Mayeur verdiende bij Samusocial 700 euro netto per maand
UpdateDe meerderheid van socialisten en liberalen in de Brusselse gemeenteraad zit "de komende uren" samen om zich te beraden over de politieke situatie na de heisa rond de zitpenningen bij Samusocial. Alle Nederlandstalige partijen vragen het ontslag van burgemeester Mayeur, maar die geeft voorlopig geen krimp. Ten laatste morgenvroeg wordt er gecommuniceerd.
Delen per e-mail
De zitpenningen die in 2014 bij Samusocial werden ingevoerd, kwamen er om Brussels burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta te bevoordelen. Dat bleek vanochtend uit de doorlichting van de daklozenorganisatie die de Brusselse regering vandaag voorstelde. De regeringscommissarissen die het rapport opstelden, vonden geen spoor van de vele vergaderingen die de penningen rechtvaardigen. Alle Nederlandstalige partijen in Brussel, ook meerderheidspartijen Open Vld en sp.a, en de Franstalige oppositiepartijen cdH en Ecolo, vragen daarom het ontslag van Mayeur.
Geen bewijs vergaderingen
Het systeem van de zitpenningen ontstond eind 2013, begin 2014. Toen stapten PS'ers Mayeur en Peraïta op als voorzitter en directrice van Samusocial en zouden ze in de raad van bestuur zetelen. Nadien werd Peraïta aangeduid als gedelegeerd bestuurder van de vzw, waarna Mayeur en zijzelf lid werden van het bureau.
De zitpenningen zouden voortaan 140 euro bruto bedragen per bijeenkomst van de algemene vergadering of raad van bestuur. In 2014 streken ze samen 30.800 euro op van de 39.000 euro vergoedingen. In 2015 en 2016 stegen de zitpenningen tot bijna 60.000 euro, waarvan tot twee derde richting Mayeur en Peraïta vloeide.
Een schriftelijk bewijs van de vergaderingen die de vergoedingen rechtvaardigen, konden de regeringscommissarisen niet terugvinden. Er is geen sprake van oproepingsbrieven of van een aanwezigheidsregister. De uitleg van Peraïta dat de uitgekeerde bedragen sinds 2015 forfaitaire maandelijkse vergoedingen zijn, valt evenmin met documenten te staven.
700 euro netto per maand
Ik heb niets te verbergen. Als Samusocial meer transparantie moet voorleggen over haar interne werking, is dat voor mij geen probleem. Als er fouten zijn gebeurd, blunders, dan moeten we die erkennen en aanvaarden
In een interview met Le Soir zei Mayeur verbaasd te zijn over het voorstel om een onderzoekscommissie op te starten. "Ik heb niets te verbergen. Als de vzw Samusocial meer transparantie moet voorleggen over haar interne werking, is dat voor mij geen probleem. Als er fouten zijn gebeurd, blunders, dan moeten we die erkennen en aanvaarden."
Mayeur betreurt "een onhandig antwoord" van ontslagnemend directeur Pascale Peraïta over het gebruik van publiek geld, "dat een amalgaam heeft gecreëerd dat geleid heeft tot terechte emoties bij het volk. Die zijn echter niet rationeel gefundeerd", aldus de burgemeester, die toevoegt dat al het geld naar de opvang van vluchtelingen en de organisatie van het werk gaat. "Dat weet iedereen, dat weten de media ook..."
Mayeur verklaarde netto 700 euro per maand aan zijn werk voor Samusocial over te houden. "Dat is veel geld ja, en ik kan begrijpen dat sommigen daar vragen bij hebben. Maar die bedragen kunnen, ook vandaag nog, verklaard worden door de grootte van het verrichte werk."
Lees hieronder verder
Schuldbekentenis
De burgemeester stelt nog dat hij "er zelf geen probleem mee heeft" om de zitpenningen die hij ontving terug te storten. Maar hij vreest dat dat geïnterpreteerd zou kunnen worden als een schuldbekentenis en denkt daarom na "over een andere manier om verder te gaan".
