BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Meer bewijzen dat vorige Vlaamse regering vroeg om niet te communiceren over PFOS-vervuiling

Het wordt almaar duidelijker dat de communicatie over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht in 2017 tegengehouden werd vanuit de vorige Vlaamse regering. Dat blijkt uit nieuw opgedoken mails die VRT NWS kon inkijken. De mails wijzen in de richting van Joke Schauvliege (CD&V), toen bevoegd voor Leefmilieu, en Ben Weyts (N-VA), toen als Mobiliteitsminister bevoegd voor de werken aan de Oosterweelverbinding rond Antwerpen. De oppositie reageert alvast ongerust. “Waarom greep men niet in, in belang van de gezondheid?", klinkt het bij Vooruit.  “Ik heb alle vertrouwen dat zowel Lantis als mijn toenmalige kabinetsmedewerkers in eer en geweten en correct hebben gehandeld”, zegt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) in een reactie. 

79 reacties

 • Stef De Vos

  4 weken geleden
  Wat niet wordt vernoemd is dat de productie van en de actieve vervuiling van de bodem met PFOS door 3M in Zwijndrecht is stopgezet in 2002. Enige relativering bij de VRT-Pano's is zoals in voorgaande (cfr. Tremelo...) noodzakelijk. Dagelijks zullen nieuwe e-mails uitlekken en het nieuws aanvullen. Ook Groene burgemeester van Zwijndrecht was op de hoogte. Met PFOS zoekt men N-VA te beschadigen. En door overdreven aandacht ervoor in het nieuws, vermindert de aandacht voor de Vivaldi-perikelen.
 • Andy Staelens

  4 weken geleden
  Weeral de Vlaamse regering! en die blijven maar verder doen. 20 jaar NVA in die Vlaamse regering en Vlaanderen is nooit zo corrupt en koud geweest. Bende egotrippers die zich niets van de bevolking aantrekken. Wanneer een Vlaamse beeldenkermis? Dat mini Trump maar gauw iets in de pers lekt over een ander, want het wordt warm.
 • Ferdinand Nuyts

  4 weken geleden
  In 2000 en 2003 zetten Vera Dua en Ludo Sannen, toen beide ministers van Leefmilieu voor Agalev, het licht op groen voor een federale belastingaftrek voor 3M. Dat deden ze door het chemiebedrijf een attest te geven dat moest aantonen dat 3M een “milieuvriendelijk karakter” had.
 • marleen boone

  4 weken geleden
  en voor de zoveelste maal weer veel bla bla bla en uiteindelijk gaat alles de doofpot in dat zijn we gewoon in belgie en die zogezegde slimme reporters kunnen weeral eens hun opinie geven dan weten die weeral eens wat schrijven ministers en justitie zijn gewoon een bende profiteurs
 • Ronny Biesen

  4 weken geleden
  Belgische politiek. Niemand is verantwoordelijk en men schuift het door van links naar rechts. Net zoals de flaters van defensie. Een paar maand schuiven en dan opeens….hoor je niets meer erover. Oplossing? Grote schoonmaak in de politiek.
 1. Veel meer zwaar vervuilde PFOS-grond dan gedacht, maar toch geen plannen om op te kuisen
  PREMIUM

  Veel meer zwaar vervuilde PFOS-grond dan gedacht, maar toch geen plannen om op te kuisen

  Er is veel meer zwaar vervuilde PFOS-grond dan gedacht in Zwijndrecht. Maar liefst een half miljoen kubieke meter grond is volgens de bouwheer van Oosterweel, Lantis, zwaar vervuild. Dat blijkt uit interne informatie die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Toch wordt amper een derde van die grond behandeld. De rest blijft gewoon liggen. Wat wél behandeld wordt, komt dan weer op een illegaal stort te liggen, zeggen experts.
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 3. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.