Meer dan 2.000 mensen op de been in Brussel tegen cultuurbesparingen regering-Jambon
Meer dan 2.000 mensen, voor het merendeel verbonden aan Vlaamse cultuurhuizen, zijn afgezakt naar de Beursschouwburg in Brussel om er te debatteren over de plannen van Vlaams minister-president Jan Jambon om te snoeien in de subsidies voor de sector. Organisator Michiel Vandevelde van State of the Arts (SOTA), ook actief bij het Brusselse Kaaitheater, had het over “een desastreus beleid, dat schreeuwt om een solidaire reactie van alle mensen die begaan zijn met cultuur”.
Delen per e-mail
Zaterdag raakte bekend dat de Vlaamse regering fors bespaart in de cultuursector. In de werkingssubsidies komt er een generieke besparing van 6 procent, met uitzonderingen voor de zeven erkende kunstinstellingen. Voor hen wordt de besparing tot 3 procent beperkt. De projectsubsidies zakken dan weer fors: met ongeveer 60 procent, van 8,47 miljoen euro dit jaar naar 3,39 miljoen euro in 2020. De aankondiging leidt tot heel wat verontwaardiging in de cultuursector.
Ook in Brussel. “Het is de bedoeling om deze avond mensen uit alle geledingen van de cultuursector samen te brengen met de vraag hoe we gaan reageren op de plannen van Jambon”, zegt Vandevelde. “We gaan deze avond werkgroepen samenstellen en debatteren. Er is veel volk, van directeurs van onze cultuurhuizen en theaters, tot en met de studenten die nog aan een opleiding bezig zijn in de getroffen sector. Verder zijn er ook vertegenwoordigers van de social profit-sector, die ook getroffen is. Laat de boodschap voor Jambon duidelijk zijn: we laten ons niet uit elkaar spelen.”
Vandevelde kreeg op zijn oproep duizenden reacties via Facebook. Toch waren zijn verwachtingen niet al te hoog gespannen, en verwachtte hij tussen 200 en 400 aanwezigen. De opkomst in realiteit bleek veel hoger: in de Beursschouwburg was te weinig plaats voor alle aanwezigen, van wie er velen niets anders konden dan op straat postvatten. De speeches werden beluisterd via een inderhaast gemonteerde geluidsinstallatie.
Laat de boodschap voor Jambon duidelijk zijn: we laten ons niet uit elkaar spelen
‘Meest dramatische is hakbijl in projectsubsidies’
Acteur Michael Pas vergeleek de cultuursector met het voetbal, “waar ook jaren geïnvesteerd wordt in jonge sjotters, die daarna internationaal de vruchten plukken van die investeringen. Zonder die inspanningen zouden de Rode Duivels zelfs niet bestaan”, klonk hij.
“Het meest dramatische is dat ze drastisch snoeien in de projectsubsidies”, zegt Els Opsomer, beeldend kunstenaar en mastercoördinator Fotografie van Luca School of Arts Brussel, die ooit zelf projectsubsidies kreeg voor haar werk en nu internationaal gevierd is.
“Ze maaien daarmee de basis weg van datgene dat kunstenaars nodig hebben om te kunnen experimenteren en te groeien. Projectsubsidies, die projecten ondersteunen, zorgen voor een dynamisch, levendig artistiek biotoop, dat ook een economische meerwaarde heeft. Ons kunstenlandschap is internationaal gevierd, maar niet elke jonge kunstenaar heeft zomaar toegang tot dat institutionele kader.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
PREMIUM
INTERVIEW. Herman Goossens: "Ik wil heel eerlijk zijn en dat is geen prettig vooruitzicht: deze variant is zo besmettelijk dat je hem niet kan tegenhouden”
-
Brussel Tiener (17) die Eunice doodde moet voor hof van assisen verschijnen
De 17-jarige verdachte die de Nigeriaanse prostituee Eunice in juni 2018 doodde in Schaarbeek, zal zich voor het Brusselse hof van assisen moeten verantwoorden. De jongeman werd door de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) doorverwezen naar het assisenhof voor doodslag. -
-
PROVINCIE LUIK Chaos blijft uit bij heropening Hoge Venen
De heropening van de Hoge Venen voor toeristen is zaterdag zonder al te grote problemen verlopen. -
PREMIUM
"In onderwijs, zorg en defensie gaat het over investeringen, in de cultuur heet dat subsidies. Alsof we bedelaars zijn”
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dwingt de cultuursector de broekriem aan te halen. Jambon, tevens cultuurminister, schrapt 12 miljoen werkingssubsidies. Projectsubsidies, die jong talent tijdelijk steunen, zakken met 60 procent van 8,5 naar 3,5 miljoen. De cultuursector wordt vaak weggezet als een clubje zagers en klagers. Spelers zoals Johan Heldenbergh en Jef Neve zetten een en ander in perspectief. “Als alleen de rijken kunnen komen kijken, wat is dan het nut van subsidies?” -
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
PREMIUM
Showbizz Besparingen cultuursector: “Over twintig jaar hébben we geen internationale uitstraling meer”
Besparingen die variëren van 3 tot 60 procent: de beleidsnota van cultuurminister Jan Jambon (N-VA) zet kwaad bloed in de cultuursector. Wat beoogt Jambon met die hakbijl? En welk effect hebben de besparingen op subsidies? “Er is geen doorstroming meer. En dus ook geen toekomst”, klinkt het in De Morgen.
19 reacties
piet devlieger
Tom Der Kinderen
eric maier
Pieter Vermeersch
Jaak Casteleyn