Meer gezinnen hebben recht op sociaal tarief voor energie, maar ze moeten wel geduld hebben
Sp.a vindt het positief dat het sociaal tarief voor energie in de nasleep van de coronacrisis tijdelijk uitgebreid wordt, maar betreurt dat de verlaging niet meteen op de factuur te zien is. De woordvoerder van minister van Energie Tinne Van der Straeten wijst erop dat de verlaging automatisch wordt doorgevoerd, maar dat er daarvoor eerst een factuur dient te zijn. Volgens de energieleveranciers zullen de rechthebbenden evenwel nog wat geduld moeten hebben: meer bepaald tot mei.
Delen per e-mail
Sinds deze maand is het sociaal tarief voor energie tijdelijk uitgebreid. Maar liefst een half miljoen gezinnen kunnen dit jaar genieten van de laagste commerciële prijs op de markt, bovenop de gezinnen die hier al recht op hadden.
Verdubbeling
In 2019 hadden ruim 438.000 gezinnen recht op een sociaal tarief voor elektriciteit en ruim 266.000 voor gas, wat ongeveer 10 procent van de huishoudelijke energieklanten is. Volgens de inschatting van energieregulator CREG wordt dat aantal door de uitbreiding verdubbeld (447.000 gezinnen extra).
"Dit is een goede zaak. Veel gezinnen verloren een deel van hun inkomen door de coronacrisis. Die financiële druk elke maand wordt zo voor een deeltje weggenomen", stelde sp.a-Kamerfractieleider Melissa Depraetere. Alleen blijkt dat er problemen zijn bij de uitrol van deze tarifering: "Heel wat gezinnen zagen helaas de verwachte verlaging niet op hun factuur deze maand".
Mensen die momenteel moeilijk de energiefactuur kunnen betalen, hebben niets aan die uitleg. Zij zitten echt te wachten op die maandelijkse verlaging van de factuur
Leveranciers
Hoe deze verlaging wordt doorgevoerd, hangt nu blijkbaar af van de energieleverancier van de gezinnen. "Sommige leveranciers willen pas de verlaging doorrekenen bij de afrekening van het kwartaal, anderen willen eerst de hele regeling rond de zonnepanelen verwerken vooraleer ze de factuur aanpassen. Mensen die momenteel moeilijk de energiefactuur kunnen betalen, hebben nu niets aan die uitleg. Zij zitten echt te wachten op die maandelijkse verlaging van de factuur.”
In de commissie Energie kaartte Depraetere samen met Thierry Warmoes (PVDA-PTB) de problematiek aan bij de minister van Energie Van de Straeten. Zij liet weten dat zij meteen contact zal opnemen met de sector om de sociale tarieven onmiddellijk in te voeren bij zij die er recht op hebben.
‘Onmiddellijke toepassing eisen’
"De uitbreiding van het sociaal tarief wordt tijdelijk ingevoerd omdat gezinnen nú te maken krijgen met baan- of loonverlies. Het lijkt mij dan toch normaal dat zij nú dat voelen in hun portemonnee in plaats van binnen enkele maanden, wanneer de situatie misschien terug wat normaler is. Ik hoop dat de minister deze zaak niet te veel laat afhangen van de goodwill van de leveranciers, maar een onmiddellijke toepassing eist", besloot Depraetere.
De woordvoerder van de minister verduidelijkte dat de verlaging automatisch wordt toegepast, maar dat die pas kan worden doorgevoerd als er een factuur is.
Mei
Maar volgens FEBEG, de federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven, zullen de betrokken klanten het sociaal tarief pas ten vroegste vanaf mei zien op hun energiefactuur. Dat komt omdat de leveranciers zelf pas in de loop van de maand april op de hoogte worden gebracht van de nieuwe rechthebbenden. Ze zijn daarvoor afhankelijk van informatie van de overheid. Het sociaal tarief wordt wel retroactief toegepast vanaf 1 februari.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
QUIZ
QUIZ. 7 Dagen, 7 Vragen. Hoe goed ben jij op de hoogte van de actualiteit?
Zeven dagen, zeven vragen. Bewijs dat je de actualiteit beter beheerst dan Stef Wauters, Dany Verstraeten en Goedele Wachters samen. -
PREMIUM
Opnieuw geval van visafraude? Staatsveiligheid waarschuwt voor geruchten rond echtgenoot Darya Safai
-
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
-
Energie
Zonnepanelen versus terugdraaiende teller: Test Aankoop vindt dat Wallonië het veel beter aanpakt
Het arrest van het Grondwettelijk Hof rond de afschaffing van de terugdraaiende teller zorgt nog altijd voor beroering bij de eigenaars van zonnepanelen. Test Aankoop omschreef het Waalse model onlangs als een te volgen voorbeeld voor Vlaanderen. Mijnenergie.be legt uit wat de verschillen zijn met de Vlaamse regeling. -
PREMIUM
Winterprik doet energiefacturen de hoogte ingaan: hoe verwarm je het best om zo weinig mogelijk te verbruiken?
Door de winterprik in combinatie met het massale telewerken en de afkoelingsweek op school, draait de verwarming bij vele Belgen momenteel overuren. Hoe zorg je ervoor dat je energiefactuur niet torenhoog wordt? Hoeveel graden laat je de temperatuur ‘s nachts het best zakken? En hoe vaak moet je verluchten? Onze woonexpert Björn Cocquyt geeft advies. -
Vilvoorde
‘Hardleerse' Lidl mag weer open na overleg met burgemeester: “Misverstanden opgehelderd”
Burgemeester Hans Bonte (Sp.a) heeft donderdagmiddag supermarkt Lidl op het Heldenplein laten sluiten. “De politie hield er een controle op het naleven van de coronamaatregelen. Die werden op verschillende vlakken geschonden, en dat is niet de eerste keer”, mopperde Bonte. Maar na een gesprek met Lidl zijn de misverstanden opgehelderd: “Van zware overtredingen was geen sprake.” -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek.
1 reactie
Guido Quinten