Justitia-rechtbank en Luc Hennart van het hof van beroep in Brussel.
Volledig scherm
PREMIUM
Justitia-rechtbank en Luc Hennart van het hof van beroep in Brussel. © Belga, PhotoNews

Met 600 ‘uitverkoren’ om leven 9 maanden op pauze te zetten: tientallen kandidaat-juryleden hebben nu al excuus voor monsterproces aanslagen Brussel

Vier maanden voor de start van het monsterproces over de aanslagen in Zaventem en Maalbeek hebben nu al tientallen kandidaat-juryleden een excuus gestuurd naar de voorzitter. “Negen maanden wegblijven van werk en vrienden is voor niemand eenvoudig”, zegt het gerecht begripvol. “Maar zetelen als jurylid is óók een burgerplicht.” Juryleden hoeven bovendien ook niet te vrezen voor hun inkomsten, integendeel. 

 1. Meer dan vijf jaar na aanslagen krijgen slachtoffers helpende hand: “Ze mogen nooit meer het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan”
  PREMIUM

  Meer dan vijf jaar na aanslagen krijgen slachtof­fers helpende hand: “Ze mogen nooit meer het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan”

  Naar schatting minstens 200 Belgen zitten meer dan vijf jaar na de terreuraanslagen nog altijd in een schijnbaar uitzichtloze situatie. Sommigen worstelen nog altijd met fysieke, mentale en/of administratieve problemen. “Die mensen voelen zich verlaten”, zegt slachtoffervereniging V-Europe. De organisatie stuurt nu zogeheten coördinatoren de baan op. Een beetje een beste kameraad van de slachtoffers. “Die mensen mogen nooit meer het gevoel hebben dat ze er alleen voorstaan.”
 2. “Raak vooral de wagens niet aan!”: hoe een aanslag die geen levens mocht eisen twee brandweermannen fataal werd
  PREMIUM
  Brussel

  “Raak vooral de wagens niet aan!”: hoe een aanslag die geen levens mocht eisen twee brandweer­man­nen fataal werd

  De Stuiversstraat, vlak naast het Centraal Station in hartje Brussel. Duizenden pendelaars lopen er dagelijks door, op weg naar het werk. Weinigen van hen staan echter stil bij de bloedige aanslag die net daar 37 jaar geleden gepleegd werd door het extreemlinkse Cellules Communistes Combattantes (CCC). En die brandweermannen Marcel Bergen en Jacques Van Marcke het leven kostte.
 1. Zeven Belgen over wonen en werken in Molenbeek: “Tijd dat Rousseau uit zijn auto met chauffeur stapt en konijnenpak met populistische uitspraken achter zich laat”
  PREMIUM
  Sint-Jans-Molenbeek

  Zeven Belgen over wonen en werken in Molenbeek: “Tijd dat Rousseau uit zijn auto met chauffeur stapt en konijnen­pak met populisti­sche uitspraken achter zich laat”

  “100.000 mensen wonen hier en hij scheert ze allemaal over één kam.” Conner Rousseau heeft in Molenbeek op z'n minst een gevoelige snaar geraakt, maar blind voor problemen zijn ze er niet. Zeven Belgen over wonen en werken in Molenbeek. “De uitspraak van Rousseau is een cliché dat je verwacht in een Antwerps café, niet uit de mond van een socialistische voorzitter.”