Mayeur laat nog weten dat hij een stap opzijzet bij alle instanties van de PS, waaronder het partijbestuur, "om de partij niet in verlegenheid te brengen", en "zolang er geen volledige duidelijkheid en sereniteit bestaat".
Ontslag
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vraagt Mayeur ondertussen na te denken over zijn ontslag. Dat heeft Vervoort verklaard op de RTBF-radio. Hij zelf vraagt het ontslag van zijn partijgenoot momenteel niet.
"Dit is een debat tussen wettigheid en ethiek. Een politicus kan zich er niet langer vanaf maken met te zeggen dat hij de wet naleeft, zonder rekening te houden met het morele aspect", vindt Vervoort, een partijgenoot van het duo. Hij vraagt Mayeur "duidelijk" na te denken over zijn ontslag.
Vervoort wil alvast niet weten van een saga zoals met de Luikse intercommunale Publifin. Het Uitgebreid Bureau van het Brussels parlement besliste gisteren, woensdag, een onderzoekscommissie naar het beheer van Samusocial op te richten.
Lees hieronder verder
Moreel verwerpelijk
Brussels sp.a-minister Pascal Smet vindt dat Mayeur de komende uren zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "De situatie is onaanvaardbaar en moreel verwerpelijk", schrijft Smet in een Franstalig bericht op Twitter.
"Het is verschrikkelijk, er is geen enkele uitleg aan te geven. De situatie van Mayeur en Peraïta is onhoudbaar. Er is verder onderzoek nodig, maar ze moeten weg", verklaarde minister Smet voor de start van de Brusselse ministerraad. Dat moet voor Smet dus in de loop van de komende uren. Zoniet stappen de Vlaamse socialisten zelf op.
Ook Open Vld vraagt dat Mayeur ontslag neemt. De Vlaamse liberalen, die mee de meerderheid vormen in Brussel-stad, vinden dat "evident", na de opeenvolgende onthullingen over de zitpenningen bij Samusocial.
Open Vld benadrukt bovendien dat de onderzoekscommissie die het Brussels parlement opricht, er nog steeds moet komen. Het probleem is immers niet opgelost met een ontslag, luidt het aan de Melsensstraat. Er zijn nog veel vragen en er is duidelijkheid en verantwoording nodig.
Ook de christendemocraten van CD&V en de Franstalige zusterpartij CDH - die op het niveau van het stadsbestuur in de oppositie zitten maar wel deel uitmaken van de Brusselse gewestregering - vragen het ontslag van Mayeur. Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) vindt met name dat Mayeur "de eer aan zichzelf moet houden".
Juridische procedure
Vlaams Belang wil dat de onderzoekscommissie ook nagaat in welke mate de subsidiërende overheden op de hoogte waren van het "misbruik van gelden". "Indien blijkt dat ook binnen de Brusselse regering er mensen op de hoogte waren of moesten zijn van het misbruik, is niet enkel het ontslag van Mayeur als burgemeester aan de orde", zegt Brussels fractieleider Dominiek Lootens.
Op de N-VA-banken vraagt Brussels parlementslid Liesbet Dhaene dat ministers Pascal Smet en Céline Fremault een juridische procedure opstarten indien Mayeur en Peraïta niet bereid zijn hun bestuursvergoedingen terug te storten aan Samusocial. "De beslissingen van de algemene vergadering van Samusocial die de vergoeding vastlegt, kunnen nietig verklaard worden door een rechter. Als blijkt dat de bestuurders deze vergoeding gewoon onderling afspraken, los van de algemene vergadering, moeten de bestuurders rechtstreeks aansprakelijk gesteld worden voor het zichzelf onrechtmatig toekennen van bestuursvergoedingen van een vzw", aldus Dhaene.
Failliet van de PS
Je kan niet uitleggen dat je jezelf verrijkt met geld dat is bestemd voor daklozen
Ook Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi en haar Groen-collega Meyrem Almaci roepen Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) op ontslag te nemen. "De Brusselaars verdienen het om met evenveel egards te worden behandeld als zijn kameraden", zegt Khattabi. Ze doelt daarmee op het nieuws dat Mayeur een stap opzijzet bij alle PS-instanties "om de partij niet in verlegenheid te brengen". "Geen ontslag betekent het failliet van de PS", vult Almaci aan. "Je kan niet uitleggen dat je jezelf verrijkt met geld dat is bestemd voor daklozen."
