Met dit telefoonnummer zal de overheid je bellen bij contactonderzoek (en je hoeft geen angst te hebben voor verklikking)
Het Vlaams Parlement heeft woensdag het nooddecreet goedgekeurd dat de zogenaamde ‘contacttracing’ van Covid-19-patiënten mogelijk maakt. Op 11 mei gaat de telefonische contactopsporing van start. Die opsporing gebeurt vanuit één specifiek telefoonnummer. Krijg je telefoon van een ander nummer, dan heb je geen echte onderzoeker aan de lijn. Alles gebeurt ook anoniem en de informatie die je geeft, wordt niet gebruikt om te controleren of je de maatregelen van de overheid naleeft.
Om te verhinderen dat het nieuwe coronavirus zich opnieuw snel verspreidt onder de bevolking tijdens de exitstrategie, voert de overheid vanaf maandag 11 mei contactonderzoek uit.
Hoe gaat het in zijn werk?
Zegt je test of je dokter dat je Covid-19 hebt? Dan start het contactonderzoek. In Vlaanderen belt een medewerker die werkt in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid, in Brussel is dat in opdracht van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en in Wallonië van het Agence Wallonne pour une Vie de Qualité (AViQ).
De medewerker vraagt met wie je allemaal contact hebt gehad en hoelang en van hoe dichtbij dat contact was, om het risico voor je contactpersonen in te schatten. Je kan zelf ook tijdens het gesprek vragen stellen. Het is belangrijk dat iedereen zo volledig mogelijk antwoordt op de vragen van de medewerker. Eerder werd al opgeroepen om de namen en telefoonnummers van de mensen waarmee je contact hebt, goed bij te houden.
De mensen waarmee je contact had worden ingelicht dat ze in contact zijn geweest met een besmette persoon en krijgen advies wat ze moeten doen om geen andere mensen ziek te maken.
Met welk nummer bellen de contactspeurders?
Belangrijk: de medewerkers bellen altijd met het nummer 02 214 19 19. Ook een sms is mogelijk, met het nummer 8811.
In deze coronatijden is al meermaals gebleken dat fraudeurs en andere mensen met slechte bedoelingen creatief zijn met pogingen tot oplichting. Als je wordt opgebeld door dit nummer, kan je er zeker van zijn dat je een officiële contactspeurder aan de lijn hebt. Je kunt trouwens niet terugbellen.
De medewerker aan de andere kant van de lijn zal ook – via de eerste besmette persoon wiens naam nooit wordt meegegeven – al wat informatie hebben over de contactpersonen, zoals naam, telefoonnummer, geboortedatum. Als telefonisch naar zulke gegevens wordt gevraagd, is het oppassen geblazen. Er zal ook nooit gevraagd worden naar financiële gegevens of naar tijdstippen waarop je wel of niet thuis bent. Ook dat moet alarmbellen doen afgaan.
Hoe anoniem is het en zijn er boetes mogelijk bij contacten die niet mogen?
De informatie die een besmette persoon geeft, wordt alleen gebruikt om het nodige advies te geven aan de mensen met wie hij of zij contact heeft gehad. Zij weten dus niet om welke persoon het gaat. De medewerker die iedereen opbelt, gaat vertrouwelijk om met alle gegevens en respecteert de privacy.
De info die je aanlevert, wordt ook niet gebruikt om te controleren of je de maatregelen van de overheid naleeft. Die wordt evenmin doorgegeven aan de politie of aan andere controlediensten. Alleen de bevoegde dienst voor contactonderzoek krijgt toegang tot de lijst met contacten die je doorgeeft, nooit je werkgever, collega’s, familie, politie of andere overheidsdiensten. Probeer dus simpelweg zo volledig mogelijk te antwoorden op de vragen van de medewerker om verdere besmettingen te beperken.
Als het niet lukt om de vragen voor de contactopvolging telefonisch te stellen, komt er iemand bij je thuis langs.
Nog vragen over contactopvolging? Dan kan u terecht op de website www.info-coronavirus.be, op het nummer 0800 14 689 of op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Emmanuel André zal Belgisch contactonderzoek coördineren
Viroloog Emmanuel André, tot voor kort de Franstalige interfederale woordvoerder van de dienst Volksgezondheid, is aangesteld als coördinator van het interfederale comité dat zich bezig houdt met de ‘contact tracing’. Dat meldt RTBF. -
PREMIUM
De contactspeurders die ons zullen ondervragen als we corona hebben: “We moeten weten wie uw minnares is. Maar we houden het geheim”
Iedereen die de komende maanden positief test op Covid-19 mag een telefoontje van de overheid verwachten. Aan de andere kant van de lijn zal een contactonderzoeker u een heleboel persoonlijke vragen stellen. Waar was u de voorbije dagen? Hoelang? En met wie? Twee ervaren contactonderzoekers leggen uit waarom het cruciaal zal zijn dat u daar eerlijk op antwoordt. -
Independer
Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij. -
-
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
Rode Kruis-Vlaanderen maakt 200.000 euro vrij voor humanitaire hulp na aardbeving in Turkije
Rode Kruis-Vlaanderen zal 200.000 euro uit het noodhulpfonds inzetten voor humanitaire hulp na de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie weten. Vlamingen die willen, kunnen zelf nog een storting doen via Rode Kruis-Vlaanderen. -
PREMIUM
“Mijn boek wordt verboden.” Omstreden prof UGent mag niet langer alleen zijn eigen vak geven
Professor psychologie Mattias Desmet (UGent) mag niet langer alleen zijn vak ‘Cultuur en Maatschappijkritiek’ geven. Eerder getuigden studenten bij HLN.be hoe hij in zijn lessen “flirtte met vergelijkingen tussen de coronamaatregelen en de Holocaust”. Ook zijn boek ‘Psychologie van het totalitarisme’ wordt geschrapt, omdat de UGent oordeelt dat het - met stellingen dat niet het virus, maar wel een proces van “collectieve hypnose” het probleem was tijdens de pandemie - niet voldoet aan de wetenschappelijke standaarden. -
Contactonderzoek tegen 11 mei "volledig operationeel”, Wouter Beke roept burgers op om “eerlijk en consequent” te zijn
De Vlaamse regering heeft een externe partner aangeduid voor de uitrol van het onderzoek waarmee de contacten van coronapatiënten in kaart moet worden gebracht. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Het gaat om een consortium van verschillende callcenters, de vijf mutualiteiten en consultant KPMG. Het systeem zal vanaf 11 mei “volledig operationeel” zijn, maakt Beke zich sterk, “met de benodigde capaciteit”. Vlaams parlementslid Hannes Anaf (sp.a) zegt dat de verklaringen van Beke toch niet helemaal kloppen met wat Dirk De Wolf, administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid vandaag in de commissie Welzijn heeft gezegd.
15 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWilfried Vanden Berg
pierre de smet
Nicole Vogelaere
rene Adriaenssens
Gino Denil