BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Meer bewijzen dat vorige Vlaamse regering vroeg om niet te communiceren over PFOS-vervuiling

Het wordt almaar duidelijker dat de communicatie over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht in 2017 tegengehouden werd vanuit de vorige Vlaamse regering. Dat blijkt uit nieuw opgedoken mails die VRT NWS kon inkijken. De mails wijzen in de richting van Joke Schauvliege (CD&V), toen bevoegd voor Leefmilieu, en Ben Weyts (N-VA), toen als Mobiliteitsminister bevoegd voor de werken aan de Oosterweelverbinding rond Antwerpen. De oppositie reageert alvast ongerust. “Waarom greep men niet in, in belang van de gezondheid?", klinkt het bij Vooruit.  “Ik heb alle vertrouwen dat zowel Lantis als mijn toenmalige kabinetsmedewerkers in eer en geweten en correct hebben gehandeld”, zegt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) in een reactie. 

79 reacties

 • Stef De Vos

  1 jaar geleden
  Wat niet wordt vernoemd is dat de productie van en de actieve vervuiling van de bodem met PFOS door 3M in Zwijndrecht is stopgezet in 2002. Enige relativering bij de VRT-Pano's is zoals in voorgaande (cfr. Tremelo...) noodzakelijk. Dagelijks zullen nieuwe e-mails uitlekken en het nieuws aanvullen. Ook Groene burgemeester van Zwijndrecht was op de hoogte. Met PFOS zoekt men N-VA te beschadigen. En door overdreven aandacht ervoor in het nieuws, vermindert de aandacht voor de Vivaldi-perikelen.
 • Andy Staelens

  1 jaar geleden
  Weeral de Vlaamse regering! en die blijven maar verder doen. 20 jaar NVA in die Vlaamse regering en Vlaanderen is nooit zo corrupt en koud geweest. Bende egotrippers die zich niets van de bevolking aantrekken. Wanneer een Vlaamse beeldenkermis? Dat mini Trump maar gauw iets in de pers lekt over een ander, want het wordt warm.
 • Ferdinand Nuyts

  1 jaar geleden
  In 2000 en 2003 zetten Vera Dua en Ludo Sannen, toen beide ministers van Leefmilieu voor Agalev, het licht op groen voor een federale belastingaftrek voor 3M. Dat deden ze door het chemiebedrijf een attest te geven dat moest aantonen dat 3M een “milieuvriendelijk karakter” had.
 • marleen boone

  1 jaar geleden
  en voor de zoveelste maal weer veel bla bla bla en uiteindelijk gaat alles de doofpot in dat zijn we gewoon in belgie en die zogezegde slimme reporters kunnen weeral eens hun opinie geven dan weten die weeral eens wat schrijven ministers en justitie zijn gewoon een bende profiteurs
 • Ronny Biesen

  1 jaar geleden
  Belgische politiek. Niemand is verantwoordelijk en men schuift het door van links naar rechts. Net zoals de flaters van defensie. Een paar maand schuiven en dan opeens….hoor je niets meer erover. Oplossing? Grote schoonmaak in de politiek.
 1. Streamz lanceert trailer van nieuwe docu 'Is Crypto het Nieuwe Goud?’, van zelfde makers als ophefmakende ‘FIRE’
  Play
  TV

  Streamz lanceert trailer van nieuwe docu 'Is Crypto het Nieuwe Goud?’, van zelfde makers als ophefmaken­de ‘FIRE’

  Streamz lost de trailer van de vierdelige documentairereeks ‘Is crypto het nieuwe goud?’ De reeks volgt negen Vlamingen en vier experten in de mysterieuze wereld van cryptovaluta en NFT’s. Ze geven elk een kritische blik op de unieke en bijzondere digitale munt. Maak kennis met de crypto-aanhangers die hun succes en tegenslagen delen. “In 2017 hebben we al onze bezittingen verkocht en dan zijn we voor bitcoin gegaan", klinkt het bij Didi Taihuttu.
 2. Claxonneren naast politiekantoor om echtgenote uit café te krijgen: nooit een goed idee met 
1,29 promille in het bloed
  Sint-Gillis-Waas/Vrasene/Sint-Niklaas

  Claxonne­ren naast politiekan­toor om echtgenote uit café te krijgen: nooit een goed idee met 1,29 promille in het bloed

  Claxonneren vlak naast een politiebureau als je een glas te veel op hebt: nooit een goed idee. Dat ondervond een man uit Vrasene die vanuit zijn geparkeerde wagen luid toeterend zijn treuzelende vrouw aanspoorde om een café in Sint-Gillis-Waas te verlaten, en zo zelf de agenten alarmeerde. Het leverde hem een boete en een rijverbod op.
 1. 3M ontkent vermeende drukuitoefening op omgevingsinspectie: “Er zijn nooit ongepaste afspraken gemaakt”

  3M ontkent vermeende drukuitoe­fe­ning op omgevings­in­spec­tie: “Er zijn nooit ongepaste afspraken gemaakt”

  Chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht ontkent dat het druk zou hebben gezet op de omgevingsinspectie om een lakse handhaving van de milieuwetgeving te bekomen. 3M doet dat in een reactie op het VRT-programma Pano, dat vanavond een reportage brengt met (anonieme) getuigenissen over de PFOS-affaire en de manier waarop de omgevingsinspectie de voorbije 15 jaar met vervuiling bij bedrijven rond de Antwerpse haven omging.
 2. Veel meer zwaar vervuilde PFOS-grond dan gedacht, maar toch geen plannen om op te kuisen
  PREMIUM

  Veel meer zwaar vervuilde PFOS-grond dan gedacht, maar toch geen plannen om op te kuisen

  Er is veel meer zwaar vervuilde PFOS-grond dan gedacht in Zwijndrecht. Maar liefst een half miljoen kubieke meter grond is volgens de bouwheer van Oosterweel, Lantis, zwaar vervuild. Dat blijkt uit interne informatie die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Toch wordt amper een derde van die grond behandeld. De rest blijft gewoon liggen. Wat wél behandeld wordt, komt dan weer op een illegaal stort te liggen, zeggen experts.