De groene voorzitsters roept de voorzitters van de Brusselse meerderheidspartijen (PS, sp.a, Open Vld en MR) op hun vertrouwen in Mayeur op te zeggen. "Niet ingrijpen betekent mee de hand boven het hoofd houden van een onaanvaardbare mentaliteit", luidt het. Voor sp.a riep Pascal Smet de burgemeester al op de eer aan zichzelf te houden. De Vlaamse liberalen dringen aan op duidelijkheid en transparantie en die moet de ondezoekscommissie in het Brussels parlement geven.
De groenen willen ook dat de "onrechtmatige zitpenningen" worden terugbetaald. Ze zullen de Brusselse gemeenteraad een motie indienen voor de opmaak van een mandaten- en vergoedingenkadaster binnen de stad Brussel.
Lees hieronder verder
Niet overhaast
Terwijl verschillende andere partijen het ontslag van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) vragen, roept de lokale MR op niet overhaast tewerk te gaan. "We hebben een meerderheid en er zal bij de volgende gemeenteraad ook een meerderheid zijn", zegt eerste schepen Alain Courtois.
De coalitiepartner in Brussel-stad blijft bij zijn vraag om transparantie in het dossier Samusocial en wacht de onderzoekscommissie af. "Ons standpunt blijft hetzelfde. We hebben transparantie gevraagd en wachten op het werk van de onderzoekscommissie. Ik herinner eraan dat er van de MR geen enkele vertegenwoordiger in de vzw zat, die niet van de stad afhangt", aldus Courtois. Volgens de liberale schepen "moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen". Zijn partij is echter niet van plan "overhaast" tewerk te gaan. "Er zijn genoeg voorbeelden van waar dat een slechte inspiratiebron was".
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Welke bijkomende maatregelen staan deze week op de agenda?
-
Update "Brusselse burgemeester en OCMW-voorzitster verdienden elk 17.000 euro bij Samusocial"
De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta verdienden vorig jaar elk ongeveer 17.000 euro aan zitpenningen bij Samusocial, de Brusselse vzw voor de opvang en begeleiding van daklozen. Dat meldt de RTBF. In 2015 ging het zelfs om 19.000 euro. De groene partijen vragen om een onderzoekscommissie. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
-
Groeien Positieve bijwerkingen van de lockdown: massa’s mensen leren een nieuwe taal
In een drietalig land is het niet meer dan logisch dat kennis van de landstalen ook op professioneel vlak een troef kan zijn. Veel mensen hebben dan ook van de lockdowns gebruikgemaakt om hun talenkennis op te schroeven. Jobat.be licht toe. -
Video Samusocial: Piqué noemt vergoedingen voor Mayeur misplaatst, vzw stopt met zitpenningen
Brussels PS-kopstuk Charles Picqué (foto) is niet opgezet met de zitpenningen die partijgenoot en Brussels burgemeester Yvan Mayeur ontving bij Samusocial. Ondertussen heeft de raad van bestuur van de private vzw besloten de omvorming naar een publieke vzw aan te vragen, het bureau te ontbinden en geen zitpenningen meer uit te delen. -
Video Samusocial probeert onderzoek te verhinderen, parlement antwoordt met onderzoekscommissie
Het Brussels Parlement heeft unaniem beslist om een onderzoekscommissie naar Samusocial op te richten. De vzw voor de opvang en bijstand van daklozen kwam in het oog van de storm terecht na het uitlekken van de zitpenningen die de leden van de raad van bestuur en het bureau ontvingen en steeds veranderende bedragen en herkomst van de middelen hiervoor. De advocaat van Samusocial had eerder een brief verstuurd naar ministers Fremault en Smet waarin gesteld wordt dat de Brusselse regering geen recht heeft om een onderzoek te doen naar de zitpenningen. -
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels.