Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) stelt de blauwdruk van zijn fiscale hervorming voor, dat de richting moet geven waarin onze fiscaliteit richting 2030 moet evolueren.
Volledig scherm
PREMIUM
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) stelt de blauwdruk van zijn fiscale hervorming voor, dat de richting moet geven waarin onze fiscaliteit richting 2030 moet evolueren. © Photo News

Meer nettoloon voor iedereen, maar minder fiscale voordelen: check hier wat belastingplan Van Peteghem concreet betekent voor jouw nettoloon

1.300 tot 5.400 euro minder belasting op je loon, maar wel minder fiscale voordelen zoals ecocheques of het privégebruik van je bedrijfswagen. Dat is de rode draad doorheen de fiscale hervorming die minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) voorstelt. Om zo'n forse lastenverlaging op arbeid te financieren kijkt hij naar belastingen op vervuilende consumptie, maar ook naar de werkelijke huurinkomsten. Alleen is de vraag of het ene het andere potje wel dekt.

147 reacties

 • Roger Lissens

  1 maand geleden
  Iemand die meer dan 40 jaar gewerkt heeft en nu met pensioen is, krijgt dus niets. Niet helemaal eerlijk dat de ouderen die zo een lange carrière achter de rug hebben bestraft worden. Ben na mijn pensioen 2 dagen per week blijven werken, weet nu waarom.
 • Dirk Boden

  8 maanden geleden
  Eindelijk een stap in de goede richting, alleen mis een plan om top mensen aan te werven in de strijd tegen grote sociale en fiscale fraude. Hiermee los de alle te korten mee op voor de begroting en is het zelfs niet meer nodig een Kmo nog meer weg te belasten. Dirk Boden
 • Koen Jochems

  8 maanden geleden
  Voor degenen die voor belasting op huurinkomsten zijn: bedenk eerst maar eens hoeveel belasting er vaak al betaald is op de centjes waarmee dat vastgoed aangekocht is geweest door de verhuurder. In mijn geval is het gefinancierd met spaarcentjes waar 26 jaar hard voor gewerkt is geweest en al meer dan de helft aan belasting is afgedragen. Bij aankoop ook nog eens beschrijf en btw. Jaarlijks komt de overheid nog eens langs voor het kadastraal inkomen… Mag ik er nog iets aan overhouden aub?
 • Eddy Eduardo

  8 maanden geleden
  Ik ga akkoord. Ik krijg nu ook niks van die (fiscale) voordelen.
 • Ray Wolf

  8 maanden geleden
  M.a.w. Bij een gezin waarvan 1 partner werkt en de andere inkomstenloos thuisblijft om bv. de kinderen op te voeden, verdwijnt het huwelijksquotient. Vind ik al erg ver gezocht gezien die 1-verdiener toch een persoon ten laste heeft die geen inkomen heeft. Maar anderzijds gaat men de fiscale aftrek voor alleenstaande ouders, die in principe geen partner ten laste hebben, verhogen?!? Waarin zit daar de logica?
 1. ANALYSE. Moeten we ons zorgen maken over stijgende inflatie? “Dit kan een loon-prijsspiraal in werking zetten”
  PREMIUM

  ANALYSE. Moeten we ons zorgen maken over stijgende inflatie? “Dit kan een loon-prijsspi­raal in werking zetten”

  Vier maanden lang werd het leven telkens iets minder snel duurder. Maar daaraan is deze maand voorlopig een eind gekomen. Het inflatiecijfer dat aangeeft hoe duur het leven is tegenover een jaar eerder, ging opnieuw (licht) omhoog. Hoe komt dit? Zijn er gevolgen voor onze portemonnee? En waarom houden we beter de kerninflatie in het oog? Bankeconomen Koen De Leus en Peter Vanden Houte leggen uit.