer Jaguar en Ford om binnen enkele jaren volledig elektrisch te gaan. -
HLN Drive
Elektrisch rijden duur? Te weinig laadpalen en modellen? Deze beweringen houden (geen) steek
Elektrisch rijden is duur, het laden neemt veel tijd in beslag,… er heersen heel wat vooroordelen over EV’s. Maar vaak zijn die gebaseerd op conclusies die enkele jaren geleden waarheid waren. Welke vooroordelen over elektrisch rijden houden vandaag nog steek? HLN Drive zocht het uit. -
32
LIVE. “Zeldzame bijwerking AstraZeneca heeft absoluut niets te maken met klassieke trombose” - Taskforce Vaccinatie maakt nieuwe leverschema bekend
Het Overlegcomité komt woensdag opnieuw samen. Het comité zal de situatie voor het onderwijs bespreken, maar voor de rest ligt de agenda nog niet vast. Dat melden bronnen en wordt bevestigd aan onze redactie. De coronacijfers zijn op dit moment nog te onduidelijk. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. -
-
9
PROMOJAGERS SUPERTIP. Wie bij deze supermarkt drie producten koopt uit groot gamma krijgt bon van 20 euro voor Bol.com
Wie boodschappen doet bij Delhaize, AD Delhaize, Proxy Delhaize of hun webshop in ons land, kan een gratis cadeaubon van 20 euro krijgen voor webwinkel Bol.com. Dat melden de leden van Promojagers België. Ze maken er hun wekelijkse supertip van voor de lezers van HLN. -
Livios
Met deze werken kan je de verkoopwaarde van je woning vergroten
Renoveren doe je vooral voor je eigen comfort. Als je woning daardoor meer opbrengt bij verkoop, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet dat je er niet alle investeringen ook werkelijk terug uithaalt. Welke ingrepen betekenen een meerwaarde voor je woning of welke werken leiden tot een snellere verkoop? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Dit is de kostprijs van airconditioning
-
159
Marc Van Ranst gaat klacht indienen tegen Jeff Hoeyberghs
Viroloog Marc Van Ranst zal dit weekend een klacht indienen bij de Orde der geneesheren tegen zijn collega-arts Jeff Hoeyberghs. “Hij doet maar”, reageert Hoeyberghs.