Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Shutterstock

Meer mensen krijgen toegang tot pro-Deoadvocaat: “Toegang tot justitie is fundamenteel grondrecht”

Meer mensen zullen binnenkort een beroep kunnen doen op een pro-Deoadvocaat. De Kamercommissie Justitie heeft daarvoor dinsdag een wetsvoorstel van Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) goedgekeurd. Er komt op vraag van N-VA nog een tweede lezing. Nadien moet de plenaire vergadering nog haar fiat geven. "Dit is een historische beslissing", vindt Van Hecke.

 1. HLN ONDERZOEK. Waarom onze testcapaciteit écht gecrasht is: “Terwijl de curve steeg, sloot de overheid testlabo’s”
  PREMIUM

  HLN ONDERZOEK. Waarom onze testcapaci­teit écht gecrasht is: “Terwijl de curve steeg, sloot de overheid testlabo’s”

  Sinds deze week kunnen mensen zonder symptomen zich niet meer laten testen en in woonzorgcentra kan niet meer preventief gescreend worden. We varen met nog slechts één oog door de storm. De testcapaciteit zou gecrasht zijn omdat er te veel Belgen besmet zijn. Maar klopt dat wel? Wij doken in de cijfers, spraken met getuigen in de sector en ontdekten dat men niet de hele waarheid vertelt. Er had voldoende testcapaciteit kúnnen zijn, als de overheid zijn zaakjes op orde had.
 2. Recidive ligt 41 procent lager bij overtreders die verkeerscursus als straf krijgen

  Recidive ligt 41 procent lager bij overtre­ders die verkeers­cur­sus als straf krijgen

  Het percentage recidivisten ligt 41 procent lager bij verkeersovertreders die een vorming moeten volgen in vergelijking met overtreders die een klassieke straf zoals een geldboete of verval van recht tot sturen krijgen. Dat blijkt uit een studie van verkeersinstituut Vias. De effecten van die verkeerscursussen zijn bovendien meer uitgesproken voor bestuurders die voor de eerste keer veroordeeld worden.