Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © RV

Met deze tool bereken je de klimaatbestendigheid van je woning

Met een nieuwe online tool op de website groenblauwpeil.be kunnen Vlamingen berekenen hoe klimaatbestendig hun woning en tuin zijn. Het groenblauwpeil geeft een score tussen A en F op het vlak van aspecten als wateropvang, biodiversiteit en CO2-opslag, en geeft eigenaren en ontwerpers suggesties om hun score te verhogen.

 1. Nieuw rapport: sterkste leerlingen gingen afgelopen jaar hardst achteruit
  24

  Nieuw rapport: sterkste leerlingen gingen afgelopen jaar hardst achteruit

  De coronacrisis blijft een zware impact hebben op de leerprestaties in het (basis)onderwijs en de sterkste leerlingen zijn afgelopen jaar het hardst achteruitgegaan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de KU Leuven. Die analyseerde de resultaten van de meest recente toetsen die leerlingen in het vierde en het zesde leerjaar binnen Katholiek Onderwijs Vlaanderen aflegden, de zogeheten interdiocesane of IDP-proeven.
 2. Geert Molenberghs werpt mondmasker en Covid Safe Ticket op als maatregelen tegen besmettingscijfers “die nu sneller stijgen dan verwacht”
  Play
  240

  Geert Molen­berghs werpt mondmasker en Covid Safe Ticket op als maatrege­len tegen besmet­tings­cij­fers “die nu sneller stijgen dan verwacht”

  We registreren opnieuw gemiddeld meer dan 3.000 coronabesmettingen per dag. Dat is alweer van begin mei geleden én een snellere stijging dan verwacht. “We mogen de cijfers best niet te fel laten oplopen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) aan HLN LIVE. Hij wijst op het belang van ventilatie, maar werpt ook het Covid Safe Ticket op als mogelijke bescherming én vindt dat we ons mondmasker nog niet zomaar moeten weggooien.
 1. Banken moeten voortaan uw droomhuis schatten voor u een lening krijgt: worden woningen eindelijk goedkoper? 7 vragen beantwoord
  PREMIUM

  Banken moeten voortaan uw droomhuis schatten voor u een lening krijgt: worden woningen eindelijk goedkoper? 7 vragen beantwoord

  Wie binnenkort bij de bank aanklopt voor een lening om een woonst te kopen, zal dat huis of appartement eerst moeten laten schatten. De bank gaat enkel nog een krediet verstrekken op basis van de echte waarde van de woonst, en dus niet op basis van de - tegenwoordig veel te hoge - aankoopprijs. De nieuwe richtlijn is bedoeld om huizen goedkoper te maken. Maar zal dat ook echt gebeuren? Drie experts laten er hun licht op schijnen.