Uit de bevraging blijkt ook dat de meeste Vlamingen (69 procent)geen enkel idee hebben van de kosten voor de opvoeding van een jong kind (0-5 jaar), zonder rekening te houden met kinderopvang, school en medische kosten.
Volledig scherm
Uit de bevraging blijkt ook dat de meeste Vlamingen (69 procent)geen enkel idee hebben van de kosten voor de opvoeding van een jong kind (0-5 jaar), zonder rekening te houden met kinderopvang, school en medische kosten. © ThinkStock

Meer dan een op de drie Vlaamse gezinnen zegt Groeipakket nodig te hebben om rond te komen

Meer dan een op de drie Vlamingen (35 procent) met kinderen zegt financieel niet rond te komen zonder het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Voor de financiële crisis lag dat aantal een stuk lager. Toen gaf maar een op de vijf Vlamingen met kinderen (21 procent) aan dat het Groeipakket nodig was om rond te komen. Dat is een van de resultaten van een bevraging in opdracht van de Gezinsbond.

 1. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 2. ONZE OPINIE. “Kinderbijslag! De stoplap voor alle problemen met jongeren die we op geen andere manier opgelost krijgen”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “Kinderbij­slag! De stoplap voor alle problemen met jongeren die we op geen andere manier opgelost krijgen”

  “Kinderbijslag blijkt de stoplap voor elk probleem met jongeren”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “In deze aflevering: voor kleuters die niet slagen voor de Nederlandse taaltest en hun hardleerse ouders. Taalachterstand detecteren bij kleuters was een uitstekend initiatief van de Vlaamse regering en Ben Weyts. Maar hoe wil Ben Weyts die ouders in godsnaam controleren? Gaat hij kijken wat er op televisie speelt thuis? Noem het gerust een afleidingsmanoeuvre van een politicus in zwaar weer.”
 3. Dalle over taalachterstand bij kleuters: “Ouders strenger aanpakken is niet in belang van kind”

  Dalle over taalachter­stand bij kleuters: “Ouders strenger aanpakken is niet in belang van kind”

  Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) lijkt niet gewonnen voor de plannen van zijn collega van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om in te grijpen bij ouders wier kinderen slecht scoren op taalkennis Nederlands. “Wie straffen oplegt, zal de (oefen)kansen van kinderen eerder verkleinen dan vergroten. Niet in het belang van het kind”, zegt minister Dalle in een reactie op Twitter. Minister Crevits vindt het “geen goed idee” om ouders financieel te straffen omdat hun kind niet slaagt voor een test.
 1. ANALYSE. "Het idee dat burgers financieel gestraft kunnen worden als de overheid faalt, is gevaarlijk”
  PREMIUM

  ANALYSE. "Het idee dat burgers financieel gestraft kunnen worden als de overheid faalt, is gevaarlijk”

  “Al het federale gedoe van de afgelopen weken en maanden duwde de Vlaamse regering in de schaduw. Dat is niet altijd in haar nadeel”, schrijft professor Carl Devos. “Binnen de Vlaamse regering hoopt men dat ogenschijnlijke rust het verschil maakt met het geruzie in Vivaldi, maar onderhuidse spanningen doorprikken die strategie. Als Jan Jambon in Davos zit, dansen de muizen in het Vlaams Parlement al eens vaker op tafel. In 2022 over stikstof, nu over onderwijs.”
 2. STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
  TV

  STREAMING­TIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel

  Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht!