Meldpunt voor tienerpooierslachtoffers blijft te weinig gekend binnen sector
Het erkende meldpunt voor mogelijke slachtoffers van tienerpooiers - of "loverboys" - van vzw Payoke in Antwerpen heeft in 2021 zowat 130 meldingen ontvangen. Het aantal informatieve vragen neemt echter hand over hand toe, wat erop zou wijzen dat het sinds 2019 bestaande meldpunt nog steeds onvoldoende gekend is binnen de jeugdwelzijnssector.
Wanneer het meldpunt effectief bericht krijgt over een vermoeden dat een jongere het slachtoffer werd van een tienerpooier - en dus mensenhandel - volgt er in principe een assessment om na te gaan of dat inderdaad het geval is. Die procedure kan maanden aanslepen, zeker als het mogelijke slachtoffer er zelf weigerachtig tegenover staat. Wanneer inderdaad wordt vastgesteld dat er mensenhandel in het spel is, kunnen politie en parket daar verder mee aan de slag en wordt er begeleiding opgestart voor het slachtoffer.
Eerste veroordelingen
Dit jaar was er volgens het meldpunt uiteindelijk sprake van een tiental begeleidingstrajecten. Eind 2021 waren er ook de eerste veroordelingen in zaken waar Payoke de slachtoffers van bij aanvang bijstond en het meldpunt ook burgerlijke partij was. Bij die zaken werden overigens stevige straffen uitgesproken. Begin 2022 staan er nog een aantal zittingen op stapel.
Of de cijfers van Payoke enigszins representatief zijn voor de problematiek in Vlaanderen, is maar zeer de vraag. "In onze contacten merken we dat heel wat organisaties, ondanks de ministeriële omzendbrief in 2019, nog steeds niet op de hoogte zijn van de te volgen procedure en van onze werking", zegt Payoke-directeur Klaus Vanhoutte. "Dit betekent concreet dat de detectie van mogelijke slachtoffers nog steeds verre van optimaal is en veel slachtoffers door de mazen van het net vallen. Als je ziet hoeveel aandacht dit fenomeen krijgt in Nederland, dan hinken wij echt wel achterop wat onderzoek en communicatie daaromtrent betreft.”
Onduidelijk waar slachtoffers terechtkunnen
Het is bovendien nog steeds behoorlijk onduidelijk waar tienerpooierslachtoffers terechtkunnen voor gespecialiseerde opvang, aldus Vanhoutte. “Er is de laatste jaren echt wel geïnvesteerd in het creëren van extra plaatsen in het kader van deze problematiek”, erkent hij. “Maar het is niet duidelijk over hoeveel plaatsen het nu precies gaat en waar, en met welke in- en uitstroomcriteria er wordt gewerkt. Net zomin zijn er cijfers voorhanden over de aantallen slachtoffers die in de afgelopen jaren in betreffende plaatsen zijn gepasseerd en waar ze nadien terecht zijn gekomen. Het zou goed zijn mocht dat alles eens helder worden opgelijst.”
Vanhoutte heeft de indruk dat specifiek voor tienerpooierslachtoffers bedoelde middelen dreigen in een grotere pot te belanden vanwege de algemene nood aan plaatsen in de jeugdzorg. “We moeten opletten dat de ene doelgroep de andere niet doet ondersneeuwen”, zegt hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
PREMIUM
Nathalie (37) werd slachtoffer van een loverboy: “Ik zag hem als de ware. Maar hij werd mijn pooier”
Geheimen. We steken ze weg, houden ze stil, bewaken ze met ons leven. Redactrice Sabine Vermeiren luisterde naar Vlamingen die wél praten. Eén keer alles op tafel. En dan nooit meer. Vandaag: Nathalie (37) was zestien toen ze verliefd werd. Alles zou ze voor hem gedaan hebben. Dééd ze ook. Zelfs haar lichaam verkopen. Nathalie zou uiteindelijk meer dan tien jaar in de greep van loverboys blijven. Tot ze hulp vond, zich vrijkocht en een nieuw leven begon - als bankbediende. -
-
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
-
VTM NIEUWS
“Hij wilde meteen een Belgisch pintje”: volgens boezemvriend heeft Olivier nog altijd gevoel voor humor
Olivier Van Steirtegem, boezemvriend van Olivier Vandecasteele, was een van de eersten die de Belg gisteren weer in de armen kon sluiten. Met VTM NIEUWS sprak hij over de thuiskomst van Vandecasteele: “Het is het einde van een nachtmerrie voor ons”. -
Payoke trekt aan alarmbel over lamgelegde werking met tienerpooierslachtoffers
Het meldpunt rond tienerpooiers - of "loverboys" - en hun slachtoffers van vzw Payoke in Antwerpen kreeg in 2020 (al) 117 aanmeldingen, maar heeft vanwege de coronacrisis en de opeenvolgende lockdowns nauwelijks intakegesprekken kunnen voeren met de (mogelijke) slachtoffers. Dat zegt Payoke-directeur Klaus Vanhoutte, die aan de alarmbel trekt over de problematiek. "Dergelijke gesprekken met kinderen in een instelling of uit een moeilijke socio-economische situatie kan je echt niet online of over de telefoon voeren, daar is het onderwerp veel te gevoelig voor", aldus Vanhoutte. "De impact hiervan is enorm." -
Motorrijder (40) komt om het leven bij frontale botsing op parallelweg E17 in Zwijndrecht
Zwijndrecht, Lebbeke