Sciensano-viroloog Steven Van Gucht
Volledig scherm
Sciensano-viroloog Steven Van Gucht © Photo News/AFP

Meer dan helft van mensen die in ziekenhuis belanden met corona is gevaccineerd: vooral 65-plussers en personen met onderliggende aandoeningen

In de periode van 11 tot en met 24 oktober 2021 werden in België in totaal 1.249 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Meer dan de helft (671) was volledig gevaccineerd, zo blijkt uit het wekelijkse rapport van Sciensano. Hoe kan dat? “We plukken wel degelijk de vruchten van de vaccins”, legt viroloog Steven Van Gucht uit. “Maar er is nog altijd te veel viruscirculatie.” Belangrijk om aan te stippen is ook het feit dat 26 procent van de Belgen nog niet gevaccineerd is, maar ze vertegenwoordigen wel bijna de helft van de ziekenhuisopnames.

 1. Moet ik Covid Safe Ticket ook in frituur tonen? Hebben kinderen het ook nodig? Gaat de politie controleren? 13 vragen over het coronapaspoort beantwoord
  PREMIUM

  Moet ik Covid Safe Ticket ook in frituur tonen? Hebben kinderen het ook nodig? Gaat de politie controle­ren? 13 vragen over het coronapas­poort beantwoord

  Een aantal Vlamingen gebruikte het deze zomer al om op reis te gaan of grote festivals bij te wonen, maar vanaf volgende week wordt het Covid Safe Ticket voor bijna iedereen dagelijkse kost. Daarom beantwoorden we voor u alle mogelijke vragen over dat coronapaspoort. Zodat u weet of u er recht op heeft, hoe u eraan geraakt, waar u het moet gebruiken en of er streng op zal worden gecontroleerd.
 2. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.
 3. INTERVIEW. Pierre Van Damme over zin en onzin van boosterprik: “Derde vaccindosis geeft misschien jarenlange bescherming”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Pierre Van Damme over zin en onzin van booster­prik: “Derde vaccindo­sis geeft misschien jarenlange bescher­ming”

  Als het van Vlaams minister-president Jambon en gezondheidsminister Beke afhangt krijgen binnenkort alle Vlamingen een derde coronaprik. De groenen vinden dan weer dat er andere prioriteiten zijn. Maar wat zegt een expert terzake? Vaccinoloog Pierre Van Damme, lid van de taskforce vaccinatie en expertengroep GEMS, laat zijn licht schijnen op de zogenaamde boosterprik. “Eind oktober of begin november gaan we weten of het een goed idee is om iedereen een derde vaccin te geven.”