Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Henk Deleu

Meer dan helft van lokale besturen wil parochiekerken nieuwe invulling geven

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) en minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) stuurden een bevraging naar de lokale besturen in verband met de herbestemming van de parochiekerken op hun grondgebied. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat er een traject van neven- of herbestemming in hun gemeente loopt. "We gaan aan de slag met de honderden leegstaande kerken in Vlaanderen, met respect voor het verleden maar met oog op de toekomst", klinkt het bij de twee ministers.

10 reacties

 • Patrick Verbelen

  1 jaar geleden
  Met Bart Somers zal de herbestemming van de parochiekerken wel uitdraaien op plaatsen voor asielopvang.
 • Bernd Vaes

  1 jaar geleden
  Het geloof komt terug. Zagen we het uitschakelen van kerken niet in Frankrijk na de Revolutie 1789 en in dat land en Duitsland tijdens Napoleon? Kerken werden tot paardestallen, varkenskwekerijen, enz... En wat zagen we in de 20ste eeuw? Restauratie en nieuwe inwijding van de kerken, en ze liepen goed vol. Het geloof is niet te doden. Dus ... de geschiedenis herhaalt zich! Is dat geen Franse uitspraak, mijnheer B. Napoleon?
 • katy vercauteren

  1 jaar geleden
  Waarom moeten die plots weg ?
 • Frans Van Hoyweghen

  1 jaar geleden
  Afbreken en bomen planten dan kan de temperatuur wat dalen.
 • gustaaf carpels

  1 jaar geleden
  Tja de meeste van deze kerken overleven door de Publieke geldstromen van subsidies en zouden dan ook voor het grote publiek opengesteld moeten worden zeker als er gekleurde glasramen inzitten met mooie grafische figuren,plaatsen, mooi uitgesneden houten beelden, biechtstoel kamers en schilderijen zou ik zeggen dat het betrokken dorp daar hun museum van maakt en zo er een toeristische trekpleister van maken