Media moeten archieven controleren bij expliciete vraag om anonimisering artikel om “virtueel strafblad" te voorkomen
Media hoeven niet systematisch hun archieven te controleren om berichten over veroordeelden die hun straf hebben uitgezeten te anonimiseren. Dat is wel het geval indien daar expliciet om wordt gevraagd. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) geoordeeld.
Het EHRM bevestigt daarmee een eerdere veroordeling van de krant ‘Le Soir’, die had geweigerd de identiteit van iemand uit een gearchiveerd bericht te verwijderen. Het dossier draait om een artikel dat in 1994 in de krant was verschenen. Het ging over een auto-ongeval, waarbij twee doden en drie gewonden waren gevallen. Het artikel vermeldde de volledige naam van de bestuurder. Die liep in 2000 een veroordeling op, zat zijn celstraf uit en werd in 2006 gerehabiliteerd.
Twee jaar later bood de Franstalige krant op zijn site een elektronische versie aan van zijn archieven, met de artikels die tot 1989 teruggingen. In 2010 vroeg de bestuurder of ‘Le Soir’ het bericht zou kunnen verwijderen, of op zijn minst anonimiseren. Hij verwees daarbij naar zijn professionele leven. Bovendien bleek het artikel te verschijnen wanneer je zijn naam ingaf op zoekrobotten op het internet.
Het kwam uiteindelijk tot een proces. De bestuurder kreeg zowel in eerste aanleg als in beroep grotendeels gelijk. Het Hof van Cassatie verwierp een beroep van de verantwoordelijke uitgever.
Virtueel strafblad
En het EHRM volgt in grote lijnen de redenering van het hof van beroep. Dat had er op gewezen dat het online artikel de reputatie van de bestuurder ernstige schade kan berokkenen en eigenlijk neerkomt op een "virtueel strafblad". En dat terwijl hij zijn straf heeft uitgezeten en gerehabiliteerd werd. De efficiëntste manier om het respect voor zijn privéleven te respecteren, zonder de vrijheid van meningsuiting disproportioneel aan te tasten, is de naam in het artikel te vervangen door X. Zo’n aanpassing zou ook de integriteit van het artikel overeind houden, want de anonimisering zou enkel gebeuren in de online versie, luidde het.
De rechters in Straatsburg oordelen dat de redenering van het hof van beroep relevant is en ook volstaat. De maatregel bewaart de balans tussen de rechten die beide partijen aanvoerden, luidt het. Die conclusie betekent evenwel niet dat media nu verplicht zouden zijn hun archieven systematisch en permanent te checken, maar wel indien ze daar een expliciete vraag toe krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Werd Johan Devriendt drie keer ten onrechte veroordeeld voor moord? ‘Het bewijs rammelt aan vele kanten’
Drie keer hoorde ex-politieman Johan Devriendt een Leuvense volksjury het zwaarst mogelijke verdict uitspreken. Schuldig aan de moord op zijn ex. Levenslang. Onderzoek aan de universiteit in Amsterdam besluit nu: "De jury had op basis van het voorliggende bewijs moeten vrijspreken.” -
PREMIUMZarren
Kogel doorboort raam van bejaard koppel: "Er moet vanuit een wagen op onze woning geschoten zijn”
-
PREMIUM
“Hoe meer we blusten, hoe meer het brandde”: hoe terroristen week voor aanslagen Brussel bijna hun eigen schuilplaats opbliezen
-
-
PREMIUM12
ONZE OPINIE. “Een ingekorte dodentocht is symbool voor een paraplupolitiek die je stilaan overal vindt”
-
Mijntelco
Tegen 2030 zou elke Vlaming toegang moeten hebben tot fiber: waar kan je nu al gebruik maken van het glasvezelnetwerk?
Fiber, ofwel glasvezel, is het internetnetwerk van de toekomst. Op dit moment heeft nog maar 8 procent van de Belgen toegang tot fiber. Maar de komende jaren wordt het glasvezelnetwerk stevig uitgebreid en zal het huidige kopernetwerk vervangen. Wat betekent dit voor jou? Welke voordelen biedt fiberinternet? En hoe kan je er nu al gebruik maken? Mijntelco.be legt het uit. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
Spaargids.be
Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.