BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Meer dan 2.000 mensen op de been in Brussel tegen cultuurbesparingen regering-Jambon

Meer dan 2.000 mensen, voor het merendeel verbonden aan Vlaamse cultuurhuizen, zijn afgezakt naar de Beursschouwburg in Brussel om er te debatteren over de plannen van Vlaams minister-president Jan Jambon om te snoeien in de subsidies voor de sector. Organisator Michiel Vandevelde van State of the Arts (SOTA), ook actief bij het Brusselse Kaaitheater, had het over “een desastreus beleid, dat schreeuwt om een solidaire reactie van alle mensen die begaan zijn met cultuur”.

19 reacties

 • piet devlieger

  3 jaar geleden
  Tja, als je de hangmat en het infuus wegneemt is dat logisch. Stel je de horror van die mensen voor, ze zullen nu moeten werken voor hun geld ipv het cadeau te krijgen.
 • Tom Der Kinderen

  3 jaar geleden
  Het ganse land wacht vol spanning maar op 1 historische beslissing.. wanneer gaan de politici eens op zichzelf besparen?! Daar zit er veel meer vlees aan de kluif dan bij cultuur.
 • eric maier

  3 jaar geleden
  Vreemd genoeg krijgt de Opera en BV Vlaanderen juist meer terwijl die al 70% krijgen van alle subsidies. Het geld is weer enkel voor de rijken hun vertier. wanneer stopt het eens ?
 • Kristof Breskens

  3 jaar geleden
  Tja iedereen moet besparen, maar toch niet de cultuursector zeker ?
 • Jaak Casteleyn

  3 jaar geleden
  Enkel zijn gele Vlaams getinte cultuur en subsidies voor zijn partij zijn toegelaten. Dat de meerderheid van de Vlamingen, zoals hij zegt, voor het snoeien in de Belgische cultuur gekozen hebben is ook weer eens van de pot gerukt, kijk naar hun resultaten, maar dat zijn we al gewoon van die bende hypocrieten, na 24 zal die partij in het niets verdwijnen en maar goed ook. Van de tafelschuimers Cdnv en Ovld moet men ook niet veel verwachten, die zijn er voor hun postjes.
 1. ‘Dahmer’ op Netflix verslonden? Dan zijn deze titels als volgende aan de beurt
  TV
  3

  ‘Dahmer’ op Netflix verslonden? Dan zijn deze titels als volgende aan de beurt

  ‘Monster: The Jeffrey Dahmer Story’ wordt gruwelijk goed bekeken op Netflix. De controversiële tiendelige reeks over de Amerikaanse lustmoordenaar/kannibaal die tussen 1978 en 1991 zeventien jongens en jonge mannen om het leven bracht, kende volgens de streamingzender het beste debuut ooit én krijgt deze week een toemaatje in de vorm van een driedelige docu. Dat true crime vermengd met tv-drama massaal veel belangstelling lokt, is een fenomeen waar veel verdeeldheid rond bestaat. Maar indien het primitieve, instinctieve deel van uw psyche hongerig blijft naar meer, dan zijn er genoeg seriemoordenaarverhalen om de rest van het jaar mee op te vullen.
 2. "In onderwijs, zorg en defensie gaat het over investeringen, in de cultuur heet dat subsidies. Alsof we bedelaars zijn”
  PREMIUM

  "In onderwijs, zorg en defensie gaat het over investerin­gen, in de cultuur heet dat subsidies. Alsof we bedelaars zijn”

  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dwingt de cultuursector de broekriem aan te halen. Jambon, tevens cultuurminister, schrapt 12 miljoen werkingssubsidies. Projectsubsidies, die jong talent tijdelijk steunen, zakken met 60 procent van 8,5 naar 3,5 miljoen. De cultuursector wordt vaak weggezet als een clubje zagers en klagers. Spelers zoals Johan Heldenbergh en Jef Neve zetten een en ander in perspectief. “Als alleen de rijken kunnen komen kijken, wat is dan het nut van subsidies?”
 3. 60% van cafés en restaurants denkt eraan prijzen te verhogen door duurdere energiefactuur: Horeca Vlaanderen vraagt dringend maatregelen
  Play
  320

  60% van cafés en restau­rants denkt eraan prijzen te verhogen door duurdere energiefac­tuur: Horeca Vlaanderen vraagt dringend maatrege­len

  Wel 57 procent van de horecaondernemers dreigt 2022 af te sluiten met verlies door de exuberante energieprijzen, 17 procent overweegt zelfs hun zaak te sluiten. Bovendien krijgen cafébazen en restauranthouders uit nòg een hoek klappen: 30 procent stelt vast dat ook de vaste klanten meer en meer thuis blijven. Horeca Vlaanderen vraagt dan ook dringende maatregelen: “Kostprijs van niets doen, zal ook groot zijn voor overheid.”