Een van de grote uitdagingen in Zwitserland was de leerkrachten meekrijgen. Zij moeten elke week de de testen ophalen en protesteerden tegen dat extra werk
Volledig scherm
PREMIUM
Een van de grote uitdagingen in Zwitserland was de leerkrachten meekrijgen. Zij moeten elke week de de testen ophalen en protesteerden tegen dat extra werk © BELGAIMAGE

Massaal sluiten van klassen en scholen was te voorkomen met speekseltesten: "Maar nu is het te laat om deze winter te redden"

Door het stijgend aantal besmettingen zijn nu al 23 Vlaamse scholen helemaal dicht, een veelvoud aan klassen is in quarantaine gestuurd. Dit hadden we kunnen voorkomen, zegt professor Herman Goossens. “Door basisschoolkinderen wekelijks preventief op corona te testen, slaagt Zwitserland erin besmette kinderen tijdig uit de klas halen. Zo krijgt het virus geen vrij spel.” In de zomer van 2020 stelde Goossens al voor om de corona-verspreiding op scholen in te perken met spuugtesten. Dat werd toen als onhaalbaar beschouwd. Toch antwoordde hij ‘neen’ toen de overheid hem een paar weken geleden vroeg of we dit nu toch niet moeten doen. Hier legt hij uit waarom, én waarom we het systeem misschien toch nog moeten uitrollen.

  1. Geert Molenberghs vraagt preventieve testing in scholen: “Zoniet raakt elk kind in het lager en kleuteronderwijs dit semester besmet”
    PREMIUM

    Geert Molen­berghs vraagt preventie­ve testing in scholen: “Zoniet raakt elk kind in het lager en kleuteron­der­wijs dit semester besmet”

    Kinderen zijn in deze vierde golf wél een motor van de epidemie, waarschuwt Geert Molenberghs. “De circulatie van corona in de basisscholen is dubbel zo hoog als in de Vlaamse samenleving. Sinds eind oktober krijgt het virus de vrije loop onder de nog niet geprikte min-twaalfjarigen. Als we hen niet preventief testen, zal heel het schoolsysteem deze semester besmet geraken.” Lees hier ook hoe Duitsland wél een barrière opwerpt door kinderen twee keer per week te laten likken aan een lolly-pool-pcr-test: toch al minder vervelend dan met een wisser in hun neus wroeten.